Ljiljana Zubić: – Slike oboljele djece u zagrebačkoj bolnici nikad neću zaboraviti

Ljiljana Zubić
Kad joj je zatrebao odmor Ljiljana je Elvisu uz smiješak znala reći: - Četiri razloga su da me čekaš strpljivo. Petnaest godina si mlađi, imaš bolji bicikl, imaš dva bubrega, a ja jednog i u boljoj si kondiciji nego ja.

U humanitarnoj misiji od Čakovca i oko kružne staze Balatona ovog su kolovoza bili Liljana i Elvis. Biciklirali su 450 km s posvetom za djecu oboljeloj od leukemije i limfoma.

Čakovčanku Ljiljanu Zubić i Elvisa Prišlića iz Nedelišća veže prijateljstvo i strast prema planinarenju i bicikliranju. Članovi su HPD Međimurje gdje se krajem prošle godine na Planinarskoj noći rodila ideja zajedničkog bicikliranja. Naum je ostvaren ovog kolovoza kada su zajedno iz Čakovca u smjeru Mađarske krenuli na bicikliranje kružnom stazom oko Balatona. Skromno kažu kako nije to neki osobit podvig, međutim oni su svom bicikliranju oko tog najvećeg jezera u središnjoj Europi i najpoznatijeg mađarskog kupališta dali humanitarnu notu. Posvetili su ga djeci oboljeloj od leukemije i limfoma.

Ljiljana i Elvis bicikliranje Balaton (10)
Ljiljana i Elvis u trenucima odmora od bicikliranja prisjećaju se često i svojih planinarskih izleta

– Moja mlađa kćer Martina samo šest mjeseci nakon smrti svog tate i godinu dana prije moje operacije bubrega oboljela je od Hodgkinove bolesti (tumor limfnih čvorova). Hvala Bogu, moje je dijete danas zdravo, završila je ekonomski fakultet i ponosna sam mama. Međutim, u meni su još uvijek žive slike sve te oboljele djece u zagrebačkoj bolnici. Borba tih malih lavova nikad se ne može zaboraviti. Sve te proživljene stvari su mi motivacija za moje rekreativne pothvate. Kako za pješačenje i bicikliranje hodočasničkim putem Camino de Santiago, tako sada i za ovaj put oko Balatona.

“Teta Lili, ja bum vas čekal…”

Ljiljana uživa u bicikliranju. U taj sport kao i planinarenje krenula je na preporuku liječnika. Sada se upušta u bicikliranje i na duže staze. Za Balaton se odlučila jer je željela upoznati taj dio Europe. Sretna je što je imala odličnog suputnika:

– Drago mi je što je Elvis išao sa mnom jer je on osoba koja je također preboljela jednu bolest i ima senzibilitet prema oboljelima. Zahvaljujem mu na strpljenju i na čekanju kad sam morala gurati bicikl. Za mene je lijeva obala Balatona bila zahtjevna za bicikliranje jer je bili uspona, a i vozili smo dosta prtljage sa sobom. Kad smo se pripremali, biciklisti su mi govorili: “Balaton, to ti je mala beba. Voziš i ideš.” Međutim, vozi se i uzbrdo tim njihovim vinorodnim krajevima. Znala sam mu reći neka ide naprijed, ali on je uz smiješak odgovorio: “Ne, ne, teta Lili, ja bum vas čekal.” Bio je doista fair-play igrač, a ja sam mu kad mi je na brežnim usponima zatrebalo odmora znala reći: – Četiri razloga su da me čekaš strpljivo. Petnaest godina si mlađi, imaš bolji bicikl, imaš dva bubrega, a ja jednog i u boljoj si kondiciji nego ja. I tako smo u pet dana biciklirati 450 kilometara. Noćili smo u kampovima koji su dobro opremljeni.

Oko Balatona biciklisti sa svih strana svijeta

Petodnevno biciklističko druženje Ljiljane i Elvisa obuhvatilo je vožnju Čakovec – Keszthely (105 km), zatim Balatonfüreda (81 km), Zamárdi-Balaton Nyaralóház (70 km), Balatonberény (70 km) te peti dan povratak u Čakovec. Sretali su brojne bicikliste koji dolaze sa svih strana Europe. Biciklira mnogo Nizozemaca, Šveđana, Slovenaca i Nijemaca. U šali Ljiljana kaže kako gotovo više moraš paziti na bicikliste i pješake nego na automobile. Ipak, malo je prometnica uređeno za biciklističku vožnju i na tome Mađari moraju poraditi, poručila je susjedima biciklistica i planinarka Ljiljana.

 

foto: Zlatko Vrzan i privatna arhiva Ljiljana Zubić

Ljiljana i Elvis bicikliranje Balaton (5)

 

Ostavi komentar