U Čakovcu se ove subote obilježava Europski dan oralnog zdravlja

Europski dan oralnog zdravlja
Djeca se pozivaju na radionicu u kojoj će vježbati četkanje zubi

Hrvatsko stomatološko društvo HLZ-a ogranak Čakovec obilježit će ove subote, 15. rujna na Trgu Republike od 10 do 12 sati Europski dan oralnog zdravlja i početak Mjeseca oralnog zdravlja. Osim štanda na kojem će se dijeliti edukativni materijali te zubne pastice i četkice, organizirat će se i radionicu u kojoj će djeca vježbati četkanje zubi.

Javno-zdravstvena akcija organizira se s obzirom da je prema odluci Vijeća europskih doktora dentalne medicine, 12. rujna  Europski dan oralnog zdravlja, a prema odluci Hrvatske komore dentalne medicine od 12. rujna do 12. listopada je  Mjesec oralnog zdravlja.

Hrvatsko stomatološko društvo HLZ-a ogranak Čakovec donosi podatke o oralnom zdravlju Hrvata. Prenosimo ga u cjelosti:

Oralno zdravlje je, kao sastavni dio općeg zdravlja, bitno za kvalitetu života. SZO je definirala oralno zdravlje kao stanje zdravih i za funkciju sposobnih zuba i njihovih potpornih tkiva, uključujući zdravlje svih dijelova usne šupljine koji sudjeluju u žvakanju. Najčešća oralna bolest je zubni karijes. Zubni karijes je jedna od najraširenijih bolesti današnjice od koje boluje 90 % cjelokupnog čovječanstva i koja se javlja u svim dobnim skupinama. Prema SZO, 60-90% školske djece ima zubni karijes što ukazuje na ozbiljnost ovog zdravstvenog problema. Kao mjera učestalosti karijesa koristi se KEP indeks. Prosječna vrijednost KEP indeksa za neke razvijene europske zemlje je <1,00, a za Hrvatsku nažalost 6,69. Hrvatski 12-godišnjaci nalaze se na samom dnu europske ljestvice sa KEP indeksom od 4,51. Posebno je zabrinjavajuća slika među populacijom od 35 do 45 godina jer je KEP indeks 16,21. Mnogo je čimbenika povezano s pojavom karijesa. Najvažniji su svakako prehrambene navike i oralna higijena. Pretjeran unos ugljikohidrata, pogotovo uzimanje šećera između obroka velik je rizični faktor za nastanak karijesa.

Prema rezultatima istraživanja 11% ispitanika uopće ne održava zubnu higijenu. Stoga postoji jasna potreba za borbom s oralnim zdravstvenim problemima i kod djece i kod odraslih.  Potrebna je zapravo sustavna edukacija cijelog društva, s ciljem uspostave navika pravilne prehrane i navika održavanja oralne higijene te redovitog posjećivanja stomatologa.

foto: Zlatko Vrzan

Ostavi komentar