STJEPAN OBADIĆ: Kuhati sam počeo u bivšoj JNA, a kulinarstvo zavolio uz mentorstvo nekad popularnog Karapandže

Stjepan Obadić poziva mlade neka se što više uključe u svijet kulinarstva jer je to profesija koja ima budućnosti

– Vojnici su voljeli sve pojesti, a najviše ono što je bilo kuhano „na žlicu”. Služio sam vojsku u Beogradu i većina jela bazirala se na nacionalnoj kuhinji tadašnjih regije države. Kuhao sam u generalnom štabu. Imali smo civilne mentore, pa su mi oni dali volju za tim zanatom. Po povratku iz vojske sezonski sam radio dva ljeta u Portorožu, prisjeća se profesionalnih početaka umirovljeni kuhar specijalist Stjepan Obadić. Za svoj 65. rođendan došao je počastiti bivše kolege u Domu za starije i nemoćne osobe Čakovec gdje je radio kao voditelj kuhinje od 1981. godine pa sve do umirovljenja. Rođen je u Belici gdje i danas živi.

Radio u Intercontinentalu

Stjepan tada odabire kulinarstvo kao životni poziv. U Zagrebu završava školu za samostalnog kuhara specijalistu. Učio je od najboljih.

– Mogu se pohvaliti da mi je šef mentor bio najpoznatiji kuhar onog doba, Stevo Karapandža. Mnogi ga se sjećaju kad je s Ivom Serdarom i Oliverom Mlakarom vodio popularnu emisiju Radiotelevizije Zagreb “Male tajne velikih majstora kuhinje”. Radio sam u Hotelu Intercontinental, a on je bio tamo šef kuhinje. Kuhali smo razna jela prema kulinarskom umijeću onoga doba. Naučio sam od njega mnogo savjeta i u području domaće kuhinje, ali i internacionalne kuhinje, kazao je Stjepan.

Stjepan Obadić
Stjepan s bivšim kolegama iz odjela kuhinje Doma za starije i nemoćne osobe Čakovec

Voditelj kuhinje u čakovečkom Domu za starije

Stjepan se potom vraća u rodnu Belicu gdje osniva obitelj i zapošljava se u Domu za starije i nemoćne osobe u Čakovcu gdje je odradio radni staž od punih 37 godina na poziciji voditelja kuhinje. U mirovinu je otišao prije dvije godine. Jelovnik se pripremao u dogovoru s korisnicima i uvijek se pokušalo udovoljiti njihovim željama.

– Mnogo je anegdota. Bilo je korisnika koji su znali uživati u kulinarstvu, pa su znali doći par puta po „repete”. Dobrodušno smo im skretali pozornost da su već bili došli po jelo, ali uz smijeh se sve riješilo i nikad zbog toga nije bilo problema.

Oba sina također kuhari!

Iako je vrsni kuhar, doma je ipak glavna supruga ističe Stjepan:

– Supruga Marija dobra je domaćica koja također voli kuhati i vrsna je u tome. Ona je naučila kuhati prvenstveno od roditelja. Jedno vrijeme je radila sa mnom u jednom restoranu, pa je i tu stekla iskustvo. Pomažemo se, ali sve konce doma u kuhinji drži ona. Imam dva sina. Jedan je obiteljski čovjek, drugi još uvijek slobodnjak. Oba su kuhara. Stariji sin Darko je voditelj kuhinje na čakovečkim bazenima, a mlađi Tomica ima svoj put.

Dragi okusi Dalmacije

– Svaka čast međimurskoj kuhinji koja ima svoja krasna jela, kaže kuhar Stjepan. Ali, oduvijek je volio dalmatinsku „spizu”- Voli pripremati pašticadu. Uživa u njezinim okusima, a recept za pripremu je kaže jednostavan:

– Juneća pisanica nabode se mrkvom, špekom ili pancetom i suhim šljivama. Špikovano meso prekrije se ostalim povrćem (mrkva, celer, peršin), doda se crno vino, ružmarin, lovor i papar i ostavi se marinirati preko noći u hladnjaku. Meso drugi dan zapečemo na ulju, povrće iz marinade nasjeckamo, dodamo jušni temeljac, koncentrat rajčice, začine. Kuhamo oko tri sata. Povrće na kraju blendamo da dobijemo fini umak. Serviramo sa špeclima ili domaćim njokima.

Zvanje koje ima budućnost

Stjepan ima i savjet za mlade kuhare:  – Prije svega mora postojati želja, volja i htijenje prema kuhanju. Zatim  praksa kojom se obogaćuje iskustvo. Volio bih da se što više mladih ljudi uključi u svijet kulinarstva. U tom području uvijek će biti posla. Ponosan sam na svoje zanimanje. Svoju profesiju bih nastavio, ali zbog zdravstvenih okolnosti sam malo posustao. Koliko mogu uređujem vrt i povrtnjak, brinem za voćke i odlazim na ribičiju. Takav vam je penzionerski život. Hodanje, šetanje i rekreacija.Stjepanovi suradnici Ana Mustak i Dražen Polak kažu kako je lijepo bilo raditi sa Stjepanom: – Fino smo surađivali. Puno toga nas je naučio. Bili smo prava ekipa dok je tu radio. Vladalo je međusobno uvažavanje, poštenje i sloga.

kuhar stjepan obadic_juneca jetrica_resize

Juneća jetrica u umaku s palentom

Na kraju donosimo Stjepanov recept koji nam je ustupio za jednu od naših stalnih rubrika “Međimurske kuharice” u tiskanom izdanju Međimurskih novina. Bila su to juneća jetrica u umaku s palentom. Evo Stjepanovih savjeta:

Potrebno je 80 dag junećih jetrica, 4 veće glavice luka, 5 češnja češnjaka, 2 žlice ajvara, peršin, celer, mljevena crvena paprika, lovorov list, rajčica pire, papar, sol, Vegeta i malo bijelog vina. Luk se pirja do zlatnožute boje. Potom se dodaje češnjak i mljevena paprika. Sve se promiješa, dodaju se juneća jetrica i zalije vodom. Dodaju se ostali začini i sve se pirja oko 30 minuta. Na kraju solimo po želji. Servirati s umakom i palentom. Palentu pripremimo na način tako da u posoljenu vodu ulijemo malo ulja te ukuhamo kukuruzni griz (omjer 4:1) oko deset minuta.

foto: Zlatko Vrzan

Ostavi komentar