PETRA VUGRINEC iz Šenkovca već dva desetljeća uređuje cvjetnjak na engleski način

Vrt uređen u engleskom štimungu krije mnoštvo detalja, od visećih prozora ukrašenih malim štipaljkama, do bijelih lampiona. Svaki detalj ima svoju priču, a Petra o vrtnom kutku dnevno brine minimalno dva sata.

43-godišnja Petra Vugrinec svoju okućnicu u Šenkovcu pretvorila je u pravi mali raj. Teško je ocijeniti koji je dio dvorišta ljepši. Pogled s ulice mami prednji dio kuće koji je Petra pretvorila u park u koji je ukomponirana klupica. Pokraj glavnog ulaza nalaze se raskošne tegle bogate šarenim cvijećem. 

No, glavnu vrtnu poslasticu krije dvorišni dio kuće. Pred 19 godina kad se kuća gradila nalazio se maleni brijeg, u ono doba prekriven samo travom. Petri je sinula ideja kako da upravo taj dio pretvori u ono što danas oduzima dah. Na tri etaže nalaze se sukulenti, tegle lavande, ukrasna drvca i šaš, katalpa, paulovnija, trajnice i ljetnice. Maleni puteljci od šljunka vode na posebnu etažu. Na onoj drugoj Petra je napravi dio za opuštanje, maleni stolić uz slatke bijele stolice gdje s dragim prijateljicama pije kavu i razmjenjuje ideje. 

– Otpad od korova sam stavljala na kup, te mi je sinula ideja da napravim nešto na etaže s obzirom da je bio prazan brijeg. Stiglo je i doba interneta pa sam malo po malo dobivala razne ideje, ispričala je Petra. 

Vrt uređen u engleskom štimungu krije mnoštvo detalja, od visećih prozora ukrašenih malim štipaljkama, do bijelih lampiona. Svaki detalj ima svoju priču, a Petra o vrtnom kutku dnevno brine minimalno dva sata. 

Stepenasti rast bilja i cvijeća po etažama 

– Etaže su raspoređene prema visini bilja i cvijeća. Na prvoj su sukulenti koji su niži rastom pa se onda iduće nadograđuju raznim cvijećem i drvcima. U nastajanju su njihaljke od grana breza koje će također biti ukomponirane u etažnu cvjetnu oazu. 

Želja mi je još dodatno oblikovati, uz živicu kako bi sve dodatno došlo do izražaja, kaže Petra. 

U podnožju etažne vrtne oaze nalazi se velika ukrasna vrba uz bijele ljestve te razne male teglice. Od svega Petra najviše voli lepršavi cvijet albicija ili kinesku mimozu. Uvijek je voljela bršljan, ali zbog alergijske reakcije mora biti oprezna s kojim cvijećem ‘’barata’’.

Raskošne i impresivne detalje iz vrta pogledajte u nastavku!

Foto: Dora Vadlja

Ostavi komentar