Često smo svjedoci bježanja vozača nakon prometne nesreće. Tako je i u srijedu vozač koji je automobilom naletio na dvoje djece kod Koprivnice pobjegao, no policija ga je vrlo brzo uhitila. Koprivnička policija osim ove teške prometne nesreće u kojem su ozlijeđena dvojica dječaka, zabilježila je i dvije prometne nesreće s materijalnom štetom. U oba slučaja vozači su napustili mjesto nesreće.

Tako je zbog nepropisne vožnje unazad nepoznati vozač teretnim vozilom Citroen udario u stup javne rasvjete. Nakon što je prouzročio prometnu nesreću vozač je napustio mjesto događaja i policija za njim traga. Također je 23 – godišnja vozačica u Koprivnici upravljala automobilom te zbog nepropisne vožnje unazad udarila u betonski stup javne rasvjete. Nakon što je prouzročila prometnu nesreću vozačica je napustila mjesto događaja te je naknadno pronađena. Protiv vozačice bit će pokrenut prekršajni postupak. Stoga je policija odlučila podsjetiti vozače na obveze kod prometnih nesreća. Ako se ne pridržavaju zakonskih propisa vozači će biti kažnjeni novčanom kaznom. Policija je objasnila što vozači moraju napraviti u tri slučaja kada se dogodi prometna nesreća.

1. U slučaju događanja prometne nesreće s poginulom i ozlijeđenom osobom, kao i s većom materijalnom štetom, sudionici su dužni ostati na mjestu prometne nesreće i samo se privremeno udaljiti radi pružanja pomoći ozlijeđenim osobama u prometnoj nesreći ili ako je njima samima potrebna liječnička pomoć, te radi obavještavanja policije o događaju. Potom je potrebno poduzeti moguće radnje radi otklanjanja novih opasnosti koje mogu nastati na mjestu prometne nesreće i da se omogući normalan tok prometa te nastojati da se ne mijenja stanje na mjestu prometne nesreće i da se sačuvaju postojeći tragovi, uz uvjet da poduzimanje tih mjera ne ugrožava sigurnost prometa. Nakon obavještavanja policije o događaju treba pričekati dolazak policijskog službenika koji obavlja očevid. Vozač koji napusti mjesto prometne nesreće s poginulom i ozlijeđenom osobom kaznit će se novčanom kaznom od 3.000 do 7.000 kuna.

2. Vozač koji se zatekne ili naiđe na mjesto prometne nesreće dužan je na zahtjev ovlaštene osobe prevesti osobu ozlijeđenu u prometnoj nesreći do najbliže zdravstvene ustanove. Vozač je dužan ovako postupiti i prije dolaska ovlaštene osobe osim u slučajevima kada se nesreća dogodila na mjestu na kojem se može očekivati brzi dolazak vozila hitne medicinske pomoći ili ako vozač zaključi da se nestručnim i neodgovarajućim načinom prijevoza stanje ozlijeđene osobe može pogoršati. Vozač će se kazniti novčanom kaznom u iznosu od 300 kuna ako odbije prevesti osobu ozlijeđenu u prometnoj nesreći.

3. U slučaju događanja prometne nesreća u kojoj je uzrokovana samo materijalna šteta na vozilima sudionici su dužni odmah ukloniti vozila s kolnika, omogućiti nesmetano odvijanje prometa, popuniti i potpisati Europsko izvješće o nesreći ili na drugi način razmijeniti osobne podatke i podatke o vozilima. Vozači ne smiju napustiti mjesto prometne nesreće prije nego ispune i potpišu Europsko izvješće ili na drugi način ne razmijene osobne podatke i podatke o vozilima. U slučaju događanja prometne nesreće samo s materijalnom štetom kad na mjestu događaja nema vlasnika vozila ili vlasnika druge oštećene stvari, vozač je dužan vlasniku ostaviti podatke o sebi i vozilu kojim je uzrokovao prometnu nesreću.

Vozač koji odmah, ako je to moguće, ne ukloni vozilo i omogući nesmetano odvijanje prometa kaznit će se novčanom kaznom od 500 kuna. Novčanom kaznom od 2.000 do 5.000 kuna kaznit će se vozač ako drugom sudioniku u prometnoj nesreći ili osobi vlasniku oštećenog vozila ili druge stvari ne ostavi svoje podatke ili ne popuni Europsko izvješće i napusti mjesto prometne nesreće, piše PU koprivničko-križevačka.

Ostavi komentar