Marija Janković-dobri duh Svete Marije

marija janković 1
Svestrana Marija Janković

Svako naše mjesto, naselje ili grad ima jednu ili više osoba koje se ističu svojim radom, kako se to popularno kaže “za opće dobro”. To su ustvari osobe aktivne u kulturnim udrugama, društvenom i javnom životu, volontiranju, jednom riječju nema tog područja života u koje nisu uključene. Jednu takvu osobu ima i općina Sveta Marija.

Za sebe skromno kaže “da je samo obična Međimurka”

Riječ je o 76- godišnjoj Mariji Janković nesuđenoj krojačici i umirovljenoj višoj medicinskoj sestri koja ističe kako ona nije ništa posebno, već obična Međimurka koja voli ljude oko sebe a još više voli im pomagati.

A ta obična Međimurka, između ostaloga, dobitnica je rektorove nagrade za najbolji diplomski rad u generaciji 1987. godine, dobitnica je nagrade reda Danice hrvatske s likom Katarine Zrinski od pokojnog predsjednika Franje Tuđmana u svibnju 1999. godine, zatim plakete matične Općine, prve note učila je svirati od Ivana Kantora Mustača itd. Drugim riječima, sve je samo ne obična žena, majka i umirovljenica iz Svete Marije.

Svetomarčanka Marija cijeli je svoj radni vijek provela na terenu kao patronažna sestra na području donjeg Međimurja prije svega Donje Dubrave, Kotoribe te svoje Svete Marije.

Tako je vozeći se biciklom čitavo vrijeme, upoznala gotovo sve ljude od tek rođenih beba do osoba na samrti. Družeći se i pomažući im već se tada u njoj rodio nagon za dobrotvornim radom koji je eksplodirao umirovljenjem.

– Cijeli radni vijek sam bila u pogonu, odnosno u pokretu pa sam tako nastavila i nakon odlaska u mirovinu kada sam honorarno počela raditi i još dan-danas radim kao mrtvozornik za područje donjeg Međimurja, krenula je sa svojom pričom Marija Janković. Ranije sam bila i politički aktivna te sam kao članica SDP-a odradila jedan mandat kao općinska vijećnica.

Kako sam već zašla u godine, trenutno odrađujem drugi mandat kao članica tamošnjeg socijalnog vijeća. Pored toga, dugogodišnja sam volonterka našeg Crvenog križa i tijekom rada sa svojom sam ekipom prikupila na području općine 4000 doza krvi.

Cijelu priču pročitajte u tiskanom izdanju Međimurskih novina koje od petka, 6. prosinca, možete kupiti na prodajnim mjestima diljem Međimurja.

Ostavi komentar