PRED nama je produženi vikend: HAK javlja gdje će biti najveće gužve!

Foto: Marko Prpic/PIXSELL

Hrvatski autoklub izdao je prometnu prognozu za period od 30. svibnja do 3. lipnja. Pred nama je blagdan Tijelovo koji pada u četvrtak, stoga će brojni građani spojiti taj dan s vikendom. S obzirom na to da je Tijelovo neradni dan i u mnogim europskim zemljama, na cestama se očekuje i veći broj stranih turista.

Većina će već danas krenuti na put. Od sredine dana mogući su mjestimični pljuskovi pa će se voziti po mokrim i skliskim kolnicima. Mogući su odroni, posebice na dionicama kroz gorska područja.

HAK podsjeća vozače motornih vozila da i tijekom dana u uvjetima smanjene vidljivosti (za oblačnog vremena ili prilikom jakih pljuskova) voze s upaljenim kratkim svjetlima, bez obzira na ljetno računanje vremena. Vozači mopeda i motocikala cijele godine moraju voziti s upaljenim svjetlima.

Na pojedinim dionicama autocesta, državnih i ostalih cesta u tijeku su radovi izgradnje ili obnove kolnika te košnje pa se korisnici mole za strpljenje. Pojačan promet tijekom jutra očekuje se na gradskim prometnicama i obilaznicama, a u poslijepodnevnim satima na većini cesta u smjeru mora, kao i na autocestama A2 Zagreb-Macelj i A3 Bregana-Lipovac u smjeru istoka.

Očekuje se veći broj turista iz europskih zemalja

Zbog Tijelova zabrana prometa za teretna motorna vozila najveće dopuštene mase iznad 7,5 tona bit će u srijedu (dan uoči blagdana) od 15 do 23 sata, a u četvrtak (na sam blagdan) od 14 do 23 sata na pojedinim državnim cestama u priobalju. Zabrane nema na autocestama, kao i na državnoj cesti DC1. Pojačan promet osobnih vozila u oba smjera očekujemo na graničnim prijelazima: Macelj, Bregana, Rupa, Pasjak, Kaštel, Plovanija, Stara Gradiška, Slavonski Brod, Županja i Bajakovo, a pojačan promet teretnih vozila na graničnim prijelazima Bajakovo, Erdut i Tovarnik.

Zbog povremenih, ciljanih graničnih kontrola kad je pojačan promet moguća su duža čekanja na pojedinim graničnim prijelazima sa Slovenijom, BiH, Srbijom i Mađarskom. Korisnike molimo za strpljenje i razumijevanje. U trajektnom i katamaranskom prometu ne očekujemo poteškoće u redu plovidbe, no očekuje se pojačan priljev vozila u većini trajektnih luka.

Kraj svibnja ove godine podudara se s blagdanom, a budući da je Tijelovo u četvrtak 31. svibnja, mnogi će iskoristiti priliku i spojiti nekoliko dana odmora.

Kako se ovaj blagdan slavi u mnogim europskim državama, očekuje se velik broj turista iz europskih država koji će se odlučiti odmoriti u jednom od turističkih središta na Jadranu. Jačanje prometa bit će u srijedu 30. svibnja, tijekom prijepodneva u gradovima i na prigradskim cestama.

U popodnevnim satima promet će jačati na važnijim cestovnim pravcima. Osim srijede 30. svibnja, pojačanog prometa bit će tijekom poslijepodneva u petak 1. lipnja i subotu 2. lipnja. U nedjelju 3. lipnja očekujemo veći broj vozila u smjeru unutrašnjosti već od ranih poslijepodnevnih sati.

Upravo zbog velikog broja turista vozačima savjetujemo da za povratak prema unutrašnjosti ne biraju posljednji trenutak, odnosno nedjelju navečer, nego nedjelju prijepodne. Osim toga, važno je biti informiran. Sve informacije bit će objavljene na internetskoj stranici (www.hak.hr), u aplikaciji za pametne telefone te putem radijskih emisija.

Dionice gdje su gužve najčešće:

• A1 Zagreb-Split-Dubrovnik i A6 Rijeka-Zagreb, a poglavito na naplatnoj postaji u Lučkom

• na A3 Bregana-Zagreb-Lipovac uz moguće zastoje na naplatnoj postaji Zagreb-Istok

• na graničnim prijelazima s Bosnom i Hercegovinom, Srbijom i graničnim prijelazima u Istri (Kaštel i Plovanija)

• na Istarskom ipsilonu (A8 i A9) – tijekom nedjelje u popodnevnim satima prema Sloveniji

• Jadranskoj magistrali (DC8), Ličkoj magistrali (DC1) te u blizini turističkih središta na Jadranu

• na Krku i Krčkom mostu, osobito u nedjelju, pri povratku s produženog vikenda

• u trajektnim pristaništima i lukama

• na dionicama gdje su u tijeku radovi.

Zabrane za teretna vozila najveće dopuštene mase iznad 7,5 tona

Zbog Tijelova zabrana vrijedi u srijedu 30. svibnja od 15 do 23 sata te na blagdan u četvrtak 31. svibnja od 14 do 23 sata. Zabrana se odnosi na važnije državne ceste: DC8 (Jadranska magistrala), DC9 (Metković-Opuzen), DC21 (Kaštel-Kanfanar), DC23 (Žuta Lokva-Senj)… pa se na tim cestama očekuje i nešto protočnija vožnja. Zabrane nema na autocestama, kao ni na državnoj cesti 1, Ličkoj magistrali. Više o tome može se pročitati na stranici na kojoj se nalazi kalendar zabrana za motorna teretna vozila za 2018. godinu. http://www.hak.hr/info/prometni-kalendari

Savjeti HAK-a

U slučaju da ipak imate problema sa svojim vozilom, naši mehaničari i vozači vučnih službi danonoćno dežuraju, a pozivom na 1987 svaki vozač u nevolji dobit će pomoć na cesti u slučaju kvara vozila. Kontaktni centar, u čijem se sklopu nalazi i Informativni centar Hrvatskog autokluba, stoji na usluzi svim vozačima u dane blagdana, a sve informacije o stanju i prohodnosti cesta u RH možete dobiti i na telefon: 072 777 777, piše tportal.hr.

Ostavi komentar