III. OŠ Čakovec dodijeljen status eTwinning škole

III. osnovna škola Čakovec
III. osnovna škola Čakovec, Ilustracija

Etwinning promiče suradnju među školama u Europi putem upotrebe informacijskih i komunikacijskih tehnologija (IKT-a) i pružanjem pomoći, alata i usluga školama.

Putem ove platforme članovi mogu komunicirati, surađivati, razvijati projekte, razmjenjivati znanja i iskustva te postati dijelom najzanimljivije obrazovne zajednice u Europi.

Motivirana upravo stjecanjem novih spoznaja i modernizacijom načina rada potrebnima svakoj školi u 21. st. koja želi pratiti nove trendove u obrazovanju, III. OŠ se uključila i uspješno odradila nekoliko projekata u okviru eTwinninga. To su Mascot exchange s partnerima iz Češke, Finske i Njemačke, a za kojeg je nagrađena oznakom kvalitete od strane nacionalne eTwinning agencije; zatim DigitAll seasons s partnerima iz Poljske, Mađarske i Austrije.

U sklopu projekta Eco-friendly Christmas cards exchange te Eco-friendly Easter cards exchange (posebno se istaknuli učenici 2.a te njihova učiteljica Dušanka Turk) učenici su izrađivali prigodne čestitke od prirodnih, ekoloških materijala te ih slali prijateljima na Maltu, u Finsku, Grčku, Njemačku, Bugarsku i Srbiju. Jednako tako primili su i njihove čestitke sa stihovima na engleskom i materinskom jeziku.

U školi djeluje eTwinning Club koju čine zainteresirani učenici viših razreda, a pod vodstvom učiteljice informatike Nataše Boj te učiteljice engleskog i hrvatskog jezika Dijane Oreški Vidović.

Međutim eTwinning aktivnosti mogu se uklopiti i u redovnu nastavu ili sat razrednika. Nadalje, u planu za iduću školsku godinu je Erasmus+ KA2 projekt u trajanju od 2 godine koji uključuje mobilnosti učenika i učitelja. Projekt stavlja naglasak na nove metode poučavanja, uporabu igrifikacija u nastavi kao i najnovijih web alata te poticanje kreativnosti kroz različite vrste umjetnosti – književnost, fotografiju, film, likovno stvaralaštvo, kuhanje…
Europska komisija ugodno je iznenadila svojim priopćenjem da je na temelju spomenutog Škola stekla pravo na prijavu za dobivanje statusa eTwinning škole.

Opsežna prijava se sastojala od dva kruga. Nagrađene škole priznate su kao svojevrsni pioniri i vodeće u Europi u sljedećim područjima:
– uporaba digitalne tehnologije
– provođenje eSigurnosti
– inovativni i kreativni pristupi pedagogiji
– promicanje stalnog stručnog usavršavanja osoblja
– promicanje suradnje u učenju među osobljem i učenicima

Ovo priznanje III. osnovnoj školi rezultat je i osobnoga uspjeha pojedinih učitelja, no prije svega ogromnog uspjeha cijele škole koja je još jednom djelovala kao izvrstan tim.

(DOV)

Ostavi komentar