4.5 C
Čakovec
Petak, 24 studenoga, 2023

Smartway iz Svetog Martina na Muri: Suvremeno pristupamo elektrotehničkom i održivom projektiranju 

Smartway zapošljava stručnjake za elektrotehničko inženjerstvo: sustave automatizacije, sustave za praćenje potrošnje i kinoindustriju i vaš je pouzdan partner za elektroinženjering i pametne sustave.

Uža specijalnost tvrtke su pametni sustavi upravljanja energijom koji omogućavaju integraciju niza različitih tehničkih sustava u zgradarstvu i industriji, pametne kuće, sustavi praćenja potrošnje energijom te solarne elektrane

Elektroinženjerska tvrtka Smartway s dugogodišnjim iskustvom na europskom tržištu, pod vodstvom stručnjakinje iz područja elektrotehnike i pametnih sustava upravljanja Petre Mesarić, idealan je partner koji pruža usluge projektiranja, nadzora i izvođenja projekata. Nude rješenja za pametne kuće i solarne elektrane, o čemu smo razgovarali smo s vlasnicom tvrtke, doktoricom elektrotehnike Petrom Mesarić.

Transformacija obiteljskog posla u renomiranu tvrtku

“Moj otac imao je elektroinstalaterski obrt koji sam ja, silom prilika, morala preuzeti nakon završetka studija. Brzo sam ga transformirala u renomiranu tvrtku za elektrotehnički inženjering širom Europe“, kaže vlasnica tvrtke. „Uz specijalizaciju za kinoprojekte, odlučila sam se posvetiti osobnom angažmanu u projektiranju te otvorila projektni ured.“

Danas tvrtka Smartway djeluje u području elektrotehničkog inženjerstva te vam može ponuditi rješenja projektiranja, nadzora i izvođenja projekata u području elektroinženjerstva. Njihova uža specijalnost su pametni sustavi upravljanja energijom koji omogućavaju integraciju niza različitih tehničkih sustava u zgradarstvu i industriji, pametne kuće, sustavi praćenja potrošnje energijom i solarne elektrane.

Solarne elektrane kao budućnost

“Solarne elektrane su naša budućnost i sigurnost opskrbe energijom. To su uvidjeli mnogi i stoga je već normalno da je solarna elektrana standardni dio elektrotehničkog projekta. Po pitanju izvođenja solarnih elektrana, radimo s renomiranim proizvođačem solarnih panela tvrtke Solvis d.o.o. te iza sebe imamo realizirane projekte na području Međimurske županije”, istaknula je direktorica Petra Mesarić.

Ideja o samostalnoj proizvodnji vlastite električne energije primamljiva je, osobito kada to znači smanjenje računa za struju i stvaranje doma koji će biti energetski samoodrživ. Dugoročno, ulaganjem u vlastitu solarnu elektranu, štedite i smanjujete ovisnost o turbulentnom tržištu energenata, a povrat investicije bit će još brži uz mnoge poticaje. Također, pametni solarni sustavi omogućuju vam praćenje i kontrolu potrošnje energije i pomažu optimizirati sustav prema vlastitim potrebama, čemu je doskočio i Smartway.

Pametne kuće – suvremena realnost

„Moja specijalnost su pametne zgrade i energetska neovisnost“, kaže vlasnica Petra Mesarić koja je doktorirala na tu temu prije šest godina. Potražnja za sustavima pametnih kuća raste zbog potrebe za povećanjem kvalitete bivanja u prostoru, energetske učinkovitosti i automatizacije potrošnje”, rekla nam je Petra Mesarić.

Sve im se češće javljaju obitelji, osobito ako je riječ o novogradnji, koje žele integrirati sustav rasvjete, grijanja, hlađenja i klimatizacije, potrošnju energije te ujedno i upravljati svime time. U početku je bitno znati koji je budžet za takav sustav, a nakon toga slijedi izrada projeknog rješenja i usklađenja sa svim ostalim suradnicima kako bi sustav u konačnici bio funkcionalan.

Nude mogućnosti upravljanja 

Bitno je definirati što želite od sustava pametne zgrade ili kuće. Evo koje su sve mogućnosti i što možete obuhvatiti upravljanjem.

1. sustav grijanja/hlađenja/ventilacije

– upravljanje s jednog mjesta ili zonsko za određene prostorije

2. sustav rasvjete

– samo gašenje i paljenje svjetla na on/off ili i reguliranje

3. sustav roleta/sjenila, zasjenjivanja

– podizanje i spuštanje roleta s obzirom na dan ili noć

– automatsko dizanje roleta ujutro

– praćenje kretanja sustava i zasjenjivanje u skladu s tim

4. sustav videoportafona

– javljanje i otvaranje s jednog mjesta ili mogućnost javljanja s mobitela kada netko zvoni na ulaznim vratima kuće

5. sustav tehničke zaštite

– videonadzor

– dojava u slučaju propuštanja vode, neovlaštenog pristupa

6. upravljanje sustavom pametne kuće

– sučelje centralno u kući na jednom mjestu na kojem je moguće javiti se kad netko zove, podesiti temperaturu grijanja, isključiti alarm ili pogasiti sva svjetla prilikom izlaza iz kuće

– upravljanje pametnom kućom preko mobitela i mogućnost podešavanja grijanja/hlađenje na putu prema doma

– mogućnost gašenja svih svjetla jednom tipkom kraj izlaznih vratiju

– paljenje i gašenje božićne rasvjete samostalno
u određeno vrijeme

Kako realizirati projekt pametne kuće?

U početku, nije nužno da projekt pametne zgrade, odnosno kuće bude sastavni dio projektne dokumentacije za građevinsku dozvolu. No, bitno je da projektna dokumentacija bude spremna za fazu izvođenja radova te da bude usklađena s ostatkom projektne dokumentacije. Iz toga slijedi da je preporuka izraditi ga odmah s glavnim projektom.

Partnerstvo u isporuci opreme

“Prilikom odabira opreme, prvo saslušamo investitora te njegove želje. Nakon toga, dajemo svoje mišljenje i na temelju iskustva dajemo svoj prijedlog ponuđača opreme. Volimo stajati iza svojih rješenja dugoročno, stoga vrlo pomno dajemo prijeloge za isporučitelja opreme te integratora sustava.

Posebice nam je važno da oprema i integrator budu kvalitetni te da nude vrhunsku uslugu tehničke podrške”, naglašava vlasnica Petra Mesariić.

Vrijednosti tvrtke Smartway su odgovornost i stručnost

Najveće vrijednosti tvrtke su odgovornost prema poslovanju, poštovanje dogovora te stručna i kvalitetna rješenja. Tvrtka surađuje s privatnim i poslovnim subjektima, a ističe se kao dio projektantskog tima za energetsku obnovu Energetskog instituta Hrvoje Požar.

“Iznimno nam je bitno da su naša ponuđena rješenja stručna te kvalitetna, a ono što projektiramo i izvedemo da bude optimizirano, odnosno da radimo onako kako bismo napravili i da sami sebi radimo“, ponosno ističe Petra Mesarić.Svoje bogato iskustvo u radu s privatnim i poslovnim subjektima temelje na iznimnom povjerenju i preporukama investitora, arhitekata i ostalih suradnika. Upravo zbog toga dio su projektantskog tima za energetsku obnovu Energetskog instituta Hrvoje Požar koji će biti pilot-projekt, a koji će objediniti Sustav automatizacije i upravljanja zgradom s obnovljivim izvorima energije te tako podržati zgradu u težnji k energetskoj neovisnosti.


Kontakt:

SmartWay

Glavna 23, Sveti Martin na Muri

[email protected]

095/814-0654

Pon-Pet: 7-15

Ostavi komentar

Povezani članci

Ostanimo povezani

43,705FanoviLajkaj
608SljedbeniciSlijedi
0PretplatniciPretplatiti

NAJNOVIJE