Novih 7,5 milijuna bespovratnih EU sredstava stiže u Međimurje za zdravstvo

Matija Posavec Vlada

U Vladi Republike Hrvatske održana je svečanost potpisivanja ugovora kojim je Međimurskoj županiji odobren najviši mogući iznos sufinanciranja u okviru projekta „Povećanje broja usluga i poboljšanje uvjeta u pružanju primarne zdravstvene zaštite u Međimurskoj županiji“.

To znači da će se novih 7,5 milijuna kuna uložiti u 710 komada dijagnostičko-terapijske i ostale medicinsko-tehničke opreme za 20 ordinacija koncesionara (12 obiteljske medicine, 3 pedijatrije te 5 dentalne medicine) i za 22 ordinacije Doma zdravlja Čakovec.

Ugovor je u okviru Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014.-2010. danas potpisao župan Međimurske županije Matija Posavec s predsjednikom Vlade RH Andrejem Plenkovićem, ravnateljem SAFU-a Tomislavom Petricom, ministricom regionalnog razvoja i fondova EU Gabrijelom Žalac, ministricom kulture Ninom Obuljen Koržinek, ministrom zdravstva Milanom Kujundžićem i ministrom turizma Garijem Cappellijem, te pritom izrazio ponos što je međimurski projekt jedan od četiri na nacionalnom nivou koji će se financirati bespovratnim sredstvima unutar ovog programa.

– U prvom redu ova će nova ulaganja u naš sustav zdravstva poboljšati pristup primarnoj zdravstvenoj zaštiti, s naglaskom na brigu o stanovništvu koje je udaljenije od županijskog središta. Omogućit će se obavljanje većeg broja dijagnostičko-terapijskih postupaka na lokalnoj razini, uz manje upućivanje na specijalističke preglede u bolnice. Time ćemo smanjiti liste čekanja na dobrobit svih pacijenata, uvesti čak 167 novih usluga za sve Međimurce, ali ujedno i smanjiti broj uputnica u ŽB Čakovec za čak 8% – rekao je pritom međimurski župan te objasnio kako se ovim bespovratnim sredstvima ulaganja u međimursko zdravstvo, samo ove godine, penju preko 100 milijuna kuna, čime Županija samo potvrđuje da po glavni stanovnika povlači najviše sredstava u Republici Hrvatskoj.

– Kroz ovaj će se natječaj financirati nova moderna oprema,  nadam se da će to biti poticaj jedinicama lokalne i regionalne samouprave da se prijavljuju na brojne natječaje koje država priprema u suradnji s Europskom komisijom. Kroz ove kvalitetne projekte vidi se prava svrha korištenja EU fondova“, rekao je u svom obraćanju premijer. „Agencija je ovdje da ubrza korištenje EU fondova, a današnja potpisivanja i ova sredstva rezultat su priprema i rada posljednjih nekoliko mjeseci te će imati korist za sve krajeve zemlje, svaku regiju – objasnio je ravnatelj SAFU-a.

– Ovo je ograničeni poziv preko kojega do 2020. godine imamo na raspolaganju 172 milijuna kuna, dok su ova 4 iznimno vrijedna projekta ukupne vrijednosti 24 milijuna s kojima će se smanjiti postotak pacijenata u bolnicama – naglasila je ministrica Žalac i čestitala na odlično pripremljenim projektima.

Ovo je još jedan dokaz kvalitetnog rada županijskih službi, cijelog sustava i agencija kao što je Regionalna razvojna agencija Međimurje REDEA, koji pokazuju svoju vrijednost nakon otvaranja svakog novog natječaja, u kojima prolazi upravo velik broj projekata iz Međimurske županije.

Spomenimo kako su uz župana, u Vladi RH bili još i Branko Sušec, pročelnik UO za društvene djelatnosti i Sonja Tošić Grlač, te voditeljica Odsjeka za zdravstvo, socijalnu skrb i nacionalne manjine

Najmodernija oprema prilagođena najvišim zdravstvenim standardima, uz prilagođavanje potreba osoba s invaliditetom, u Međimurju tako uključuje između ostalog i novi multifunkcionalni aparat za fizikalnu terapiju, ultrazvuk za gustoću kostiju, ginekološki ultrazvuk, stomatološke stolice s nasadnim instrumentima, ultrazvučne aparate s konveksnom sondom za obiteljsku medicinu, holtere EKG, prenosivi EKG visoke rezolucije, linearnu sondu s ultrazvukom, EKG s kolicima za pedijatriju i defibrilator.

Ujedno će se ovim sredstvima s oko 1,8 milijun kuna krenuti u adaptaciju sanitarnih čvorova radi ugradnje WC-a za osobe s invaliditetom u Ambulantama Doma zdravlja Nedelišće, Mursko Središće, Sveta Marija, Prelog i Donji Kraljevec, uz izgradnja dizala u zgradu Doma zdravlja Čakovec. Socijalna osjetljivost Međimurske županije kod ulaganja u zdravstvo očitovat će se i u prilagodbi čak 6 lokacija za slijepe i slabovidne osobe, u ambulantama Nedelišće, Mursko Središće, Sveta Marija, Prelog, Donji Kraljevec i Dom zdravlja Čakovec.

Izvor i foto: Međimurska županija

Ostavi komentar