16.1 C
Čakovec
Srijeda, 28 veljače, 2024

Poliklinika za oftalmologiju Briljant: Pregled očne pozadine otkriva puno zdravstvenih problema

Pacijenti nisu ni svjesni koliko se toga može otkriti tijekom pregleda oka – od povišenog krvnog tlaka, masnoća, promjena uzrokovanih dijabetesom do mrena

Oko je ogledalo našeg zdravlja i problemi s vidom nisu povezani samo s manama oka kao što su kratkovidnost, dalekovidnost i astigmatizam koje je moguće riješiti naočalnim lećama. Tijekom specijalističkog pregleda oka oftalmolog može ocijeniti ne samo zdravlje vida nego i razvoj drugih bolesti čije komplikacije zahvaćaju i vid.

O tome smo razgovarali s Jadrankom Hranilović Petričić, dr. med., spec. oftalmologije u Poliklinici za oftalmologiju Briljant.

Podmukli dijabetes jedna je od onih bolesti koja izaziva i komplikacije vida. Zbog toga dijabetičari često dolaze na oftalmološki pregled. Za njih je važno da kontinuirano prate stanje očne pozadine i svih drugih segmenata očnog zdravlja: očnog tlaka, stanja leće i refrakcije.

Te kontrole jako su važne da se na vrijeme spriječi propadanje očnog živca ako postoji povišeni očni tlak.

Dr. Hranilović Petričić ističe da je iz temeljitog pregleda očnog fundusa moguće vidjeti naziru li se na oku komplikacije povezane sa šećernom bolešću. Nažalost, ona se javlja u svim dobnim skupinama, a oftalmološki pregled obvezan je tijekom utvrđivanja dijabetesa, kako bi se moglo pratiti eventualne komplikacije i njihov utjecaj na oštećenje vida.

Poliklinika za oftalmologiju Briljant pacijentima nudi pogodnost da mogu rezervirati svoj termin za pregled kod specijalista koji će im se maksimalno posvetiti u rezerviranom terminu onda kad im je potrebno i kad im najviše odgovara, bez čekanja.

Stanje očne pozadine kod dijabetesa pokazuje dužinu trajanja bolesti i uspješnost liječenja koja jako puno ovisi i o pacijentu.

Kod novootkrivenog dijabetesa potrebno je prije svega utvrditi ima li ili nema promjena na oku. Kod pacijenata koji ne znaju da imaju dijabetes, na sistematskom pregledu uvidom u stanje očne pozadine moguće je vidjeti određene promjene koje upućuju na dijabetes, tzv. dijabetičku retinopatiju. Promjene mogu biti početne, ali i uznapredovale. – U tom slučaju u Poliklinici upućujemo pacijenta gdje da zatraži daljnju obradu i liječenje, kaže naša sugovornica.

Ako u slučaju dijabetesa i nema početnih promjena na očnoj pozadini, ipak je oftalmološki pregled potreban jednom godišnje zbog praćenja stanja. U slučaju da su se promjene izazvane dijabetesom već pojavile, tada je kontrola jednom godišnje itekako potrebna, a kod velikih promjena na očnoj pozadini pacijenta se upućuje subspecijalistu retinologu na daljnju obradu i tretman. Kod uznapredovalih stadija potrebna je dobra suradnja s dijabetologom da bi se regulirao dijabetes ako uzrokuje komplikacije.

Kod mlađih osoba koje boluju od dijabetesa tipa 1, praćenje bolesti kod oftalmologa trebalo bi biti i svakih šest mjeseci, a obvezno jednom godišnje kako bi se na vrijeme primijetile promjene na očnoj pozadini.

– Za pacijente bi bila velika dobrobit kada bi se reformom zdravstva povezale privatne i javne zdravstvene ustanove pri čemu bi pacijentu na najbrži način, kada mu treba, a ne kada dođe na red, bila pružena pravodobna dijagnostika uz korištenje vaučerom.

Poliklinike bi pri tome mogle odraditi veliki dio pregleda i dijagnostike i tako bi rasteretile javni sektor, mišljenja je dr. Hranilović Petričić. Pacijenti bi time dobili pravodobnu zdravstvenu uslugu, a javni bolnički sustav bi rasterećen mogao biti više posvećen liječenju bolesti i komplikacija koje one izazivaju.

No i u postojećim okolnostima Poliklinika za oftalmologiju Briljant radi tako da se prilagođava pacijentima. Oni su tu za sve one koji kojima čekanje na termin nije opcija da im se još više ne narušiti zdravlje.

Termin prilagođen pacijentu jednako tako je važan i radno aktivnoj populaciji ako je u pitanju sistematski pregled za posao i produženje ili ishođenje vozačke dozvole.

Pacijenti nisu ni svjesni koliko toga se o zdravlju može iščitati prilikom pregleda oka – od promjena koje ukazuju na povišeni krvni tlak, masnoće, pušenje, promjene uzrokovane dijabetesom, kad još pacijent nije ni svjestan svojih tegoba.

Kod oftalmologa se pacijenti lakše nego kod svog izabranog liječnika otvaraju i govore o svojem zdravlju i navikama. Svojem liječniku će češće reći ono što liječnik očekuje od njih čuti, a kod oftalmologa direktno odgovaraju na pitanja pa ih je tada moguće i educirati da bolje reguliraju svoju bolest.

Čest problem s kojim se susreću oftalmolozi pri pregledu oka je mrena ili zamućenje očne leće. Najčešći oblik je staračka siva mrena, koja može biti stacionarna i progresivna. Ako je progresivna, zbog toga što smanjuje vid, potrebno ju je operirati. U slučajevima kada još ne smeta vidu, potrebno je njeno praćenje. Zamućenje vida moguće je i kod mladih ljudi. Ponekad se javlja i kao komplikacija zbog neke druge očne bolesti ili zdravstvenih stanja, npr. uzimanja lijekova za artritis, kortikosteroida i izloženosti zračenju. Mrena se inače suvremenim načinima liječenja može riješiti u dnevnoj bolnici, uz oporavak kod kuće.

Kad se mrena ukloni, pacijent je sposoban i za posao i za druge aktivnosti.

Najgore su promjene u žutoj pjegi koja iziskuje pravodobnu reakciju. Zato je pregled očne pozadine kod mlađih i kod starijih iznimno važan. Zamućenje vida moguće je i u dječjoj dobi. Kongenitalne katarakte kod djece srećom su rjeđe, ali ih treba pratiti i operativno rješavati u doba kada je to najbolje za dijete.

Najvažnije je da se bez obzira na to o kojoj je vrsti mrene i u kojoj dobi riječ, ona na vrijeme dijagnosticira i potom ukloni. Uz današnju opremu moguć je povratak kvalitetnog vida pacijentu koji je do tada patio od zamućenog vida. (BMO, foto: Z. Vrzan)

Ostavi komentar

Povezani članci

Ostanimo povezani

43,705FanoviLajkaj
608SljedbeniciSlijedi
0PretplatniciPretplatiti

NAJNOVIJE