U Selnici položen kamen temeljac za novi Vatrogasni dom

U iznimno svečanom tonu u Selnici je danas održana svečanost povodom polaganja kamena temeljca za novi Vatrogasni dom.

DVD Selnica datira iz 1882. godine te je jedno od najstarijih dobrovoljnih društava u Međimurju. Danas djeluju na području deset mjesta u Selnici i ukupno broji 45 članova u sklopu kojeg djeluje i ženska ekipa te vatrogasna mladež. Sljedeće godine slave 140 godina od osnutka te će im novi Vatrogasni dom biti najljepši mogući poklon za ovaj jubilej.

Rad i djelovanje DVD-a Selnica postoji već dugih 130 godina. Nažalost, tijekom 1. i 2. rata nakratko je bilo prekinuto djelovanje vatrogasaca, ali ono je iznova obnavljano. Prva obnova bila je 1925. godine, a druga 1946. godine. Svoj procvat društvo je doživljelo 70-ih godina prošlog stoljeća kada je izgrađen današnji vatrogasni dom. Prije dvije godina nabavljeno je novo navalno vozilo koje je financirano iz općinskog proračuna i vlastitim sredstvima, rekao je predsjednik DVD-a Selnica Davor Debelec te zahvalio svima koji su pomogli da dođe do realizacije projekta novog Vatrogasnog doma.

Ideja za novim Vatrogasnim domom rodila se 2015. godine od strane tadašnjeg predsjednika Andrejasa Kocijana i zapovjednika Franje Kutnjaka.

Projekt predviđa izgradnju zgrade koja će u prizemlju imati garažu s tri interventna vozila, spremište vatrogasne opreme, svlačionice, sanitarije, dok su u podrumu predviđeni učionica, streljana sa šest streljačkih mjesta i s pratećim sanitarijama i spremištem, te tri prostorije namijenjene za udruge s područja općine.

Sveukupna cijena izgradnje doma bit će 9,7 mil. kuna, od čega je Općina dobila 7,4 milijuna kuna iz EU fondova. Ostatak će se financirati iz općinskog proračuna. Rok za izradu novog Vatrogasnog doma je godinu dana.

Svečanosti su prisustvovali ministar Darko Horvat, tajnik kabineta ministra Goran Gotal, gradonačelnik Murskog Središća Dražen Srpak, načelnik Svetog Martina na Muri Martin Srša, potpredsjednik Skupštine Međimurske županije Ivica Baksa, predsjednik VZMŽ Mario Medved, tajnik VZMŽ Nikola Besedić, vatrogasci iz DVD-a Selnica i brojni mještani.

Kamen temeljac za novi Vatrogasni dom položili su ministar Darko Horvat, načelnik Ervin Vičević, predsjednik DVD-a Selnica Davor Debelec, zapovjednik Franjo Kutnjak i gradonačelnik Dražen Srpak.

Za dobru atmosferu pobrinuli su se članovi KUD-a Selnica, dok je župnik u miru Josip Horvat blagoslovio mjesto na kojem će se izgraditi novi Vatrogasni dom.

Svojim prisustvom svečanost su uveličale mažoretkinje Općine Selnica pod vodstvom Lare Podgorelec.

Foto i video: Sanja Heric

 

 

Ostavi komentar