Pitali smo građane i trgovce: Kako je u shoppingu pod maskama?

Od danas uvodi se obveza nužnog korištenja maski za lice ili medicinskih maski. Maske su obvezni koristiti djelatnici zdravstvenih ustanova i osobe koje dolaze u posjet pacijentima ako su posjeti dopušteni.

Uputili smo se u špeceraj kako bi provjerili nose li kupci maske, te kakva iskustva za sad imaju prodavači. Jedan od njih je prodavač Bojan Rodiger iz Totovca.

– Krenuli su s nošenjem maski, ali za one koji ih ne nose ne postoje nikakve sankcije. Da se nas pita ni mi ih ne bi nosili. Teško je raditi u njima, stežu, teško je govoriti, disati. Danas nije tako vruće, al kad krenu one prave vrućine, bit će i gore. Mislim da nam na kraju ništa previše te maske ne znače, rekao je prodavač iz Totovca.

– I prije kad sam išla u dućan sam nosila masku, tako da mi ni sad nije to problem, rekla je Ana Kovač iz Čakovca koju smo sreli u trgovini.

Prodavači Mihaeli Novosel nije baš dobro sjelo nošenje maske, no kako kaže treba se naviknuti. Teže je disati, ali treba se pridržavati pravila, rekla nam je. Sankcije ne postoje za one koji ne nose maske, ima i takvih.

Moraju ih nositi i vozači, ostali zaposlenici u prijevoznim sredstvima javnog prometa i putnici u javnom prometu te zaposlenici u trgovačkoj djelatnosti i kupci za vrijeme boravka u prodavaonicama.  Obveza nošenja maski odnosi se i na zaposlenike u ugostiteljskoj djelatnosti koji dolaze u kontakt s gostima ili sudjeluju u posluživanju i pripremi jela, pića i napitaka. Također, i druge osobe koje na to posebnim uputama i preporukama obveže Hrvatski zavod za javno zdravstvo.

Ostavi komentar