FOTO: Jake snage PU međimurske i MUP-a predstavili svoju spremnost za najteže izazove

U utorak, 24. rujna od 10 do 16 sati na terenima Sportsko rekreacijskog centra Mladost u Čakovcu, održan je Sajam sigurnosti i prevencije 2019. Ovogodišnji Sajam je šesti po redu, a organiziran je uz potporu Grada Čakovca, Vijeća za prevenciju Međimurske županije, Vijeća za prevenciju Grada Čakovca i Policijske uprave međimurske te uz stručnu podršku Ravnateljstva policije, Službe prevencije.

Veliku fotogaleriju atraktivnih vježbi sa Sajma sigurnost pogledajte ovdje.

Svojom nazočnošću Sajam signiranosti i prevencije podržali su izaslanik potpredsjednika Vlade Republike Hrvatske i ministra unutarnjih poslova dr. sc. Davora Božinovića, zamjenik glavnog ravnatelja policije Željko Prša s najbližim suradnicima, saborski zastupnik i gradonačelnik Čakovca Stjepan Kovač sa zamjenicima, saborska zastupnica Bernarda Topolko, predsjednik Skupštine Međimurske županije Mladen Novak, župan Međimurske županije Matija Posavec sa zamjenicima, gradonačelnici i načelnici međimurskih gradova i općina, predstavnici slovenske i mađarske policije, predstavnici Ministarstva unutarnjih poslova i Ravnateljstva policije, predstavnici sudbene vlasti, državnog odvjetništva, javnih institucija, organizacija civilnog društva i medija te mnogi drugi uzvanici i građani.

U svom govoru načelnik Policijske uprave međimurske Ivan Sokač, istaknuo je kako Policijska uprava međimurska već dugi niz godina uspješno provodi velik broj preventivnih projekata. Cjelokupna društvena zajednica prepoznala je značaj i ulogu prevencije u suzbijanju svih oblika nedopuštenih ponašanja. Zahvalio je svim suorganizatorima jer bez njihove podrške ovako veliki projekti ne bi se mogli realizirati. Policijski službenici naše Policijske uprave svakodnevno se susreću s novim izazovima uz sve veće zahtjeve javnosti za povoljnijim sigurnosnim standardima. Naglasio je kako se policijski službenici aktivno uključuju u rješavanje stvarnih i konkretnih problema na području Međimurske županije – zaključio je načelnik Sokač.

Zamjenik glavnog ravnatelja policije, Željko Prša u svom obraćanju pohvalio je izniman rad i zalaganje svih policijskih službenika Policijske uprave međimurske na provođenju preventivnih projekata. Inovativnošću njenih policijskih službenika želi se što više približiti preventivni rad policije svim slojevima društvene zajednice, a vrhunac takvog rada može se sagledati u organizaciji ovog iznimno zahtjevnog i složenog projekta, Sajma sigurnosti i prevencije.

Gradonačelnik Grada Čakovca, Stjepan Kovač naglasio je kako su po treći put prihvatili ulogu domaćina jer prepoznaju značaj prevencije te smatraju da će se kroz aktivnosti Sajam sigurnosti i prevencije može uspješno promovirati rad policije i ostalih subjekata koji se bave sigurnošću i prevencijom. Ujedno, građani se mogu direktno upoznati s širokim dijapazonom preventivnih aktivnosti. Ovakve preventivne aktivnosti svakako u velikoj mjeri doprinose poboljšanju stanja sigurnosti na nekom području.

Župan Međimurske županije, Matija Posavec, u svom obraćanju izrazio je zadovoljstvo što je Sajam sigurnosti i prevencije prerastao u tradiciju. Zahvalio se međimurskim policajcima na njihovom trudu i zalaganju te obavljanju iznimno složenih svakodnevnih zadaća. Ujedno, uputio je apel svim odgovornima u Ministarstvu unutarnjih poslova te saborskim zastupnicima da poduzmu odgovarajuće mjere kako bi se materijalni status policijskih službenika poboljšao te time bio dostojan njihove iznimno odgovorne i zahtjevne profesije.

Veliku fotogaleriju svečane akademije i prijepodnevnih događanja na Sajmu sigurnosti pogledajte ovdje.

Na svečanoj akademiji, koja održana u Srednjoj školi Čakovec nastupio je međimurski pop pjevač Bojan Jambrošić, dok je državnu himnu izveo zbor III. osnovne škole Čakovec. Ujedno, šaljivi škeč o pužu (“Razgovor u prolazu”, Stanislava Femenića) upriličili su učeni 4. b razreda III. osnovne škole Čakovec, Zita Kramar i Krsto Barić.

Više od pedeset izlagača na vanjskim terenima SRC-a Mladost predstavilo je javnosti opremu, tehnička pomagala, uz prezentaciju mnogobrojnih radionica. Na sajmu su sudjelovale javne i državne ustanove, udruge i pravne osobe koje se bave prevencijom u području sigurnosti. Posjetitelji su se mogli upoznati s radom profesionalne vatrogasne postrojbe iz Čakovca, Hrvatske gorske službe spašavanja (Stanica Čakovec), Gradskog društva Crvenog križa, Zavoda za hitnu medicinu Međimurske županije te Službe za zaštitu i spašavanje. Poslove i preventivne aktivnosti policije predstavili su policijski službenici Policijske uprave varaždinske, zagrebačke, osječko-baranjske, koprivničko-križevačke i međimurske, Ravnateljstva policije te gosti, policijski službenici iz Republike Slovenije i Mađarske. Službenici protueksplozijske zaštite predstavili su specijalni robot za otkrivanje eksploziva, “Teodor“, dok su djelatnici Centra za forenzična ispitivanja, istraživanja i vještačenja “Ivan Vučetić“ iz Zagreba predstavili posjetiteljima razne forenzičarske metode i sredstava za pronalazak, izuzimanje te vještačenje tragova s mjesta događaja (“Čarobnjaci u akciji – mali forenzičari“). Atraktivne vježbe građanima su prikazali policijski službenici Interventne jedinice policije Policijske uprave međimurske, pripadnici vatrogasnih postrojbi, hitne medicinske pomoći te crvenog križa. Na Sajmu sigurnosti i prevencije, i ove godine predstavio se službeni helikopter Ministarstva unutarnjih poslova. Za naše najmlađe posjetitelje organiziran je veliki broj atraktivnih i edukativnih radionica. Kao i prethodnih godina predstavljen je mobilni poligon “Sigurno u prometu“, kojeg provodi „Jumicar“ u suradnji s prometnom policijom. Tijekom sajma po prvi puta javnosti su predstavljeni projekti „Sigurna vozačka dozvola“ i „Open street day“. Ujedno, održane su mnogobrojne edukativne radionice i predstave, kao što su „Prvi koraci u prometu“, „U boji tolerancije“, „Poštujte naše znakove“. Mnogobrojni posjetitelji na raznim edukativno preventivnim radionica mogli su se upoznati sa samozaštitnim mjerama koje mogu poduzeti kako bi zaštitili svoji imovinu, odnosno ne bi postali žrtve prevaranata.

Zahvaljujemo svim žiteljima Međimurske županije, a i šire, koji su posjetili šesti Sajam sigurnosti i prevencije te svojim aktivnim sudjelovanjem prepoznali značaj prevencije u suzbijanju svih oblika nedopuštenih radnji i ponašanja.

Zahvalu upućujemo i svim suorganizatorima te izlagačima bez kojih se ovaj sajam, a i prethodni, svakako ne bi mogli održati.

U ranim prijepodnevnim satima (24. rujna 2019.) članovi obitelji poginulih i nestalih policajaca te izaslanstvo Policijske uprave međimurske, povodom obilježavanja Dana policije kod spomen obilježja u sjedištu Policijske uprave i kod centralnog križa na čakovečkom groblju, položili su vijence te zapalili svijeće kako bi odali počast svim poginulim i nestalim hrvatskim braniteljima, priopćila je PU međimurska.

Veliku fotogaleriju atraktivnih vježbi sa Sajma sigurnost pogledajte ovdje.

Ostavi komentar