Imate li kaznene bodove? Provjerite svoju vozačku dozvolu

Nova vozačka dozvola

Upisivanjem serijskog broja vozačke dozvole, bez osobnih podataka o vlasniku vozačke dozvole, moguće je provjeriti status (važeća, nevažeća, ukinuta), do kada vrijedi te za koje je kategorije vozač položio ispite, piše Autogaraža.hr.

Na MUP-ovim stranicama za provjeru vozačke dozvole ispisat će se i broj negativnih prekršajnih bodova te izrečene zaštitne ili sigurnosne mjere zabrane upravljanja motornim vozilom.

Moguće je to stupanjem na snagu izmjena i dopuna Zakona o sigurnosti prometa na cestama, a sudionici u prometu sami mogu provjeriti stanje vozačke dozvole na web stranicama MUP-a. Status se može provjeriti putem kategorije „Status vozačke dozvole“ u glavnom izborniku web stranice, a bitno je znati da se ovime neće dostavljati niti jedan osobni podatak. Ovaj brz i svima dostupan način ukinut će potrebu dodatnih plaćanja upravnih pristojbi i čekanja.

Spomenimo i kako se Izmjenama i dopunama Zakona detaljnije propisuju uvjeti zbog kojih se vozilo ne smije dati na upravljanje drugoj osobi. Vlasnik vozila ili osoba kojoj je vozilo povjereno ne smije na upravljanje dati vozilo osobi za koju, primjerice, može ili mora znati da nema vozačku dozvolu, ima izrečenu mjeru zabrane upravljanja vozilom ili nema dozvolu za odgovarajuću kategoriju vozila. Vozilo se ne daje na upravljanje niti osobi na kojoj je vidljiv utjecaj alkohola, lijekova i li drugih opijata ili je u tolikoj mjeri umorna ili bolesna da nije u stanju na siguran način upravljati vozilom.

Ostavi komentar