Županijska liga protiv raka Čakovec ove će godine obilježiti 20 godina postojanja

Županijska liga protiv raka Čakovec skupština

Županijska liga protiv raka Čakovec održala je svoju redovitu godišnju skupštinu u četvrtak, 25. siječnja, s početkom u 18 sati u multimedijalnoj dvorani Tehnološko-inovacijskog centra Međimurje (TICM).

Skupštinu su su vodili njezin predsjednik, prim. Saghir Hussein, dr. med. spec. radiologije i tajnica Lige, profesorica psihologije Irena Šestak.

Na početku se članovima obratila i privremena pročelnica za zdravstvo i socijalnu skrb naše županije, Sonja Tošić Grlač koja je članovima zaželjela prije svega zdravlje te uspješni rad i ove godine.

Iz ureda gradonačelnika su također poslali želje za uspješnim radom i aktivnostima koje provodi Liga.

Izvješće o radu predsjedništva Lige i aktivnostima koje provodi Liga podnio je predsjednik lige, dr. Saghir, dok su izvješća klubova koji djeluju unutar Lige podnijeli su Jasenka Štefić, predsjednica kluba žena oboljelih od raka dojke Nova Nada, Vesna Kos, predsjednica kluba žena oboljelih od ginekoloških zloćudnih tumora Vita, Božena Dubroja, predsjednica invalidskog društva ILCO, Damir Remar, predsjednik kluba oboljelih od raka prostate te Dragutin Kamenić predsjednik kluba laringektomiranih.

Tijekom 2017. godine Liga je provodila brojne aktivnosti poput: obilježavanja Dana mimoza, Blaževa, Dana bolesnika, Dana narcisa, Dana plave vrpce (irisa), Humanitarne akcije Zajedno protiv raka pjesmom plesom i modnom revijom, Kestenijade, Dana ružičaste vrpce.

Također, članovi Lige sudjelovali su u snimanju milenijske fotografije ružičaste vrpce koja se 2017. održala u Gospiću. Žene iz kluba Nova Nada na Uskrsnom sajmu u Dubravi Vrbovečkoj predstavile su svoje radove, a članovi Lige su također sudjelovali u Ludbregu u obilježavanju Dana Ruže Sabol. Članovi kluba laringektomiranih bili su na rehabilitaciji u Crikvenici te Daruvarskim Toplicama, dok su članovi Lige bili na izletu u Krapini te u Murskom Središću na poziv gradonačelnika. Isto tako, žene kluba Nova Nada bile su na rehabilitaciji u Novom Vinodolskom. Također, je na Belici održano predavanje za širu javnost dr. Plešnara vezano uz rak prostate. Članovi također redovito sudjeluju u Tjednu kretanja u suradnji sa Zavodom za javno zdravstvo i udrugom Sport za sve. Iz svega navedenog, vidljivo je da su članovi Lige aktivni što je zasigurno prepoznato i u društvu.

Rizničarka Božena Kapitarić, dipl. med. tech. podnijela je iscrpno financijsko izvješće za 2017. godinu. Prema izvješću, ukupni prihodi Lige za 2017. godinu iznose 127.373,44 kuna, dok su rashodi 96.945,64 (stanje s 31.12.2017. je bilo 54.425,92 kn). Na podračunu Lige (otvorenom u 6. mjesecu za potrebe humanitarne akcije Pjesmom, plesom i modnom revijom 2017.) ostvarene su uplate u iznosu od 15.900,32 kn, a isplate do 31.12.2017. iznosile su 10.474,57, te je stanje s 31.12.2017. bilo 5.425,92 kn.

Izvješće Nadzornog odbora utvrdilo je da nije bilo nezakonitih radnji, te je financijsko izvješće realno, dok je Stegovna komisija utvrdila da nije bilo nikakvih nepravilnosti u radu Lige. Sva su izvješća jednoglasno prihvaćena podizanjem ruku prisutnih članova Lige.

Također je prihvaćen plan i program aktivnosti za 2018 godinu, kojim će se i dalje obilježavati postojeće aktivnosti.

 • Dan mimoza
 • Blaževo
 • Dan bolesnika
 • Dan narcisa
 • Move week (sa ZZJZ)
 • Dan plave vrpce
 • Zajedno protiv raka pjesmom,plesom i modnom revijom
 • Kestenijada
 • Dan ružičaste vrpce

Također će se i dalje  provoditi i rehabilitacija članova Lige kroz slijedeće aktivnosti:

 • rehabilitaciju u Crikvenici
 • Daruvarske toplice, kongres za laringektomirane
 • izlete kao vid resocijalizacije, rehabilitacije i psihološke podrške
 • tjelesno vježbanje pod stručnim vodstvom na gradskim bazenima Marijae Ružić Čakovec
 • radionice izrade raznih ukrasa
 • predavanja od strane psihologinje prof. Šestak (tajnice Lige) na sastancima klubova kao i suradnja s vanjskim suradnicima sukladno temama od interesa članova Lige

 

Naravno, sve aktivnosti koje provodi Županijska liga ne bi bile moguće bez pomoći i suradnje brojnih institucija, udruga i pojedinaca, tvrtki, djelatnika Županijske bolnice Čakovec, predstavnika Županije i Grada, medija, kao i potpore brojnih građana koji su prepoznali važnost rada Lige.

Predsjednik Lige svima je uputio zahvalu za podršku i suradnju, te rekao da će Liga i dalje nastaviti s radom te nastojati ispraviti ono što je bilo pogrešno u protekloj godini te hrabro koračati dalje. Isto tako najavio je da će se ove godine obilježiti 20 godina postojanja Lige što je također od velikog značaja.

Ovim putem također pozivaju žene oboljele od raka dojke da se uključe u program besplatnog vježbanja pod stručnim vodstvom na gradskim bazenima svakog utorka od 17 sati.

Ostavi komentar