Marinko Orsag, Davor Špoljar i Dejan Kočiš su Ponos Hrvatske

Nagrađeni međimurski policajci
Nagrađeni međimurski policajci sa svojim načelnikom Ivanom Sokačem

Titulu Ponos Hrvatske za 2017. zaslužili su Međimurski policajci Marinko Orsag (34), Davor Špoljar (32) i Dejan Kočiš (35).

Oni su lani u veljači iz gorućeg automobila spasili unesrećenog mladića (18). Mladi vozač u Svetoj Mariji na ravnom dijelu ceste izgubio je nadzor nad automobilom. Sletio je u jarak. Prednjim dijelom udario je u dvorišnu ogradu kuće. Auto je iznenada planuo. Policajci Orsag i Špoljar vraćali su se iz Kotoribe prema Prelogu iz noćne smjene, piše ponoshrvatske.hr.

>> FOTO: Policajci izvukli 19-godišnjaka iz zapaljenog auta u Svetoj Mariji!

– Iz daljine smo primijetili crni dim. Zaustavili smo se 20-ak metara od toga. Vidjeli smo da je riječ o osobnom vozilu koje je udarilo u stup. Na vozilu je počela izbijati vatra iz motora a vozač je pokušavao izaći kroz vrata, no nije mogao. Vozačeva vrata zapriječio je stup, a suvozačeva vrata su bila zaglavljena – rekao je Orsag te dodao da je kolega Špoljar otišao iza vozila jer su ga htjeli izvući sa stražnje strane. Nisu uspjeli. Na jedvite jade naposljetku su otvorili vrata suvozača i unesrećenog uspjeli izvući. Pozvali su Hitnu pomoć i vatrogasce.

– Tad je autom naišao kolega Dejan Kočiš koji je u vozilu imao mali vatrogasni aparat. Pokušao je ugasiti požar na vozilu na kojem se vatra sve više širila, no to nije bilo dovoljno. Kako je kolega Kočiš član DVD-a Donji Mihaljevac već podosta godina, znao je šifru na vratima spremišta DVD-a Sveta Marija, pa smo otišli po veći aparat, a onda su u međuvremenu već došli i vatrogasci iz Svete Nedjelje i pogasili vatru do kraja – rekao je Orsag, koji je također ujedno i vatrogasac.

– Vidio sam početnu fazu požara i najvažnije je bilo da unesrećenog maknemo iz gorućeg auta. Svaki bi kolega napravio isto kao i nas trojica jer u takvim slučajevima mislimo jedino kako pomoći. Andrenalin radi i ne mislimo na opasnost i sebe. Obučeni smo za takve situacije – rekao je Kočiš. Davor Špoljar slaže se sa svojim kolegama.

– Kada se radi o takvim situacijama, ne mislimo na sebe. Bitno je da pomognemo i spasimo čovjeka – kaže Špoljar koji se uz policijski posao bavi i nogometom.

Vodstvo općine Sveta Marija za hrabrost prilikom spašavanja vozača policajce je nagradilo zahvalnicama. Zbog prisebnosti i brze reakcije uspjeli su na vrijeme izvući mladića iz gorućeg Peugeota 406 i spasiti mu život iako je bio teško ozlijeđen. Mladić je danas, zahvaljujući Orsagu, Špoljaru i Kočišu, dobro. Tko zna što bi bilo s njim da se oni nisu pojavili u pravom trenutku na pravom mjestu. Na roditelje osobito su ponosni mališani – Davorov sin te Marinkove i Dejanove kćeri koje se raduju nagradi Ponos Hrvatske.

Zahvalila im je vozačeva mama

Oni su tu, kažu naši heroji, prije svega radi građana, njihove sigurnosti i spašavanja života. Policajcima je na svemu zahvalila mladićeva majka. Izvukao se gotovo bez ozljeda, uz nekoliko ogrebotina i iščašeni kuk. Svi su sretni da je dobro prošao.

Svečanu dodjelu nagrade za 2017. godinu gledajte 2. veljače 2018. na Drugom programu HRT-a.

Ostavi komentar