2.2 C
Čakovec
Subota, 25 studenoga, 2023

Obiteljski centar: Obje roditeljske uloge jednako su važne u odgoju!

Obiteljski centar, Područna služba Međimurska provodi projekt „ZAJEDNO ZA OBITELJ!“ u okviru Poziva „Razvoj, širenje i unaprjeđenje kvalitete izvaninstitucijskih socijalnih usluga kao podrška procesu deinstitucionalizacije“ sufinanciranim sredstvima iz Europskog socijalnog fonda.

Projekt Zajedno za obitelj! doprinosi sprječavanju i rješavanju povećanog broja siromašnih i socijalno isključenih građana Međimurske županije. Upravo je svrha projekta unaprijediti kvalitetu izvaninstitucijskih usluga za najranjivije skupine njihovim osnaživanjem (što kroz individualna savjetovanja, uključivanjem u programe), ali i jačanjem kapaciteta stručnjaka, s obzirom da smo na projektu zaposlili 4 nova stručna djelatnika.

Nadalje, kroz čitavo trajanje projekta provodimo kampanju podizanja svijesti šire javnosti o važnosti provedbe procesa deinstitucionalizacije i prava ciljanih skupina s potrebom unapređenja kvalitete života i aktivnosti uključivanjem u društvo.

Na području Međimurske županije ima puno ranjivih korisnika, a nažalost, vrlo je malo pružatelja usluga pa smo tako u projekt uključili:

  • DJECU BEZ ADEKVATNE RODITELJSKE SKRBI
  • DJECU S POREMEĆAJIMA U PONAŠANJU
  • DJECU S TEŠKOĆAMA U RAZVOJU
  • MALOLJETNE TRUDNICE
  • OVISNIKE
  • OSOBE S INVALIDITETOM
  • ŽRTVE NASILJA
  • OSOBE STARIJE OD 65 GODINA
  • ČLANOVE OBITELJI I UDOMITELJSKIH OBITELJI KORISNIKA

Provedba projektnih aktivnosti započela je krajem listopada 2021. godine, a sada, nakon više od godinu dana provedbe, vidljivo je da se savjetodavnim i preventivnim radom s ciljanim skupinama postižu određene promjene u njihovu svakodnevnom funkcioniranju, u vidu porasta samopouzdanja, odgovornosti, jačanja socijalnih i komunikacijskih vještina. Korisnicima se u savjetodavnom radu jačaju osobne snage i kapaciteti, dok se kroz programske aktivnosti i radionice uče ili jačaju neke životne vještine.

Jedna od aktivnosti u sklopu projekta su i radionice namijenjene očevima koji podižu djecu u otežanim okolnostima u situacijama razdvojenog roditeljstva (razvod braka ili prekid izvanbračne zajednice), neovisno o tome živi li dijete/djeca s majkom ili ocem.

Program traje 8 tjedana, a u tom periodu očevi stječu nova znanja i vještine, razvijajući svjesnost o očevoj aktivnoj uključenosti u djetetov rast i razvoj od najranije dobi. Tijekom radionica očevi aktivno sudjeluju, međusobno dijeleći iskustva i svoje teškoće, što dovodi do kohezivnosti grupe. Evaluacijom programa prepoznata je važnost daljnje podrške očevima koji žive odvojeno roditeljstvo pa će se ista nastaviti u kontinuitetu kroz naredni period.

Povodom obilježavanja Dana očeva u Obiteljskom centru okupili su se sudionici programa kako bi se i na taj način naglasila važnost neprocjenjive uloge oca u životu svakog djeteta. Očevi imaju nezamjenjivu ulogu u razvoju djetetovog samopoštovanja, socijalnih i istraživačkih vještina, samokontrole te identiteta, a povoljno utječu i na školski uspjeh te prevenciju društveno nepoželjnih oblika ponašanja.

Obje roditeljske uloge jednako su važne, pa stoga možemo reći da otac ne može zamijeniti ulogu majke, jednako kao što ni majka ne može zamijeniti očevu ulogu u životu djeteta.

Dragi očevi, sretan vam Vaš dan!

Vrijednost projekta iznosi 2.487.086,73 kuna, a sredstva su osigurana iz Europskog socijalnog fonda i državnog proračuna. Projekt traje do lipnja ove godine.

Ostavi komentar

Povezani članci

Ostanimo povezani

43,705FanoviLajkaj
608SljedbeniciSlijedi
0PretplatniciPretplatiti

NAJNOVIJE

29. Jazz fair donosi nešto žešći jazz

29. Jazz fair- petak

Vremenska prognoza: Za vikend nam stiže snijeg?

Prelog domaćin još jednog Gospodarskog foruma