Ekomuzej Međimurje: “Moramo očuvati našu baštinu!”

Turistička zajednica Međimurske županije i Međimurska priroda – Javna ustanova za zaštitu prirode povodom 1. godišnjice djelovanja mreže Ekomuzeja Međimurje danas su na edukacijsko-istraživačkom centru Matulov grunt u Frkanovcu  potpisale Izjavu o poslanju Ekomuzeja Međimurje.

Tom prilikom svi dionici koji čine mrežu EMM-a potpisali su Izjavu o poslanju Ekomuzeja Međimurje kojom će potvrditi da će „kao sastavnica mreže Ekomuzeja Međimurja predano raditi i promovirati Ekomuzej Međimurje koji je dinamičan proces kojim međimurska zajednica čuva, interpretira upravlja svojom ukupnom baštinom za održivi razvoj.

– Svojim raznolikim stručnim, interpretacijskim, izložbenim, edukacijskim i drugim programima, te živom i angažiranom aktivnošću ukupne lokalne zajednice u njegovom radu, Ekomuzej Međimurje doprinosi očuvanju, valorizaciji, interpretaciji i održivom gospodarskom korištenju specifičnog identiteta međimurskog mikrokozmosa i njegove kolektivne memorije, potičući osjećaj ponosa kod lokalnog stanovništva koje ima ulogu pripovjedača i sukreatora neponovljivih, jedinstvenih i višeglasnih međimurskih priča. Pošto je danas dan rijeke Mure, ovaj dan željeli smo na dostojan način obilježiti, jer jako veliki broj naših baštinskih bisera je upravo uz nju. Na taj način javnosti smo željeli dati do znanja da su naša priroda i kultura nešto što moramo čuvati i čega se moramo posjećati. Potpisivanje ove izjave potpisnici se obvezuju čuvati našu baštinu te nam je cilj da svi zajedno i dalje nastojimo ispričati naše priče gostima koji nam dođu iz Hrvatske i svijeta. Prošle godine preko 100.000 ulaznica bilo je prodano te ta brojka samo govori u prilog tome da je održivi turizam kojem težimo ispravan put, rekao je direktor TZ Međimurske županije Rudi Grula.

Nakon njega okupljenima se obratio i Siniša Golub, ravnatelj Međimurske prirode – Javne ustanove za zaštitu prirode.

– Na današnji dan skrećemo posebnu pozornost na činjenicu da u Međimurju nema depopulacije, odnosno da ljudi još uvijek ovdje pronalaze kvalitetu života, ali različitim mehanizma pokušavamo zadržati ovaj prostor vrijednim da bi on takav bio i za buduće generacije. Javlja se puno velikih izazova koje Međimurje dijeli s drugim regijama na svijetu, najviše globalnih koji proistječu iz klimatskih promjena, no činjenica da se ovim prostorom upravlja dobro i da je to UNESCO prepoznao daje nam zalog za budućnost.

Izjavu je potpisalo sveukupno 17 dionika, a umrežavanje međimurskih centara za posjetitelje i potpisivanje Izjave o poslanju Ekomuzeja Međimurje, održalo se na Međimurski dan rijeke Mure – 18. travnja, odnosno na Godišnjicu proglašenja zaštite Značajnog krajobraza rijeke Mure (2001.)

ekomuzej

ekomuzej ekomuzej ekomuzej ekomuzej ekomuzej

Ostavi komentar

Povezani članci

Ostanimo povezani

49,208FanoviLajkaj
608SljedbeniciSlijedi
0PretplatniciPretplatiti

NAJNOVIJE