2.8 C
Čakovec
Srijeda, 1 veljače, 2023

OPĆINA SVETA MARIJA u rijeci Dravi vidi veliki turistički potencijal

Kako nas naš mali općinski proračun sputava u realizaciji potreba mještana, pokušavamo iznaći dodatna sredstva kandidirajući projekte na razna ministarstva, a računamo i na pomoć  Međimurske županije. Tako smo lani uspjeli dovesti dogradnju dječjeg vrtića za potrebe jaslica i dogradnju mrtvačnice u završnu fazu te ćemo ih ove godine u potpunosti završiti. Za projekt „Cesta od Svete Marije do željezničke stanice“, koju smo kandidirali na Mjeru 7.2.2., potpisali smo ugovor s Agencijom za plaćanje u poljoprivredi u visini od 2.087.000 kuna te ćemo je ove godine izgraditi.

Nažalost, ne očekujemo da će nam projekt „Zgrada javne i društvene namjene-kulturno turistički centar“, koji smo kandidirali na Mjeru 7.4. 1., biti odabran za financiranje zbog malog broja bodova. Naime, općina Sveta Marija, prema indeksaciji spada u 5. skupinu razvijenih općina. Upravo ta indeksacija zakida nas za velik broj bodova kod apliciranja projekata. Mnoge su općine zahvaljujući upravo toj indeksaciji doživjele preobražaj, dok će naša kao i još nekolicina u Međimurskoj županiji stagnirati u razvoju. No bez obzira na sve, trudimo se i s tim malim sredstvima realizirati što više projekata.

Pred nama je upravo najveći infrastrukturni zahvat, sustav odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda koji će konačno započeti ove godine, a koji će Općina isfinancirati zaduživanjem u iznosu od 3,5 milijuna kuna. Nakon izgradnje sustava odvodnje trebat će sanirati prometnice što je investicija od cca 6 milijuna kuna gdje ćemo se također morati velikim dijelom zadužiti.

Velika želja naših mještana je i izgradnja sportske dvorane te pokušavamo zajedno s Međimurskom županijom iznaći načina da krenemo u njezinu izgradnju.

Uza sve to, naglasak stavljamo na ljude svih dobnih skupina. Od prošle godine umirovljenicima s mirovinama manjim od 1.500 kuna podijelili smo božićnice, a od ove započinjemo i s dodjelom uskrsnice.  Mještanima slabijeg imovinskog stanja i svima koji su navršili 80 godina dijelimo pakete pomoći, posjećujemo naše mještane u domovima za starije i nemoćne te svima izlazimo u susret u rješavanju njihovih životnih potreba.

Najesen otvaramo jasličku skupinu što će zadovoljiti potrebe mladih obitelji i doprinijeti povećanju standarda usluga. Za novorođenu djecu dijelimo dar od 1.000 kuna, a isto tako i svoj djeci s posebnim potrebama sufinanciramo pomagače u nastavi i vrtiću. Mladim obiteljima s više djece kao i socijalno osjetljivim pomažemo i u financiranju radnih bilježnica i školske kuhinje, dajemo stipendije, a protekle godine uveli smo i pomoć mladim obiteljima za gradnju ili rekonstrukciju kupljenih/naslijeđenih nekretnina u iznosu od 30.000,00 kuna kako bismo ih zadržali u našoj sredini.

Od Veljke meše do Veljke meše

Udruge su  duša naše općine. Od 16 njih koliko ih djeluje, gotovo svaka od njih ima neku svoju manifestaciju koja okuplja velik dio mještana i daje život općini. No najveća angažiranost udruga je za Dane Općine. U pravilu se organiziraju turniri u velikom tenisu. Društvo žena organizira natjecanje u odbojci,  nogometni klub organizira malonogometni turnir…, a najveće manifestacije organizira DVD Sveta Marija, i to natjecanja sa zaprežnim špricama na kojem zna sudjelovati preko 40-tak ekipa kako iz Međimurja, tako i iz Hrvatske, ali i izvan nje pa ono ima međunarodni karakter.

Veliku, već nadaleko poznatu, manifestaciju organizira i ŠRK Klen pod nazivom Ljeto ribe uz Dravu koja pored natjecateljskog karaktera ima i odličnu gastroponudu. Izdvajamo Stare igre v Črni Pešti u organizaciji KUD-a u kojima sudjeluju gotovo sve naše udruge i daju odličnu priliku za druženje svih mještana općine. Pored toga, udruge u svojim redovima okupljaju  velik broj mladih što je od neprocjenjive važnosti.

Općina također organizira predstavu za odrasle za Dane Općine i dječju predstavu povodom Nikolinja kada se djeci dodjeljuju darove te time povećati kulturne sadržaje.

Kod nas znaju reći da se u našoj općini godina računa od Veljke meše do Veljke meše jer tada svi oni koji su otišli živjeti negdje drugdje, a i svi oni koji su na radu u inozemstvu, rado dolaze na spomenute manifestacije i odlaze s pozdravom.

Razvoj turizma i gospodarstva

Industrijska  zona nam je bolna točka. U nju se dosta ulagalo, rasprodale su se parcele, ali očekivani rezultat u željenom obliku je izostao. Samo nekoliko ih je bilo u funkciji, no sada se i taj broj smanjio. Nažalost, tu ne možemo ništa učiniti jer su parcele u privatnom vlasništvu i nema načina da se vlasnike prisili da izgrade objekte i započnu proizvodnju, a ne mogu ih ni prodati jer su precijenili njihovu vrijednost.

Općina ima velik potencijal za razvoj kontinentalnog turizma. Tu se ponajprije misli na potencijal koji nudi rijeka Drava te smo stoga aplicirali izradu projektne dokumentacije za projekt Centra izletničkog turizma uz stari tok rijeke Drave. Kako nam je projekt prošao, očekujemo poziv za potpisivanje ugovora kako bismo čim prije mogli krenuti u izradu projektne dokumentacije koja je uvjet za kandidiranje na EU fondove.

Kroz naselja općine prolaze 2 biciklističke staze, a uz rub naselja još 2 koje su također velik turistički potencijal općine. Objedinimo li sve to sa svetomarskom čipkom koja je najvrednija nematerijalna baština naše općine i etnozbirkom, ali i s turističkom ponudom ostalih nizvodnih donjomeđimurskih općina, turistički potencijal je ogroman.  Sigurno ćemo ga znati iskoristiti i time doprinijeti i kvaliteti života naših mještana.

Ostavi komentar

Povezani članci

Ostanimo povezani

0FanoviLajkaj
3,689SljedbeniciSlijedi
14,700PretplatniciPretplatiti

NAJNOVIJE