Pjesmarica gradišćanskih Hrvata autora Krisztine Glavanics i Slavka Bregovića predstavljena i pjesmama iz nje

U Murskom Središću predstavljena pjesmarica narodnih pjesama gradišćanskih Hrvata od iznimne važnosti za njih ali i za Republiku Hrvatsku.

Kao plod dugogodišnje dobre suradnje Grada Mursko Središće i Općine Narda, u subotu, 1. travnja u Murskom Središću predstavljena je pjesmarica Naše jačke – Pjesme iz matične zemlje. Riječ je o knjizi s dva početka i bez kraja, o 121 pjesmi koje su zahvaljujući Slavku Bregoviću i Krisztini Glavanics (Kristini Glavanić iz Narde u Mađarskoj) trajno sačuvane od zaborava, što je, kao što je i više puta kroz večer naglašeno, od povijesne važnosti za gradišćanske Hrvate.

Krisztina Glavanics je zajedno s drugim autorom, Slavkom Bregovićem  vrlo emotivno predstavila pjesmaricu, još jednom dočaravši koliko ona znači za gradišćanske Hrvate. Programom je moderirao ravnatelj Centra za kulturu Rudar, Zoran Turk. Promiocija pjesmarice uveličana je pjesmom Klape Dičaki, Ive Šeparovića i Mirka Švende Žige koji su izvodili i neke od pjesama sačuvanih u pjesmarici. Svi izvođači i uzvanici na kraju su zajedno otpjevali Croatio, iz duše te ljubim. hengen još dodatno intenzivirati, pa vjerujemo da nas čeka još sličnih događaja i projekata.

Gradonačelnik Murskog Središća i saborski zastupnik, Dražen Srpak, istaknuo je kako je to pjesmarica s pravim kulturnim blagom Hrvata i da je jednako važna za Hrvate u Domovini, kao i one izvan nje, pošto ona sadrži kulturu koja se stoljećima uspjela sačuvati u drugim državama. Koliko je ova pjesmarica važna, svjedoči i popis uglednika i uzvanika. Publici su se tako obratili potpredsjednik mađarskog parlamenta, Csaba Hende, izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora, Marko Pavić, veleposlanik Republike Hrvatske u Mađarskoj Mladen Andrlić, izaslanica ministra Ministarstva vanjskih i Europskih poslova, Vanda Babić Galić, izaslanica državnog tajnika Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske, Dubravka Severinski, načelnik Općine Čemba u kojoj žive gradišćanski Hrvati, Bernhard Herics, te načelnica Općine Narda i autorica pjesmarice, Krisztina Glavanics.

Zaključeno je na kraju da će se ova dobra suradnja, koja se, što je i prema listi uzvanika vidljivo, manifestira od lokalnog pa do visokog državnog nivoa, ulaskom Republike Hrvatske u Schengen još dodatno intenzivirati, pa vjerujemo da nas čeka još sličnih događaja i projekata. (GMS)

foto: BMO

 

 

 

 

Ostavi komentar

Povezani članci

Ostanimo povezani

49,208FanoviLajkaj
608SljedbeniciSlijedi
0PretplatniciPretplatiti

NAJNOVIJE