U Čakovcu održan 3. ljetni kamp tehničke kulture „Učenje tehnike kroz igru“

Nakon uspješno provedena tri zimska kampa tehničke kulture, završio je i šesti po redu, III. ljetni kamp tehničke kulture.

Program se odvijao od 17. – 21. lipnja. Prvi dio je održan u prostorima III. osnovne škole u Čakovcu. Završetak kampa je organiziran u petak 21. lipnja kao Dan tehničke kulture na Aerodromu Čakovec u Pribislavcu.   

Kamp je provelo Društvo pedagoga tehničke kulture Međimurske županije s partnerima, Radioklubom Međimurje, Aeroklubom Međimurje, Foto  kino klubom Ivanovec, dok su im se na Aerodromu pridružili Oldtimer klub Čakovec i Prelog, Astronomsko društvo „Vega“ Čakovec, Zmajarki klub „Rode „ iz Preloga i gosti iz Varaždina članovi tamošnjeg CB radio kluba.

Kamp je financiran sredstvima za projekte tehničke kulture grada Čakovca i Zajednice tehničke kulture Međimurske županije. Pokroviteljstvom kroz donaciju u materijalu i opremi te posudbom strojeva pomogli su Hrvatska zajednica tehničke kulture i Hrvatski savez pedagoga tehničke kulture. Opremu i strojeve posudilo je i Društvo pedagoga tehničke kulture Varaždin.

Polaznicima kampa izdavačke kuće „Alfa“, „Profil-Klett“ i „Školska knjiga“ su poklonile prigodne poklone.

U radionicama se radilo od devet do dvanaest sati i za učenike su bile besplatne. Svakodnevno su dobili sendvič i sok. Sve radove koje su izradili u radionicama ponijeli su doma kao i zasluženo pismeno priznanje za sudjelovanje, „kapu kampa“, elektroničku značku „Pozoja ili Pozojke“ maskote ovog kampa i model zrakoplova kao znak sjećanja na boravak na Aerodromu.

Radilo se u jedanaest radionica koje su vodili: Radiokomunikacije – Vladimir Vinko –  Radioklub Međimurje, Modelarstvo kreativna tehnička tvorevina 1. (za učenike od 1.-4. razreda), Mihaela Novak DPTKMŽ, Ines Brckan i Darko Tomašek – DPTKVŽ, Modelarstvo kreativna tehnička tvorevina 2. (za učenike od 5.-8. razreda), Smiljana Colar – DPTKMŽ i Ivan Rajsz – HSPTK, Robotika, Mbot, Micro bit, Ivana Poljak i Kristina Fegeš – DPTKMŽ, Strojarstvo i strojarske konstrukcije, Željko Medved – DPTKMŽ, Kreativna radionica oslikavanje predmeta, Andreja Modrinjak – Fotokino klub Ivanovec i DPTKMŽ, 3D modeliranje, Zvonko Ljubić – DPTKMŽ, Foto i video radionica, Radovan Petković – Fotokino klub Ivanovec, Zrakoplovno i raketno modelarstvo, Leonardo Belović – Aeroklub Međimurje, Code Club programiranje robota Hexapod, Jelena Tuksar i Leon Vlašić – Code Club Mursko Središće – Radioklub Međimurje i Code Club III. OŠ Čakovec, Elektronika izrada elektroničkog sklopa, Draženko Turek –DPTKMŽ i Lucijan Franin – Radioklub Međimurje. Kroz programe kampa prošlo je 175 učenika.

Na početku kampa ugodan boravak u školi i uspješan rad u radionicama, sudionicima su poželjeli ravnateljica III. OŠ Čakovec Nataša Hajdinjak i predsjednik Zajednice tehničke kulture Željko Medved. Legendu o čakovečkom pozoju ispričao je doc. dr. sc. Krunoslav Mikulan, autor knjige „Zmaj ispod Staroga grada“. Otvorenju kampa prisustvovali su gradonačelnik Grada Čakovca Stjepan Kovač i zamjenik gradonačelnika Mario Medved. Otvarajući kamp gradonačelnk je učenicima čestitao na odlučnosti da su nakon napornog završetka nastave već prvi dan školskih praznika odlučili doći steći nova znanja i vještine iz tehničke kulture. Naglasio je važnost STEM područja za naše društvo.  

Posljednji dan kampa na Aerodromu u Pribislavcu nazvan je „Dan tehničke kulture“. Tom su prilikom članovi Aerokluba „Međimurje“ učenike, njihove roditelje, djedove, bake i zainteresirane građane upoznali sa svojim zrakoplovima, jedrilicama, aktivnostima u modelarskoj radionici, hangaru, značenju spomen aviona „MIG 21“ i važnosti aerodroma u Pribislavcu. Zmajari iz kluba „Rode“ objasnili su učenicima zakonitosti letenja zmajem. Astronomsko društvo „Vega“ omogućilo je svojim teleskopima promatranje neba. Radioklub „Međimurje“ održao je satelitske veze, te su učenici komunicirali s radioamaterima iz raznih dijelova svijeta. Uz njih su svoje uređaje ustupili i kolege iz Varaždina. Veliko zanimanje učenika izazvala su oldtimer vozila članova Oldtimer kluba „Međimurje“ i kluba iz Preloga. Učenike zainteresirane za vožnju provezli su okolicom letjelišta. Društvo pedagoga tehničke kulture Međimurske županije oraniziralo je prijevoz autobusom iz Čakovca do Pribislavca i nazad. Članovi Društva su uz pomoć asistenata na kampu, uspješnih mladih tehničara koji su sada srednjoškolci, vodili učenike kroz predstavljanja. Sva zbivanja fotoaparatom i kamerom zabilježili su članovi Fotokino kluba Ivanovec, koji će nakon ovog kampa kao i nakon svih do sada održanih izraditi dokumentarni video zapis.

Sve zainteresirane Aeroklub je počastio „vojničkim grahom“. Na Danu tehničke kulture bilo je oko 300 sudionika.   

Nekoliko roditelja, djedova i baka koji su svakodnevno pratili zbivanja na kampu na završetku kampa odalo je priznanje i zahvalilo voditeljima i oragnizatorima na velikom uloženom trudu i čestitalo im na uspješno provedenom kampu s nadom i željom da se djeca ponovo okupe kroz zimske školske praznike.

Kamp je vodila Jelena Tuksar, predsjednica Društva pedagoga tehničke kulture Međimurske županije.                                                                                                 

 

Državno natjecanje „Danas mali, sutra veliki majstor – Modelarska liga 2019.“

Nedavno je u Nacionalnom centru tehničke kulture u Kraljevici održano Finale državne razine Modelarske lige 2018./2019. godine.

Plasman na državno natjecanje izborilo je 54 učenika ili 27 timova. Međimursku županiju predstavljao je u kategoriji učenika s poteškoćama u razvoji tim iz Centra za odgoj i obrazovanje u sastavu: Nikola Bukovčak i Petar Novak, mentor Vedran Vurušić i asistent Santino Debelec, te tim iz Osnovne škole Selnica, Luka Bodulica i Gabriel Kontrec, menataorica Dubravka Žignić Resman.

Nakon trodnevnog natjecanja rad tima iz čakovečkog Centra za odgoj i obrazovanje, proglašen je „izdvojenim radom“, što u toj kategoriji znači najbolji rad. Organizator natjecanja, Hrvatska zajednica tehničke kulture nagradila ih je vrijednim strojem za raznovrsnu obradu drva „UNIMAT“. Tim iz Selnice u svojoj je kategoriji zauzeo četvrto mjesto s minimalnom zaostatkom za pobjednicima.  

 

Na slici s lijeva na desno:

Vedran Vurušić mentor, Nikola Bukovčak, Petar Novak, Gabriel Kontrec i Luka Bodulica.

Drugi red: Santino Debelec asistent i Dubravka Žignić Resman mentorica

Ostavi komentar