FOTO: Prva berba grožđa kod obitelji Kocijan u Banfiju

U Gornjem Međimurju ovog su tjedna započele prve berbe grožđa. U toj prigodi zaputili smo se do obitelji Kocijan iz Štrigove koja je već pošteno “zasukala” rukave kako bi sve bilo na vrijeme spremno za najiščekivaniji dio godine svakog vinogradara i vinara.

U predjelu zvanom Vušivčak, u Banfiju, zatekli smo ih u vinogradu gdje su sa svojim radnicima brali grožđe sorte Zeleni silvanac, a prve bobice potvrdile su visoku razinu kvalitete grožđa.

Petar Kocijan
Petar Kocijan

– Ovaj je nasad star tri godine, tako da nam je ovo prva berba uopće. Parametri su jako zadovoljavajući. Šećeri se kreću od 84 do 86 oeksli, a kiseline su oko 8 grama po litru. Grožđe je zdravo, to je najbitnije. Nadamo se da će nam i vrijeme poslužiti, kazao nam je Petar Kocijan i dodao da je sljedeći tjedan u planu berba Chardonnaya.

Što se tiče zaštite i tretiranja, ova je godina bila izrazito teška za međimurske vinogradare. No usprkos tome uspjeli su zadržati kvalitetu grožđa. U sljedećim tjednima štrigovske će brege preplaviti brojni berači, a veselja i dobre volje neće nedostajati.

FOTO: Sanja Heric

Ostavi komentar