Tri zlata za međimurske proizvođače bučinog ulja: Međimursko “crno zlato” ponovno potvrdilo svoju kvalitetu

Iza nas je 2. izložba Alpe – Adria i 9. izložba bučinih ulja sjeverozapadne Hrvatske  koja je održana u Varaždinu. Iako je u međimurskoj javnosti izložba protekla nezapaženo, to se ne može reći i za naša ulja čije su uzorke “uljari” poslali na analizu. Naime, i ovoga puta u izuzetno jakoj konkurenciji od čak 184 uzoraka, naši proizvođači vratili su se punih ruku medalja.

– Moram reći da je to bila najveća izložba bučinog ulja u Europi do sada, ističe Zvonko Just iz Vularije koji se okitio zlatom za hladno prešano te srebrom za toplo prešano ulje. Natjecali smo se u jakom međunarodnoj konkurenciji s međunarodnim kušačima i dokazali smo da ne zaostajemo puno za primjerice Austrijom, zemljom koja se može pohvaliti dugogodišnjom tradicijom proizvodnje ulja.

Međunarodna izložba i jaka konkurencija u svakom je slučaju dobro došla za naše uljare jer se diže kvaliteta proizvoda.

– Dosadašnje izložbe već su postale pomalo dosadnjikave, ističe naš uljar. Uvijek su se pojavljivali jedni te isti proizvođači, svi smo se poznali i znali kako tko radi i kakvo ulje proizvodi. Nismo se imali s kime uspoređivati pa je ponestajalo i izazova.

Ovako u jakoj međunarodnoj konkurenciji treba se više potruditi, poraditi na kvaliteti iako kvaliteta naših ulja nije upitna. Prema njegovim riječima, čak su se i Austrijanci čudili kvaliteti naših ulja.

– Najveći napredak je na području kemijske analize, a najveći doprinos tome imao je porast broja bodova za netopljive nečistoće, što posebno veseli zato što sam lani istaknuo upravo taj parametar kao mjesto za eventualni napredak, istaknuo je predsjednik Ocjenjivačke komisije Nenad Martinec, voditelj Laboratorija za kemiju hrane i POU u Bioinstitutu Čakovec. Senzorski su u prosjeku ulja također napredovala. Svi ti pomaci doveli su do toga da je dodijeljeno ukupno 149 medalja.

Drugim riječima, prilikom ocjenjivanja i dodjele nagrada, u igri su bile nijanse. Shodno kvaliteti prijavljenih ulja, doznajemo iduće će se godine malo pooštriti bodovni prag.

Kvalitetnija promocija izvrsnog i zdravog ulja

– Sve imamo, ističe Zvonko Just, no premalo se radi na promidžbi. Previše smo samozatajni a imamo se čime pohvaliti i hvaliti. Naravno, dio krivice leži i u nama samima.

I OPG Just, naime kao i većina naših proizvođača, svoje ulje uglavnom prodaje na kućnom pragu te sajmovima i izložbama. Ne žele ulaziti u trgovačke lance niti pak im se žuri preko granice jer im se onda automatski povećavaju troškovi.

– Mi smo dosegli optimalne količine proizvodnje koju možemo servisirati unutar obitelji, govori dalje naš uljar iz Vularije i dodaje: – Tikve sadimo na 5 hektara i jedini nam je posao sada dizati kvalitetu ulja.

Kvaliteta pak ulja ovisi o mnogim čimbenicima. Prije svega tu je kvalitetno sjeme pa se stoga uglavnom sadi Glaisdorfer sjeme uz primjenu potrebne agrotehnike. Bitna stavka je i dobro očišćene, osušene i skladištene sjemke za ulje. I naravno, sama tehnologija proizvodnje.

– Premda uglavnom svi mi, manje-više radimo na istom principu, ipak svaki od nas ima svoju malu tajnu uspjeha koju ni s kime ne želi podijeliti već je ljubomorno čuva za sebe, sa smiješkom nam otkriva naš sugovornik.

  1. Međunarodnu izložbu bučinih ulja Alpe – Adria Varaždinska županija organizirala je sa Savezom Alpe – Adria, dok je 9. izložbu bučinog ulja sjeverozapadne Hrvatske organizirala s Međimurskom, Krapinsko-zagorskom i Zagrebačkom županijom te Gradom Zagrebom.

Tri zlata za međimurske proizvođače bučinog ulja

Na izložbu je pristiglo 184 uzoraka od čega 45 iz Slovenije, 14 iz Austrije, 8 iz Mađarske, 41 iz Varaždinske županije, 25 iz Međimurske, 20 iz Krapinsko-zagorske, 15 iz Zagrebačke, 5 iz Grada Zagreba, 4 iz Osječko-baranjske, 3 iz Bjelovarsko-bilogorske, 2 iz SIsačko-moslavačke te po 1 uzorak iz Karlovačke i Koprivničko-križevačke županije. Kemijska analiza napravljena je u čakovečkom Bioinstitutu dok su kušači bili međunarodni.

Uljara Tkalec
Uljara Tkalec

Na kraju je podijeljeno 149 medalja od čega 32 zlatne, 102 srebrne te 15 bronci.

Osim Zvonka Justa, zlatnu medalju za kvalitetu dobilo je toplo prešano ulje Mirjane Jezernik te hladno prešano ulje Tamare Tkalec.

 

Ostavi komentar