Obilježavanje Europskog dana te Mjeseca oralnog zdravlja u Prelogu

Povodom obilježavanja Europskog dana oralnog zdravlja te Mjeseca oralnog zdravlja, na Tržnici u Prelogu, u subotu 18. rujna, od 10 do 12 sati, svoj će štand postaviti Hrvatsko stomatološko društvo Čakovec te Društvo Naša djeca Prelog. Stomatolozi iz našeg kraja svima poručuju: „Dođite nas posjetite jer Vas i Vaše najmlađe čekaju prigodni poklončići, a možete se informirati i o svemu što Vas zanima o zubima“.

Europski dan oralnog zdravlja obilježava se svake godine 12. rujna, na inicijativu Vijeća europskih doktora dentalne medicine (Council of European Dentists, CED), a na inicijativu Hrvatske komore dentalne medicine od 12. rujna do 12. listopada je Mjesec oralnog zdravlja.

Oralno zdravlje kao sastavni dio općeg zdravlja je znatno više od zdravih zubi i lijepog osmijeha te nas obilježavanje ovog dana još jednom potiče na podizanje svijesti o važnosti njegovog očuvanja. U svrhu očuvanja oralnog zdravlja potrebna je redovita i pravilna oralna higijena, pravilna prehrana i redoviti pregledi kod svih dobnih skupina, a osobito kod djece.

Cilj preventivnih pregleda kod djece je rano otkrivanje karijesa, primjena sredstava za prevenciju karijesa poput fluoridnih gelova ili lakova, edukacija roditelja i djece o pravilnom održavanju oralne higijene i pravilnoj prehrani, a kod odraslih osim pregleda i profesionalno čišćenje i poliranje zuba, kao i rano otkrivanje promjena na zubima, ali i na sluznici usne šupljine.

Ostavi komentar