KUU Florijan Andrašec Dekanovec održao je svoju redovnu skupštinu!

u općinskoj vijećnici Općine Dekanovec KUU Florijan Andrašec Dekanovec održala je svoju I. redovnu godišnju Skupštinu nakon preuzimanja Udruge s ciljem izvještavanja.

KUU Florijan Andrašec Dekanovec osnovana je 1998. godine, a osnivači su bili Ivan Hajdarović, Elizabeta Hajdarović, Vladimir Hajdarović, Draženka Malović, Vladimir Sokač, Monika Orehov, Dragica Korpar, Vladimir Jambrošić, Stjepan Šimunić i Tatjana Pintarić. Prošle godine tadašnji predsjednik Ivan Hajdarović, odlučio je predati vodstvo Udruge mladim snagama. U ožujku 2018. godine održana je Izborna skupština gdje je Lucija Tomašek izabrana za predsjednicu Udruge.

Kako su 2018. godine Udrugu preuzele mlade snage, još se uhodavaju u svome radu. Međutim, s ponosom ističu kako je Udruga bila aktivna prošle godine. Ubrzo nakon Izborne skupštine, članovi Udruge počeli su s učenjem plesnih folklornih koraka pod vodstvom Ane Husić i Tatjane Pintarić. U Udruzi smatraju da imaju neprocjenjivo blago kulturne baštine kantora Florijana Andrašeca, zahvaljujući činjenici da Ana Husić ima izvorna znanja plesnih koraka onako kako je nekad kantor učio tadašnje plesače. Svoje prve nastupe imali su u svibnju na školskom projektu „Florijan i ja“, koji je organizirala učiteljica Tatjana Pintarić, te u obilježavanju dana Općine Dekanovec u suradnji s Limenom glazbom Dekanovec. Uveličali su i obilježavanje Praznika rada zajedno s drugim udrugama na području Općine Dekanovec.

Nekoliko članica sudjelovalo je u sklopu NowWeMove kampanje i MOVE weeka organiziravši radionicu pod nazivom „Plesom pobudimo duh i tijelo“. U rujnu se održavala „5. glazbena večer kantora Florijana Andrašeca“ u vodstvu i organizaciji Općine Dekanovec i Limene glazbe Dekanovec, te su se članovi Udruge uključili u održavanje manifestacije. Isti mjesec održavala se i manifestacija „Bakini kolači 2018.“ u Sv. Martinu na Muri te je predsjednica Udruge zajedno s dvoje učenika bila potpora Nadi Tomašek i gđi. Ljubici Đurkin koje su se natjecale i predstavljale Dekanovec.

S izuzetnom čašću predstavljali su tradicionalnu dekanosku narodnu nošnju te se s ponosom su vratili kući s osvojenim 2. mjestom Nade Tomašek i njenom Tortom od maka. Kako bi mještane Općine Dekanovec potaknuli na kretanje i tjelesnu aktivnost, članovi Udruge odlučili su nešto poduzeti. Osmislili su tako niz aktivnosti sportskoga karaktera i uključili se u obilježavanje Europskoga tjedna kretanja. Aktivnosti su se održavale svakodnevno od 18. do 23. rujna 2018. godine.

Aktivnosti su uključivale su šetnju dekanoskim ulicama, plesanje Zumbe, nordijsko hodanje do rijeke Mure, trening s igračima NK Mladost Dekanovec, učenje koreografije te biciklijadu koja je obilježila završnicu Tjedna kretanja u Dekanovcu. Udruga se i uključila u obilježavanje Dana kruha koji se u Dekanovcu svake godine održava ispred Crkve Svih Svetih Dekanovec u organizaciji Osnovne škole Domašinec, a humanitarnog je karaktera.

Za 2019. godinu Udruga ima u planu nabavu tradicionalne narodne nošnje za koju su financijska sredstva odobrena od Ministarstva kulture i Općine Dekanovec, a rješenje natječaja Međimurske županije još se čeka. Također, nastojat će nastaviti tradicija organizacijom Tjedna kretanja u Dekanovcu. Za jesen se planira organizacija manifestacije koja će obilježavati slavlje jeseni. Sama misija, vizija i cilj Udruge je aktivno se baviti različitim aktivnostima, a koja imaju svrhu očuvanja kulturne baštine kantora Florijana Andrašeca, tradicije te promocije Dekanovca i samog Međimurja uz međugeneracijsko druženje i zabavu. Isto tako u kontinuirano traje primanje novih članova te poticanje ljudi na uključivanje u aktivnosti kojima se Udruga bavi. Cilj je sudjelovanje u svim događajima koji će biti na području Općine Dekanovec i šire, te suradnja s Limenom glazbom Dekanovec i ostalim udrugama.

Na skupštini je predsjednica najprije zahvalila svim članovima Udruge na angažmanu i aktivnostima u 2018. Godini, te se u ime Udruge i u svoje osobno ime zahvalila svima koji su na bilo koji način pomogli u radu Udruge. Posebnu zahvalu uputila je načelniku Općine Dekanovec Ivanu Hajdaroviću, Ani Husić i učiteljici Tatjani Pintarić na utrošenom vremenu i trudu za uvježbavanje plesnih koraka folklorne skupine. Zahvala se uputila i gđama. Nadi Tomašek i Ljubici Đurkin na nesebičnoj pomoći, naročito u izradi tzv. kinča, te svim ženama koje su nesebično dale na korištenje tradicionalnu narodnu nošnju kada je to trebalo. Zahvala se uputila i Limenoj glazbi Dekanovec i NK Mladost Dekanovec za suradnju u 2018. godini. Također, predsjednica je napomenula kako je zahvalna što od načelnika Općine Dekanovec i učiteljice Tatjane Pintarić kao i ostalih aktivista Udruga ima neizmjernu potporu.

Ostavi komentar