M. Središće domaćin Okruglog stola „Prisjećanje na prošlost – Međimurski ugljenokopi i zaštita na radu“

Okrugli stol Međimurski ugljenokopi i zaštita na radu1

U Murskom Središći je održan Okrugli stol „Prisjećanje na prošlost – Međimurski ugljenokopi i zaštita na radu“.

Iz Grada su o ovome poslali priopćenje za medije koje prenosimo u nastavku.

U organizaciji Zavoda za unapređivanje zaštite na radu i Grada Mursko Središće u četvrtak 8. studenoga 2018. godina s početkom u 10:30 sati održan je u Centru za kulturu „Rudar“ Mursko Središće Okrugli stol na temu „Prisjećanje na prošlost – Međimurski ugljenokopi i zaštita na radu“.

Povod za održavanje skupa bio je teška rudarska nesreća koja se u noći s 8. na 9. studenoga 1961. godine dogodila u jami „Maj 3“.

Uoči skupa gradonačelnik grada Mursko Središće Dražen Srpak i ravnatelj Zavoda za unapređivanje zaštite na radu Vitomir Begović sa suradnicima i obiteljima poginulih položili su vijenac i zapalili svijeće ispred spomen obilježja „Maj 3“.

Voditelj Službe za zaštitu na radu, ovlaštenja, nadzor i analize u Zavodu Muhidin Omerdić pozdravio je nazočne predstavnike Grada, članove Nacionalnog vijeća za zaštitu na radu, stručnjake za zaštitu na radu, predstavnike ovlaštenih tvrtki za poslove zaštite na radu i druge koji su sudjelovali na Okruglom stolu.

Nakon minute šutnje za tragično stradale i poginnule rudare, gradonačelnik grada Murskog Središća Dražen Srpak otvorio je Okrugli stol i poželio sudionicima dobrodošlicu naglasivši kako je nesreća koja se dogodila prije 57 godina bila obavijena velom tajne te kako mlađi sugrađani o nemilom događaju dugo ništa nisu znali. Okrugli stol je prilika da se prisjetimo na poginule rudare, ali i da se naglasi važnost zaštite na radu u današnje vrijeme. Gradonačelnik je zahvalio Zavodu i ravnatelju Begoviću na izuzetnoj suradnji, prepoznavanju važnosti obilježavanja toga događaja te zauzimanju za primjerene uvjete i zaštitu na radu u našoj zemlji.

Ravnatelj Zavoda u svojem izlaganju ukazao je na povijesne činjenice i razloge organizacije skupa. Zbog prisjećanja na prošla vremena i izgubljene živote rudara u okviru Okruglog stola analizom rada u ugljenokopima i razlozima tragedije, ukazuje se koliko je i u današnje vrijeme zaštita na radu važna i značajna kao osnovno ljudsko pravo i područje od posebnog društvenog interesa. Nažalost, niti danas usprkos tehnološkom napretku i odgovarajućoj legislativi nismo imuni od teških nesreća na radu, uključivo i onih sa smrtnim posljedicama. Mario Klanfar iz Rudarsko – geološkog – naftnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu u svojem izlaganju osvrnuo se na eksploataciju ugljena u Hrvatskoj, istaknuvši kako je prošlo 370 godina od prve koncesije do zatvaranja posljednjeg ugljenokopa u Hrvatskoj. Danas u Hrvatskoj stari rudnici ugljena imaju novi potencijal u vidu očuvanja baštine i revitalizacije te korištenja u turističke svrhe.

Srečko Tot iz Udruge za promicanje zaštite u Međimurskoj županiji govorio je o Međimurskim ugljenokopima 60-tih godina s osvrtom na zaštitu na radu, predstavljajući povijest eksploatacije ugljena u međimurskim ugljenokopima koja je neorganizirano počela u 19. stoljeću. Predstavio je i tehnologiju rada putem otkopne metode te iznio statističke podatke o proizvodnji, broju i kvalifikacijama zaposlenih u rudarskoj industriji i proizvodnim učincima.
Poslije samih izlaganja održana je rasprava o zaštiti na radu u prošlosti i sadašnjosti gdje su sudionici iznijeli svoja usporedna iskustva o mjerama zaštite u njihovim radnim sredinama te su se složili kako je područje zaštite na radu potrebno kontinuirano unapređivati. Na osnovu iskazanog interesa nazočnih, ravnatelj Zavoda prezentirao je novele Zakona o zaštiti na radu te je pozdravio slogan „Zaštita na radu je prva!“.

Po završetku Okruglog stola svi sudionici bili su pozvani na druženje u Multimedijsku dvoranu gdje je bio pripremljeni mali domjenak.

Foto: Grad Mursko Središće

Ostavi komentar