FOTO-PRELOG: Veliki pehar za naslov svjetskog prvaka u ribolovu otišao u Tešanj – amateri sredili profesionalce

Prvak BiH, ekipa Jelah-Tešanj slavi naslov svjetskog prvaka u ribolovu u Prelogu

Tešanj, gradić u BiH kojeg mnogi u našem kraju znaju po poznatom folk glazbenom hitu i čuvenom stihu “Iznad Tešnja zora sviće…” dobio je u nedjelju svjetskog klupskog prvaka.

Naime, članovi SRD Jelah-Tešanj koji se sportskim ribolovom bave kao veliki entuzijasti, uz svoj svakodnevni posao, savladali su na HE Čakovec – kanal Orehovica desetak profesionalnih timova, ukupno još 29 prvaka svojih država i postali najbolji nakon dva dana natjecanja.

Kući nose veliki fantastičan pehar najboljega na svijetu u disciplini Coarse Angling (lov ribe udicom na plovak) koji je dodijeljen u nedjelju navečer na svečanom proglašenju pobjednika ispred hotela Panorama u Prelogu. S time je službeno završilo 39. SP za klubove, “Liga prvaka” u ovoj disciplini sportskog ribolova kojoj su ove godine domaćin bili Hrvatska i Međimurje.

U velikoj borbi za naslov prvaka prvaci BiH bili su na kraju bolji od sponzorski najbolje plaćenog i opremljenog engleskog prvaka Brennan Barnsley Blacks koji se morao zadovoljiti naslovom viceprvaka jer je Jelah-Tešanj imao bolje rezultate po sektorima i skupio manje negativnih poena nego Englezi.

– Za neke je ovo iznenađenje, za nas baš i ne, jer već smo bili 4. i 6. na svijetu, volimo brzu vodu, jer smo na nju navikli, kao što je ovdje bio slučaj, izabrali smo dobru taktiku i uz nekoliko malih ribičkih tajni stigli smo do ovog velikog uspjeha, rekao je kapetan ekipe, ujedno i ponajbolji član njihovog tima Vahid Festa.

Vahid Festa, kapetan i jedan od najboljih natjecatelja svjetskog prvaka koji dolazi iz Tešnja

Ono zbog čega je ovaj veliki rezultat za BiH, a sada i svjetskog prvaka iz Tešnja ipak iznenađujući jeste financijsko ulaganje u pripreme, trening i samo natjecanje. Kako nam je rekao Festa, oni su svi ribički entuzijasti koji su uz malu pomoć Općine Tešanj i vlastita ulaganja, nekih 6500 potrošenih eura (hrana za ribe i kotizacija) stigli do ovog velikog uspjeha, dok su Englezi uložili najmanje pet puta više i još su k tome profesionalci koji cijeli dan love samo ribe.

Najbolje tri ekipe SP za ekipe u sportskom ribolovu koje su stale na postolje u Prelogu dolaze iz Engleske, BiH, Bugarske

Sportski ribolov je očito još uvijek jedan od rijetkih sportova gdje novac ne mora igrati presudnu u osvajanju najvećih svjetskih trofeja. Nema ih previše.

Engleski prvak iz Barnsleya i najskuplja ekipa SP-a morala se zadovoljiti naslovom svjetskog viceprvaka

Završnom ceremonijom i svečanom večerom svih sudionika završilo je tako u nedjelju navečer SP za klubove u ribolovu udicom na plovak.

I dok je tristotinjak sudionika i službenih osoba uživalo na večeri u specijalitetima restorana hotela Panorama, mora se reći da će još neko vrijeme uživati i ribe u kanalu HE Čakovec. Naime, u proteklih desetak dana u taj kanal ubačeno je hrane za ribe vrijednosti oko 200.000 eura, što najbolje govori da u pitanju nije nimalo jeftin sport.

Mihalac i Pongrac, članovi Klena i hrvatski državni reprezentativci na kraju su zadovoljni postignutim 15. mjestom

Međutim, kao i kolege iz BiH i naši sportski ribiči iz SRD Klen Sveta Marija bave se ovim sportom kao entuzijasti, jer su ga zavoljeli od malih nogu. Bili su presretni što su nakon osvajanja državnog prvaka, na domaćem terenu imali priliku predstavljati Hrvatsku.

– Potajno smo se nadali da možemo biti među deset najboljih, jer lovimo ipak na našoj vodi. Ali nije bilo lako, voda je bila brza i nepredvidljiva, možda smo u nekim trenucima imali i neke krive taktičke odluke, posebice u subotu. Bio je dogovor da idemo na krupnu ribu u prvih sat vremena i onda ako je ne bude da se lovi sitna. To je u nekim sektorima bilo dobro, u drugim ne, tako da smo tu malo fulali. Nedostajalo je i malo sreće, jer su otišle neke velike ribe koje su već bile na udici, ali na kraju smo zadovoljni, posebice s ovim drugim danom i što smo na kraju u “zlatnoj sredini” 15. na svijetu kazao je nakon svega najbolji u redovima Klena Igor Mihalac.

Mihalac je dodao da čestita na naslovu kolegama iz BiH koji su pokazali da oni koji se amaterski bave ovim sportom mogu dobiti profesionalce. Stoga je posebno zadovoljstvo svih onih koji se bave ovim sportom u puno skromnijim uvjetima, činjenica da mogu parirati onima koji imaju znatno bolje financijske uvjete.

– Netko možda podcjenjuje sportski ribolov, ali nije to nimalo jednostavan sport, kako fizički, tako i taktički, da ne spominjemo hranu za ribe i opremu, dodao je jedan od najtalentiranijih mlađih međimurskih sportski ribiča Mihael Pongrac koji je drugi dan odmah krenuo s taktikom ulova sitne ribe u svom sektoru i zauzeo visoko 6. mjesto.

Kad se sjedne s ribičima, priča teško staje, jer bez obzira što izgleda da je loviti ribu onako nekako možda i dosadno, ovo SP pokazalo je da treba biti fizički, psihički i taktički potpuno spreman za dobar rezultat.

I to nije uvijek dovoljno, jer u vrhu su bili oni, koji su imali “u rukavu” poneku lukavštinu i “malu tajnu” koja ih je lansirala na sam vrh ili pak u borbu s profesionalnim timovima iz Engleske, Belgije, Francuske, Italije i drugima kojima je sportski ribolov svakodnevni posao.

Zoran Pfeifer, bio je još jednom na čelu organizacije velikog svjetskog natjecanja u sportskom ribolovu u Međimurju koje otvara vrata razvoju ribolovnog turizma koji nikako da zaživi kod nas

Međimurski ribolovni entuzijasti na čelu s predsjednik međimurskih ribiča Zoranom Pfeiferom još jednom su položili veliki ispit, ne samo u organizaciji sportskog dijela, već i u velikoj turističkoj promociji Međimurja.

Donji dio Međimurja bio je u potpunosti bukiran kada su smještajni kapaciteti u pitanju punih tjedan dana, ostvareno je više od 1500 noćenja. Još jednom su ribiči otvorili put onima koji bi trebali ove i mnoge druge sportske i rekreativne ribiče iz cijele Europe i svijeta, vratiti u naš kraj na odmor, rekreaciju ili pripreme za natjecanja u sedam-osam mjeseci, od ranog proljeća do kasne jeseni.

Međutim, u našem turizmu to ne ide lako. Nema još uvijek tog spoja između onih koji bi to trebali organizirati, prezentirati i ponuditi kao zaokruženu turistički sadržaj specijaliziranog tipa, kao što je to u ovom slučaju ribolovni turizam.

To već polako, ali sigurno kod nas postaje ispričana priča, a malo toga se mijenja nabolje. Jer za vrhunske turističke rezultate entuzijazam nije dovoljan, treba profesionalan pristup uz sve ono što već imamo.

Foto: Zlatko Vrzan

Ostavi komentar