Prof. Dragičević: Ja sam u školi zmaj, drugim nastavnicima učenici rade još veće probleme

Franjo Dragičević
Franjo Dragičević, Foto: Screenshot/Jutarnji.hr

-Ne, gospođo, nisam ja pukao. Mnogi koji rade u školama puknut će prije mene. Mene je sram toga što sam bio prisiljen napraviti. Ali pričati kako sam mlatio učenika jest objeda. Da sam ga ja mlatio, njega bi odnijeli, a mene odveli. Vjerujte, ja nemam drugoga rješenja, sustav mi je zavezao ruke i biju me. Biju me iz školskih klupa, biju me roditelji, oni iz županije… Svi moji kolege u Hrvatskoj su zlostavljani. To dopušta sustav jer nam ne ostavlja nikakvu mogućnost da odradimo svoj posao u primjerenoj radnoj atmosferi. Da, bit će i gorih stvari i već sam kolegama rekao da se pripreme. Bilo bi dobro da nose pancirke i kacige, samo to košta. Ne karikiram, vjerujte, vi ne znate u kakvim mi uvjetima u školama radimo – govori profesor strojarstva Tehničke škole Čakovec Franjo Dragičević, koji je sudjelovao u nedavnom incidentu.

Prije pet dana navršio je 64 godine, od kojih je 32 proveo u razredu, piše jutarnji.hr, kojemu je profesor dao veliki intervju.

Prosvjetna inspektorica u Tehničkoj školi Čakovec provela je dva dana istražujući okolnosti događaja koji su učenici opisali kao fizički sukob profesora s dvojicom đaka, koje je navodno lupao po glavi, primao za vrat, gurao u ormar svoga kabineta… Profesor tvrdi kako nijednog učenika nije udario, a događaj zove incidentom.

Od početka školske godine, priča, u razredu bravara nekolicina učenika sustavno zlostavlja sve nastavnike koji im predaju. Jednu je profesoricu, kaže, učenik ove školske godine fizički napao.

Profesor potom opisuje pozadinu učeničkog devijantnog ponašanja za koje tvrdi da se događa od rujna: djeca provociraju nastavnike, mame, tate, susjede, jer znaju da im se ništa ne može dogoditi. Dragičević je pritom uvjeren da se svi imaju pravo braniti kad su napadnuti, samo profesori u školama ne.

  • Postupio sam kako sam postupio. Ničega se ne bojim, ni od koga ne tražim zaštitu. Učenicima je dopušteno nasilje i oni to koriste. Prolazite kroz razred, učenici fućkaju, ispuštaju druge zvukove, gađaju profesore, mobitelom gase projektor. Pazite, ja vam u školi slovim kao zmaj, drugi nastavnici, ima tu i mlađih nastavnica, prolaze puno gore. Nikada to u svom radnom vijeku prije nisam doživljavao kao otkad je krenula globalna demokracija. U ova tri mjeseca reagirao sam niz puta, apelirao na učenike na mnogo načina. Imam izuzetno izgrađenu sposobnost uvjeravanja, imam iskustva, ali ove učenike nisam uspio uvjeriti. Kroz taj oklop nisam uspio prodrijeti i zato sam razočaran – kaže i navodi da jedan od dvojice učenika otprije ima izrečene pedagoške mjere.

Franjo Dragičević duboko je uvjeren da je nužno inicirati donošenje zakona kojim će se napad na nastavnike, ali i sve ostalo osoblje škola tretirati kao napad na službenu osobu. Riječ je o staroj ideji sindikata koja nikada nije zaživjela.

Ostavi komentar