FILIP VINKOVIĆ iz Svetog Martina na Muri: Rastura u matematici i trči polumaratone!

Filip Vinković
Filip Vinković

Filip Vinković devetnaestogodišnjak iz Svetog Martina na Muri sa stopostotnom točnošću riješio je ispit iz matematike na višoj razini. Posjetili smo ga u rodnom Žabniku gdje nam je skromno kazao da mu nisu bile posebne pripreme prije ispita, samo kratko ponavljanje jer se za ispit pripremao kroz cijele četiri godine u Gimnaziji Josipa Slavenskog Čakovec.  

Srednju školu pamtit će po tome što je u njoj sklopio mnoga nova prijateljstva, naučio mnogo novih i korisnih stvari te se na pravi način pripremio za fakultet. Kaže da je svaki od profesora na neki je način zaslužan za njegove rezultate na maturi te bi im se ovom prigodom svima htio zahvaliti. Velika potpora u radu bili su mi i prijatelji iz škole te ravnateljica.

– Smatram da sam pohađao najbolju moguću školu i smjer za moje obrazovanje što dokazuju i njeni rezultati na maturama te upisni pragovi za prve razrede, ponosno je istaknuo gimnazijalac Filip, kojemu je matematika u malom prstu.

Već od osnovne škole znao je da želi upisati Prirodoslovno-matematički fakultet u Zagrebu, smjer matematika. Sve svoje snage usmjeravao je prema tome da uspije ostvariti svoj zacrtani cilj.   Filip Vinković

– Kada sam proučio rješenja koja su bila objavljena 2 dana nakon ispita, znao sam da imam maksimalno dvije greške te rezultatom nisam bio toliko iznenađen (na kraju uopće nije imao grešku). Rekao bih da je ispit bio prosječan, kao i svake godine, dodao je u nastavku.

Filip nije pisao nijedan izborni predmet državne mature zbog toga što je imao izravni upis na Prirodno-matematički fakultet u Zagrebu, ali je obavezne završne ispite morao odraditi kako bi dobio “diplomu” o završetku srednje škole. Iz hrvatskog jezika pisao je ispit na osnovnoj razini te je za esejski zadatak dobio dramu „Gospoda Glembajevi“ na kojem je ujedno i postigao najlošiji rezultat, no na njemu nije ni imao neka očekivanja. Iako je na njemu imao nekoliko grešaka, ipak je dobio peticu.

– Vrlo sam uzbuđen zbog fakulteta te se nadam da ću se dobro prilagoditi novoj sredini i steći neke nove prijatelje, u razgovoru nam je kazao čakovečki najmaturant.

U svoje slobodno vrijeme jako voli trčati. Iza sebe trenutno ima 2 polumaratona, no nada se da na tome neće stati jer su želje velike. Povremeno vozi bicikl, a donedavno je šest godina trenirao stolni tenis u Stolnoteniskom klubu Mihovljan. U slobodno vrijeme redovito hoda na pub kvizove s ekipom „EPICurejci“ koju ovom prigodom pozdravlja, a isto tako ponekad voli igrati nogomet s prijateljima. Filip se jako veseli novoj sredini u Zagrebu, nada se da će se vrlo brzo snaći te da će uspjeti ostvariti sve što je zacrtao u svojoj glavi. Filip Vinković

Ostavi komentar