FOTO: U Muzeju Međimurja otvoren “Proces” – izložba slika i zidnih skulptura umjetnice Ane-Marije Kralj

Ana-Marija Kralj
- Moja djela su igra vremena i znatiželje. ističe Ana-Marija Kralj

Muzej Međimurja Čakovec pridružio se brojnim programima manifestacije Porcijunkulovo 2019. još jednom sjajnom izložbom. U izložbenom salonu otvorena je izložba slika i zidnih skulptura “Proces” s osebujnim kreativnim potpisom umjetnice Ana-Marije Kralj poznate pod umjetničkim imenom Merien King.

Dodger Artfool
Dodger Artfool

Glazbenu uvertiru u likovnu večer dao je mladi kantautor Dodger Artfool s pjesmama iz svog nadolazećeg EP-a “U sredini”. Pod umjetničkim imenom Artfool Dodger nalazi se zapravo Dominik Markovinović, nadaren mladi glazbenik iz Varaždina koji je ujedno i partner autorice.

Ana-Marija Kralj i Maša Hrustek Sobočan
Ana-Marija Kralj i Maša Hrustek Sobočan

Povjesničarka umjetnosti Maša Hrustek Sobočan i ravnateljica Muzeja Međimurja otvorila je izložbu naglašavajući ponos što je upravo muzejska galerija domaćin treće samostalne izložbe autorice:

– Ana-Mariju Kralj upoznala sam prije dvije godine surađujući na njezinim samostalnim izložbama u Sv. Martinu na Muri. Već tada sam znala da je njezinim djelima mjesto i u našem prostoru. Tendencija Muzeja Međimurja će i ubuduće biti predstavljanje mladih umjetničkih snaga poput Ane-Marije Kralj. Želimo naše domaće autore približiti likovnoj publici našeg kraja.

Ana-Marija Kralj (8)_resize
Ulaz u novu dimenziju, mehanička i toplinska obrada inoxa

Autorica se predstavila djelima rađenih na mesingu, nehrđajućem čeliku (inoxu) i aluminiju. Stvaralački izričaj umjetnice rezultira radovima koji nastaju primjenom različitih tehnika i procesa. Dio procesa stvaranja može se na izložbi vidjeti i na prigodnom video zapisu.

Umjetnica istražuje materijale intuitivnim razlijevanjem boja, ali i koristi kiselinu ili vari metal, a da pri tome estetiku završnoga produkta stavlja na prvo mjesto. O procesu stvaranja kaže:

– Kako će djelo u konačnici izgledati mogu predvidjeti u postotoku od osamdeset posto. Ostalih dvadeset ne može se predvidjeti. Igranje sa materijalim bez korištenja boje u meni budi kreativnost.

Izložba je prodajnog karaktera, a postav se može razgledati do 23. kolovoza. Osim u Čakovcu autoričini radovi mogu se razgledati i u Varaždinu u njezinoj vlastitoj galeriji umjetnina. Trenutno živi u Varaždinu, ali i nadalje stvara u svojoj likovnoj radionici u rodnom Sv. Martinu na Muri.

foto: rr

 

 

Ostavi komentar