Užasi: Bolnice kriju jednu od najmračnijih svjetskih tajni

bolnice
TIIU SILD/ PUBLIC DOMAIN

Država koja postaje lider na ljestvici transplantiranih organa ima brojke koje se ne slažu – očito je da do organa dolaze ilegalno, donosi express.hr

Ukineskim bolnicama i zatvorskom sustavu možete pronaći jednu od najmračnijih priča 21. stoljeća. Ako ste primili transplantaciju organa u Kini u posljednjih nekoliko desetljeća, postoji velika vjerojatnost da je uzeta od pogubljenog zatvorenika protiv njihove volje.

Manjak opskrbe organima otvorio je vrata ilegalnoj trgovini organima i prisilnoj berbi organa. Mnogi od ovih zatvorenika nisu ubojice ili silovatelji, već “zatvorenici savjesti” koji su uhićeni zbog svojih političkih ili religijskih uvjerenja, poput pobornika kineske duhovne prakse Falun Gong. 

Svjedočanstva

U listopadu 1995. Wang Guoqi radio je kao liječnik za kinesku vojsku u zatvoru u provinciji Hebei kada je bio svjedokom pogubljenja zarobljenika, koji su praktički kirurški rezani dok još nisu ni posljednji put izdahnuli, piše IFL Science.

Liječnici su promptno dovedeni kako bi uzeli organe zatvorenika za potrebe transplantacija.

– Moj se posao sastojao od uklanjanja rožnica i kože s leševa preko stotina pogubljenih zatvorenika, a u nekoliko navrata i namjerno “namještenih” pogubljenja, rekao je Guoqi 2001. američkom kongresu.

U posljednja dva desetljeća, niz “zviždača” napustio je Kinu i svjedočio o sličnim strahotama koje su pretrpjeli. Kao dio izvještaja Kilgour-Matas, izvješća privatnog istražitelja o navodima prisilnog uzimanja organa u Kini, David Kilgour razgovarao je s bivšom suprugom kineskog kirurga koji je je uzeo preko 2000 rožnica pogubljenih zatvorenika pokreta Falun Gonga.

– Obično bi im injektirali lijekove kako bi im zaustavili rad srca. Tijekom tog procesa odveli bi ih u operacijske dvorane kako bi im se uklonili organi. Na površini je srce prestalo kucati, no mozak im je i dalje radio, nisu još ni stigli posve umrijeti. U operacijskim salama vadili bi im srce, jetre, bubrege, a nakon uklanjanja kože ostali bi same kosti i meso. Tijela su im bačena u kotlovnicu bolnice, stoji u izvješću.

Boleština sustava

Cijeli je kineski sustav i dalje obavijen misterijom te dalje ne postoji alarm koji u potpunosti pokazuje opseg samog problema, osobito ne koliko je on raširen.   Iako je kineska vlada priznala da je uzimala organe iz zatvorenika u 1990-ima i 2000-ima, inzistirala je na tome da se praksa završila 2015. godine. Kineske vlasti sada kažu da su prešle na potpuno legitiman program transplantacije organa koji koristi samo dobrovoljne davatelje.

Kina je ozloglašena zbog objavljivanja sumnjivih službenih statistika o broju pogubljenja i broju transplantacija organa koje provode. Međutim, brojne istrage novinara i nevladinih organizacija pokazale su da njihova statistika nema baš matematičkog smisla.  U velikom izvješću nazvanom Krvava žetva/Pokolj, stopa pogubljenja i uzetih organa navodi se kao “državna tajna”, dodajući kako je obujam transplantacija uvjerljivo veći od službenog broja.

Otkrili su “sustavnu krivotvorinu i manipuliranje službenim podacima o transplantaciji organa” i zaključili da su kineske tvrdnje o reformi vrlo upitne. Kina brzo postaje svjetski lider u presađivanju organa po broju operacija – više od milijun transplantacija od 2000. godine – ali još uvijek je relativno malo dobrovoljnih davanja organa. Iz kulturnih razloga, Kinezi obično nerado daruju svoje organe nakon smrti.

Dakle, odakle dolaze organi?

Kineske vlasti tvrde da naprave oko 10 tisuća transplantacija godišnje, ali to izgleda vrlo nerealno kada se pogledaju čimbenici poput kapaciteta bolnica i količine resursa koji ulažu u transplantacije.

 -Ovu “službenu” kvotu u osnovi može ispuniti nekoliko bolnica, a preko 200 bolnica vrši transplantaciju , izjavila je za IFLScience Sarah Cook, istraživačica za istočnu Aziju iz Freedom Housea. Falun Gong je dosljedno podnio teret eksploatacije organa, iako su žrtve i druge druge marginalizirane manjinske skupine, poput muslimanskih Ujgura i tibetanskih budista.

 

Ostavi komentar