O početku škole s pedagoginjom Anjom Zadravec Jančikić: Najvažniji su komunikacija i izgradnja pozitivnog stava

Anja Zadravec Jančikić, pedagoginja
Anja Zadravec Jančikić, pedagoginja

Svaki je prelazak promjena, te je potrebno vremena za adaptaciju na novu situaciju i strpljenja, kao i komunikacija na relaciji roditelj, škola i dijete

Iz vrtića u prvi razred, iz nižih u više razrede, polazak u srednju školu, te kasnije na fakultet sve su to razdoblja u obrazovnom sustavu koje prolaze školarci. Svaki prelazak utjecaj je na djecu, kao i na roditelje, a promjene su mnogima teške. O prelascima u obrazovnim razdobljima školaraca razgovarali smo s pedagoginjom Graditeljske škole u Čakovcu Anjom Zadravec Jančikić.

– Svaki je prelazak promjena, te je potrebno vremena za adaptaciju na novu situaciju i strpljenja, kao i komunikacija na relaciji roditelj, škola i dijete, rekla je pedagoginja Zadravec Jančikić.

Prelazak iz vrtića u školu veliki je šok prvenstveno za roditelje, kao i novopečene školarce. Djeca iz opuštenije sredine prelaze u ‘’formalniju’’ sredinu gdje je pravo vrijeme za stjecanje radnih navika ili poboljšanje postojećih. U ovoj je fazi vrlo važan partnerski odnos sa školom, te priprema školarca na promjene koje dolaze.

Nakon razdoblja nižih razreda, 1. do 4. školarci dolaze u 5. razred. U ovom ih razdoblju čeka prostorna promjena, jer sele iz jedne učionice u više učionica, za svaki predmet posebno, te dobivaju više različitih profesora.

Prostorna, kulturna i psihička promjena 

– Ovo je velika promjena za učenike, dobivaju više profesora, te predmeta. Također, ovo je vrlo osjetljivo razdoblje koje veže početak adolescencije. Ovdje dolazi novi način primanja informacija, kako za učenike, tako i roditelje, kaže pedagoginja.

Prostorna promjena uvelika je vezana za prelazak iz osnovne u srednju školu. Uz školsku infrastrukturu, mijenja se sredina.

– Ovdje može doći do kulturološkog šoka, jer kad je dijete u manjoj sredini, dolazak u veću sredinu veže i drugačiji kulturološki spektar. U Međimurju srednju školu polaze i djeca drugih nacionalnih manjina, te iz drugih županija. To su različite kulture koje se u jednom trenutku susreću, treba poštivati i tuđa pravila, ističe.

Psihička promjena najviše se veže uz pubertet. Uz vidljive tjelesne promjene, počinje psihološki razvoj i sazrijevanje pojedinca. U srednjoj školi, početak je srednje adolescencije kod koje dolazi do deidealizacije roditelja. Više roditelji nisu oni koji su najbolji i najpametniji, vršnjaci preuzimaju tu ulogu. Počinju prve ljubavi, te seksualni interes, zaljubljivanja. Sve su to problemi koji nose taj dio života.

– Podijelila bih to na promjene koje se događaju u samoj okolini djeteta, te unutar pojedinca sukladno razvojnom dobu života. U srednjoj školi važan je i prvi dojam. Puno je lakše kada se učenik na početku više zalaže, te pokaže motivaciju. To daje ‘’kredit’’ za dalje, ističe.

U svakom je razdoblju važna suradnja roditelja i škole, te se stvara partnerski odnos. Danas, više nego ikad u obrazovnom sustavu, roditelji imaju pristup informacijama o školi i djetetovom obrazovanju.

– Ukoliko roditelj pokazuje zanimanje za školu, učenik će školske obaveze ozbiljno shvaćati, te ih lakše i uspješnije savladavati, kaže pedagoginja.

Srednja škola donosi i ‘’stroža’’ pravila. Novi profesori ne poznaju učenike, te je objektivnost na visokoj razini, s tim se teže ‘’progleda’’ kroz prste. Uz nove školske obaveze, na putovanje se gubi dosta vremena. Ovdje je vrlo važna dobra organizacija vremena i obaveza. Neki učenici postaju korisnici Učeničkog doma, što dodatno otežava prilagodbu. Odvajaju se od roditeljskog doma s već 14 do 15 godina, što je u većini slučaj tek kod odlaska na fakultet u drugi grad ili državu. Zadnji veliki prelazak je onaj iz srednje škole na fakultet koji se događa u razdoblju kasne adolescencije.

U svakom školskom razdoblju, zaključuje pedagoginja Zadravec Jančikić važan je pozitivan stav prema školi i školovanju, povjerenje u nastavnike i struku, te je nužna komunikacija, razmjena informacija i izgradnja partnerskog odnosa.

Ostavi komentar