Zmajska sila probudila se u Štrigovi!

Proslavljeni varaždinski umjetnik Stephan Lupino u Štrigovi dovršava skulpturu zmaja tešku pola tone koja će se postaviti u Zmajev vrt na obližnjoj Železnoj Gori, piše HRT

Riječ je o monumentalnom djelu, prvom takve vrste u njegovu bogatom opusu.

U Međimurju stoljećima se pripovijedaju legende o pozoju ili dobrome zmaju – mitskome biću zastrašujućeg izgleda. Ispod staroga čakovečkog grada spava, u Štrigovi čuva mještane od neprilika.

– On štiti ljude od poplava, kad su velike vode, poplave on svojim repom zamaše i tjera vodu, kazao je Kristijan Valkaj, Zmajev vrt, Železna Gora.

Pozoj je inspiracija, ali i izazov poznatog fotografa i umjetnika Stephana Lupina. Ovu željeznu neman od pola tone upravo ovih dana završava u Štrigovi u tvrtki NDK.

– To je jako teško jer je to sve plošno, nekako nisam mogao doći do toga da napravim krila, jezike s vatrom. To je bilo već konvencionalno, viđeno. Došao sam na ideju da napravim dječjeg pitomog zmaja, djeca ga mogu dirati, ne ide on grrrr, pojasnio je umjetnik Stephan Lupino.

Iako je Lupinu fotografija temelj umjetničkog stvaralaštva, posljednjih godina sve više eksperimentira sa skulpturama.

– Mora biti nešto, ne mogu napraviti ono što je napravljeno, ne mogu Michelangela ili Leonarda kopirati. Kod nas umjetnici idu u škole, kopiraju druge umjetnike, ja to ne želim. Neku Božansku energiju dobijem i napravim nešto originalno, rekao je Lupino.

Početkom srpnja Lupinov će Pozoj biti predstavljen u Zmajevu vrtu tijekom glazbenog spektakla.

– 6 srpnja imamo veliki koncert klasične glazbe, dolaze solisti iz Opere iz Kolna a vodi ih naš poznati Miljenko Turk, najavio je Kristijan Valkaj, Zmajev vrt, Železna Gora.

Sjediti bez straha pod “pozojevim repom” i uživati u klasičnoj glazbi bit će sigurno – doživljaj za pamćenje.

Foto: FB Stephan Lupino

Ostavi komentar

Povezani članci

Ostanimo povezani

49,208FanoviLajkaj
608SljedbeniciSlijedi
0PretplatniciPretplatiti

NAJNOVIJE