UDRUGA MLADA PERA: #ostanidoma napiši pjesmu ili priču koju i objavi knjigu svoju!

Udruga Mlada pera
Gorkić Taradi, predsjednik Udruge Mlada pera

Udruga mlada pera u ovo doba izolacije dobila je novu ideju. Radi se o natječaju Napiši pjesmu ili priču koju i objavi knjigu svoju!, a budući da učenici hoćemo-nećemo opet imaju više slobodnog vremena i više vremena su kod kuće gdje bi ih trebalo i zadržati dodali su i hashtag #ostanidoma pa imamo #ostanidoma napiši pjesmu ili priču koju i objavi knjigu svoju!

Ideju za novi natječaj dala je mlada ambasadorica Udruge Gita Radiković. Naime u zadnjem zborniku koji je izdan u nakladi Udruge Mlada pera Mozaik poezije i proze ima poseban Gitin kutak, a Gita je upitana razmišlja li o vlastitoj knjizi.

– Tako mi je Gita zapravo dala ideju da napravimo natječaj rezultat kojeg će biti  zajednička knjiga troje mladih autora starosti između 8 i 18 godina. Imamo tri tenora, imamo tri mušketira, imamo tri kralja, imamo tri praščića, sada želimo tri mlada autora koji će zajedno objaviti svoju prvu knjigu. Jedan autor dobiva svoju trećinu s poezijom, druga trećina ide autoru proze, treća trećina je naravno vrtuljak poezije i proze, poručio je osnivač udruge Gorkić Taradi.

Nema ograničenog broja radova po autoru no to ne znači i da će svi radovi istog autora biti objavljeni u knjizi. No svakom autoru je interesu da pošalje što više radova. Ako recimo pošalje 20 pjesama, žiri ocijeni da je 10 pjesama za objavu može izgubiti svoje mjesto u knjizi jer netko drugi poslao 30 pjesama, a žiri je ocijenio da je 20 za objavu.

– Vremena za slanje radova imaju više nego dovoljno, od 1. travnja pa sve do 31. prosinca 2020. i ne moraju sve radove poslati odjednom. Svaki put u cijelom tom periodu kad nešto napišu mogu poslati. Na kraju krajeva, troje njih će dobiti svoju knjigu, bit će navedeni kao autori te knjige i svaki autor dobiva 30 primjeraka te knjige. Oni su autori, Udruga Mlada pera je nakladnik, kaže Taradi.

Cilj projekta je djecu zainteresirati za kreativno literarno izražavanje, ali im i olakšati boravak kod kuće koji je s obzirom na situaciju najsigurniji.

– Doprli smo do djece pa su nam odmah počeli slati radove, recimo jučer je došao jedan rad koji nije ni poezija ni proza već jednostavno misli jedne djevojčice koja je htjela ostati anonimna, ali reći kako se osjeća upravo vezano uz trenutnu situaciju s korona virusom. Došao je i rad jedne srednjoškolke koja je upravo iz vrlo izložene Istre pa kad već ne možemo putovati nego ostati doma želi da putujemo makar putopisom koji smo objavili na portalu Top generacija, ističe.

Udruga Mlada pera uvijek nastoji da djeca mogu izražavati svoje osjećaje, misli, želje, kreativno i nesputano, iskreno kako samo to djeca znaju. Mnogi natječaji vrtjeli su se oko različitosti naglašavajući da je upravo različitost pozitivna i čovjeku daje pozitivnu karakternu osobinu, bez obzira o kakvoj se različitosti radi.

– Djeca su uvijek bila u središtu našeg djelovanja i zbog djece smo i osnovali udrugu. I pri tome mislim sve djece. Zato u suradnji s Romskom organizacijom mladih Hrvatske pripremamo Tjedan (a možda i Mjesec) romskih mladih literata na portalu Top generacija. Suradnja je već dogovorena, samo još treba utvrditi detalje. Vjerujem da ćemo to napraviti u narednih mjesec-dva i krenuti s provođenjem projekta, zaključuje Gorkić.

Ostavi komentar