U Murskom Središću spremni sufinancirati dnevni boravak starijih slabijeg imovinskog statusa

dnevni boravak stariji
Ilustracija

Mursko Središće donijelo je na Gradskom vijeću u ponedjeljak jedinstvenu odluku u korist starijih osoba. Od iduće godine ulaze u pilot projekt dnevnog boravka za starije. Odluku je inicirao gradonačelnik Dražen Srpak zbog situacije u kojoj se nalazi sve veći broj starijih. Mirovine su premale za smještaj u domove, koji koštaju od 4000 kuna mjesečno na više, a djeca su zaposlena ili ne žive sa starijima, koji u određenim godinama ili zbog otežanog kretanja trebaju tuđu pomoć.

Grad je za iduću godinu osigurao novac za 20 korisnika, premda još ne znaju kakav će biti stvarni interes za ovu uslugu. Došli su do računice da bi dnevni boravak s tri obroka koštao 1200 kuna po korisniku. Grad bi sufinancirao polovicu sredstava, a korisnik drugu polovicu, odnosno 600 kuna mjesečno.

Ova usluga bila bi namijenjena za korisnike s mirovinama do 2500 kuna i starijima od 65 godina. Liste prvenstva određivalo bi posebno povjerenstvo, koje bi u obzir uzimalo socijalni status, dob i zdravstveno stanje potencijalnog korisnika.

Iduća godina bila bi svojevrsni pilot projekt da se provjeri u praksi. Naime potrebno je da za taj projekt budu zainteresirani i domovi umirovljenika na području grada kao pružatelji usluga. S njima se o tome već i razgovaralo. Oni bi morali osigurati uslugu smještaja i tri obroka za prihvat dnevnih korisnika. Takav vid smještaja korisnicima bi omogućio čim dulji boravak u kućnom okruženju, druženje s drugim korisnicima, određene aktivnosti i zaštitu i sigurnost kroz dan da ne budu sami.

 

Ostavi komentar