12.7 C
Čakovec
Ponedjeljak, 20 ožujka, 2023

UNICEF za Hrvatsku nagradio učenice Dinu Mišić, Anu Jurčec, Leu Dodlek, Gretu Sabol i Saru Camatta za projekt Od škole do Vrbe

U povodu Svjetskog dana djece, Ured UNICEF-a za Hrvatsku dodijelio je nagradu za najbolji projekt mladih nastao u programu UPSHIFT u školskoj godini 2021./2022.

Na nagrađenom projektu “Od škole do Vrbe” radile su učenice Dina Mišić, Ana Jurčec, Lea Dodlek, Greta Sabol i Sara Camatta uz podršku mentorice. Zahvaljujući ovom projektu, zapušten i onečišćeni prostor u blizini Osnovne škole Tomaša Goričanca Mala Subotica uređen je kao edukativna staza u prirodi.

Edukativna staza o biljnom i životinjskom svijetu učenicima osnovne škole pruža prostor za druženje i nastavu izvan učionice, u kojem mogu upoznati okoliš u kojem žive i učiti kako ga očuvati. Stazu koriste i djeca iz Dječjeg vrtića Potočnica te drugi mještani koji ovdje mogu provoditi aktivno slobodno vrijeme u prirodi. Realizaciju projekta podržali su i drugi učenici OŠ Tomaša Goričanca Mala Subotica, Međimurska priroda – Javna ustanova za zaštitu prirode, Ekološka udruga Vrba Jurčevec te Općina Mala Subotica.

-Jako smo ponosne i zahvalne na nagradi našem projektu. Zahvaljujući UPSHIFT radionici i našoj mentorici Luciji Dugorepec mnogo smo toga naučile. Predstavile smo svoju ideju u školi nakon čega je uslijedila zajednička akcija čišćenja i uređenja Vrbe, lijepog komadića prirode koji je bio zapušten i onečišćen. Zatim su postavljene ploče s informacijama o biljkama i životinjama, ploča s pravilima ponašanja, hotel za kukce, kućice za ptice i meteorološka stanica. Sada je to uredno i lijepo mjesto za druženje, kako nas učenika, tako i svih sumještana iz Male Subotice. Posebno nas raduje što smo potaknuli i nadležne da se uključe te je plan da Vrba postane dio šetnice koju će urediti Općina. Nadamo se da će buduće generacije nastaviti paziti na okoliš i prirodu, izjavila je Dina Mišić prilikom preuzimanja nagrade.

Cilj je programa UPSHIFT potaknuti razvijanje poduzetničkih vještina i podržati mlade u kreiranju rješenja za izazove u svojim zajednicama, a provodi se u okviru UNICEF-ovog programa za adolescente i mlade ZABUM – za budućnost mladih, u suradnji s Hrvatskim uredom za kreativnost i inovacije. Projekti mladih UPSHIFT timova obuhvaćaju brojna područja – obrazovanje, vršnjačko nasilje, borbu protiv diskriminacije, inkluziju, očuvanje mentalnog zdravlja, međugeneracijsku solidarnost, sigurnost u prometu, zaštitu okoliša, energetsku učinkovitost i druga. Najbolji projekti dobivaju financijsku i mentorsku podršku za realizaciju.

 

Ostavi komentar

Povezani članci

Ostanimo povezani

43,032FanoviLajkaj
617SljedbeniciSlijedi
0PretplatniciPretplatiti

NAJNOVIJE