RAJSKI PLIN mame Marina i Aleksandra podijelile iskustvo olakšanog poroda u čakovečkoj bolnici!

Izreka kaže da žena dok rađa odlazi iz svog tijela, putuje do zvijezda po dušu svog djeteta. Zatim se zajedno vraćaju u naš svijet

Koliko žena, toliko i različitih iskustava poroda. I ne samo to, već su i različiti porodi kod iste žene često sasvim različita priča. Porod je bez sumnje najvažniji događaj u životu žene, one će ga opisati i kao najljepši, iako se često dogodi da tu zapravo ima malo što lijepo. Na kraju je najvažnije “da je dijete zdravo” i sve drugo se zaboravi. 

Ipak, novo vrijeme donosi sve suvremenije metode kojima se olakšava rađanje, a među njima je i rajski plin koji je ubrzo nakon dolaska u ŽB Čakovec postao hit među rodiljama. Posebice jer je naša bolnica prva u Hrvatskoj u kojoj se on koristi prilikom poroda (do sada je to bila privilegija žena koje su rađale u privatnim poliklinikama).

Marina Čižmešija Hertel iz Donje Dubrave i Aleksandra Biškup iz Svetog Martina na Muri cimerice su u čakovečkoj bolnici koje će se zahvaljujući rajskom plinu poroda sjećati s osmijehom na licu. One su među 30 žena koje su imale prilike rađati uz pomoć rajskog plina, a koji je u našu bolnicu stigao krajem kolovoza. 

Marina i Aleksandra podijelile su svoja iskustva rađanja uz udisanje plina, a zajednički je nazivnik znatno opuštanje koje olakšava trudove. Obje su rodile svoje drugo dijete, tako da su mogle usporediti prvi porod, te drugi uz pomoć plina. 

– Opustilo me i pomoglo mi je. Nije smanjilo bol, ali sam se lakše opustila i sigurno bi mi bilo teže da sam rodila bez. Prvo dijete sam rodila bez plina i bila sam nervoznija što mi je otežalo porod. Plin nisam koristila jedino u samom činu rađanja, jer se onda treba se koncentirati na istiskivanje. Prvo dijete sam rodila carskim rezom, a sada Karla 15. rujna uz pomoć rajskog plina podijelila je svoje iskustvo Marina iz Donje Dubrave. Marina kaže kako je osjećala određenu vrstu omamljenosti, a uz pomoć plina je lakše “dočekala” idući trud. 

Marinina cimerica Aleksandra Biškup također je rodila drugo dijete, djevojčicu Gretu rođenu 16. rujna. Porod je bio ekspresan. U svega dva sata zdrava djevojčica stigla je na svijet. 

– U 18:30 sam došla u bolnicu, već nakon 19 sam bila spremna za rađaonu, a rodila sam u 20 sati. Tako da nisam puno koristila plin. Na početku nisam osjećala nekakve simptome, više mi je pomoglo što sam se usmjerila na disanje. Prvo dijete sam duže rađala, a ovo me sad iznenadilo što sam tako brzo rodila. Kad je plin krenuo djelovati više sam bila opuštena i blago ošamućena, ispričala je Aleksandra iz Svetog Martina na Muri. 

Rajski plin sastoji od 50% dušičnog oksidula i 50% kisika, a njegovim uzimanjem smanjuje se osjećaj boli, anksioznosti te ima opuštajući i smirujući učinak. 

Plin je bezopasan za majku i dijete 

– Sam proces poroda osjetno je olakšan zahvaljujući aparatu koji funkcionira tako da rodilja pomoću maske za udisanje sama dozira željenu količinu plina koji ublažava bol, smanjuje grčeve i ubrzava sam porod, pojasnila je pročelnica Službe za ginekologiju, porodništvo i neonatologiju Sanja Topličanec, dr. med., spec. ginekologije i opstetricije.

Žena udiše plin na masku i sama ga dozira koliko želi. Ako ga više udiše, toliko više bol popušta. Može se koristiti maksimalno šest sati. Medicinski rajski plin potpuno je bezopasan za majku i dijete. Koristi se uz odobrenje liječnika, a njegovim korištenjem smanjuje se uporaba analgetika te se trajanje porođaja može skratiti i za 2 sata. Uz to se smanjuje broj epiziotomija i carskih rezova. 

Čakovečka bolnica trenutno na raspolaganju ima samo jedan aparat s rajskim plinom. Također, on je besplatan za sve rodilje. 

O rajskom plinu, ali i raznim “cakama” koje ženama mogu olakšati porod razgovarali smo s Karmen Cecarko Vidović, prvostupnicom primaljstva i glavnom primaljom u Odjelu rodilišta s rađaonicom i patologijom trudnoće u Županijskoj bolnici Čakovec. 

– Trudnoća nije bolest, jedan mali postotak žena ima komplikacije, te moraju biti na strogom mirovanju, ali to je iznimno mali broj trudnica. Ako je trudnoća zdrava, preporučuje se lagano vježbanje, vožnja biciklom, plivanje, s tim da je bolje u moru, nego bazenu zbog legla bakterija. Vježbe bi trebale biti vođene uz pomoć stručnih osoba, fizioterapeuta ili kineziologa. 

Što sve treba znati o trudničkim danima

To je sve omogućeno u sklopu trudničkih tečajeva koji se održavaju privatno na području Međimurske županije, ali i u čakovečkoj bolnici. Tečaj se održava jednom mjesečno. Počinje svakog prvog u mjesecu i traje šest dana. Prvi dan je prisutan ginekolog, nadalje neonatolog, primalja, anesteziolog, te patronaža. 

– Govori se o kompletnoj trudnoći, od prehrane novorođenčeta, njezi, o samoj trudnoći, porodu te o postporođajnom razdoblju 6 tjedana koji traje iza trudnoće. Žene su najviše bazirane na porod, ali to je stavka koja prođe za 12 do 16 sati. Po mojem mišljenju, žene se moraju koncentrirati na sebe, svoju fizičku aktivnost, te nije potrebno jesti za dvoje. Trebaju više kalorija, ali ne treba pretjerivati. U rađaonici naše bolnice rodilja na raspolaganju ima pilates lopte te se preporuča čim više šetnje prilikom trudova. 

Žena treba zauzeti stav rađanja koji njoj najbolje odgovara. To se ne može objasniti na tečaju, evolucijski je i prirodno. Čakovečka bolnica maksimalno poštuje želje trudnice. Sve više žena dolazi roditi s planom. To su više želje, nego plan, kaže primalja Cecarko.  

– Većinu tih želja poštujemo bez obzira jesu li stavljenje na papir ili ne. Te su želje većinom da tata prereže pupčanu vrpcu, da pupkovina otpulsira, rađanje bez da se radi epiziotomija (rezanje međice), nesmetano kretanje tijekom trudova, da pije i jede tijekom trudova. Zadnja je stavka uvijek naglašena, a govori: ukoliko je sa mnom i djetetom sve u redu.  Prije sam napomenula da trudnoća nije bolest, ako se žena dobro pripremi za trudnoću i kasnije majčinstvo te dojenje u glavi, s njom na porodu neće biti problema, kaže. 

Primalja Cecarko Vidović pojašnjava kako je važna priprema za porod, ali ključno je razdoblje kad dijete stigne na svijet. Onda se život mijenja za 180 stupnjeva. 

Razlika između prirodnog i vaginalnog poroda

– Često znam čitati po portalima kako žene ističu kako su rodile prirodno na dripu i uz pomoć epiduralne. Ne, to nije prirodan nego vaginalan porod. Prirodno su rađale naše bake i danas neke žene tako rađaju koje ne žele uzeti niti jedan lijek. Svaki lijek prolazi kroz posteljicu, a dobiva ga neminovno i dijete. Odrasla osoba lijek izluči za šest do osam sati, no ne i novorođenče koje ima nezrela pluća, bubrege, jetra te mu treba do tri dana, poručuje Cecarko. 

Novitet čakovečke bolnice, dušični oksidul je plin koji ne šteti djetetu jer ne prolazi kroz posteljicu, te ga novorođenče ne osjeti. No, osim super opuštenog stanja trudnice, postoje i određene nuspojave. 

– Neke žene imaju osjećaj mučnine i povraćanje. Bol ne prestaje kad se plin udiše, već tek kad se rodilja opusti. U tome je i cijela poanta. U porodu izlučujemo oksitocin- hormon ljubavi, bez kojeg ne može biti poroda. Uz to izlučujemo enormnu količinu endorfina, hormon sreće koji je sam po sebi analgetik. Nikad u životu žena ne ispušta više endorfina nego u porodu. Mi smo žene carice, same sebi dajemo analgetik, dodaje primalja. 

Kad se izlučuje endorfin potrebna je tišina, mir i zamračena prostorija. Međutim kad je žena ukočena i uplašena ne može izlučivati endorfin. Upravo zato je čakovečka bolnica nabavila rajski plin koji pomaže u opuštanju, a s tim i otpuštanju hormona sreće. 

– Tek kad se žena opusti, može izlučivati više hormona sreće. Prilikom udisanja osjećaju se ošamućeno, znaju se čak i smijati. Zapravo se stvara jedan balans između opuštanja i endorfina koji tijelo zbuni pa ne zna boli li ga ili mu je lijepo. Sve to stvara jednu cjelinu koja pomaže da se lakše rodi. 

Na filmovima je normalno da žena viče kad rađa, no to samo otežava čin poroda. Ne izlučuje se dovoljno endorfina, tijelo se grči i samim time porod se može oduljiti do dva sata. 

Čaj od lista maline može se konzumirati od 37. tjedna trudnoće, jer može izazvati preuranjene trudove. Također, odličan je za omekšavanje međice koje sprječavanja pucanje kod poroda. Čaj od sjemenke piskavice i komorača pomaže kod dojenja i sprječavanja pucanja bradavica kod dojenja. 

Županijska bolnica Čakovec godišnje ima oko 1100 do 1200 poroda, oko stotinjak mjesečno. Epiziotomija se sve manje prakticira, pa tako u brojkama ispadne da oko 20 posto vaginalnih poroda završi rezanjem međice. Kako bi se to spriječilo, pomaže masiranje međice od 33. tjedna, čaj malinovog lista, te ne forsiran porod. 

– Nažalost, prije 20 godina bilo je normalno da se epiziotomija radi kod svake prvorotkinje, ali ti standardi su se pomaknuli edukacijama primalja, ginekologa i žena.

Žena ne mora sama prolaziti porod. Doula može biti prisutna na porodu, kao i svaka osoba koja ima završeni trudnički tečaj, ne nužno onaj napravljen u čakovečkoj bolnici. Na porodu se preporuča osobu u koju trudnica ima najviše povjerenja. 

– Suprug, mama, tata, prijateljica, ili doula sve su to osobe koje mogu biti uz trudnicu tijekom rađanja. Nije nužno da to bude suprug, to nije potrebno forsirati. Znaju biti prekrasna podrška, ali postoji i ona strana da muževi ne mogu vidjeti krv ili jednostavno ne mogu podnijeti da osobu koju vole vide u bolovima. Kod takve vrste rastresenosti ne treba forsirati očeve na prisustvo poroda. 

Zubobolja boli konstantno, trud ima svoj pik te traje u valovima. Kad prođe, žena se može normalno razgovarati, kao da se ništa ne događa. Sve je u glavi, potrebno je razumjeti, što je i prirodno, da na svijet dolazi najveće blago, ono što se čeka devet mjeseci. Nekad žene zaborave koliko su moćne i jake. Niti jedan muškarac ne bi mogao podnijeti porod, a nama je to prirodno i evolucijski, kaže primalja. 

Važnost dojenja 

Svjetska zdravstvena organizacija u prvih šest mjeseci preporuča samo dojenje, bez kapljice vode. Prvo dojenje je najvažnije, već ono u rađaonici. 

– Kolostrum, prvo majčino mlijeko djeca vole jer ima okus po plodnoj vodi gdje je dijete u savršenom svemiru bilo devet mjeseci. Tu je sav imunitet djeteta, prvo cjepivo. Djeca se rode sterilna, a majčino mlijeko je živo, te se sastav mijenja iz minute u minutu. Dok je djetetu dosta, ono prestane sisati. Normalno je da dijete u prvih 24 sata gubi na težini, iako je dojeno, dodaje Cecarko. 

Dijete traži dojku, majčinu blizini, to je njegov način komunikacije. Primalja Karmen kaže kako je najveći mit kad se kaže da žena ima slabo mlijeko. To ne postoji. 

– Žene ponekad ne žele dojiti jer im je to nije privlačno, boli ih, te misle da će im dojke zbog toga promijeniti oblik. Javlja se nesigurnost, te odustajanje. Zato smo mi ovdje, da ženama pomognemo, a nakon što napuste bolnicu uvijek se mogu obratiti Rodinom SOS telefonu za dojenje, kaže Cecarko. 

U fazi pripreme za porod važno je vježbanje, pripremanje zdjelice i muskulature za porod. Dojenje vraća u fit formu. Primalja Cecarko ističe važnost uzimanja vremena za sebe nakon poroda. Kad se rodi dijete, rađa se cijela nova obitelj. Nakon poroda, zna se dogodi da se žene izgube i misle da moraju biti s djetetom 24 sata na dan. To nije točno, treba naći sat vremena za sebe. Šetnja, trčanje ili vježbanje nakon poroda vraćaju u fit formu fizički, ali i psihički. 

Rođenje djeteta trebao bi biti najbolji je trenutak u životu svake majke. Hormon sreće, ljubavi preplavljuje vas u trenucima kad se prvi puta susretnete s bićem koje ste čekale devet mjeseci. Primalja Cecarko zaključuje kako se ne treba bazirati na sam čin rađanja, već ono postporođajno razdoblje. 

Foto: Zlatko Vrzan

Ostavi komentar