Gotovo svi sigurnosni pokazatelji u Međimurju bolji su nego lani

Glasnogovornik PU međimurske, Radovan Gačal na današnjoj, 24. travnja, redovnoj konferenciji za medije prisutnim novinarima prezentirao je stanje sigurnosti u prvom tromjesečju 2017. na području Međimurske županije.

I nadalje na području PU međimurske bilježi se pozitivan trend smanjenja evidentiranih kaznenih djela. U prva tri mjeseca ove godine evidentirano je 263 kaznenih djela, dok ih je u isto razdoblju prošle godine evidentirano 337, što predstavlja pad za gotovo 22 posto.

Što se tiče najzastupljenijih kaznenih djela, krađa i teških krađa, također se bilježe značajnija smanjenja. Tijekom siječnja, veljače i ožujka ove godine evidentirana je 51 krađa, što predstavlja smanjenje za 40 posto (2016. – 85 krađa). Bilježi se i smanjenje broja teških krađa. Ove godine evidentirano ih je 78, što je pad za nešto više od 26 posto (2016. – 106 teških krađa). Bitno je napomenuti kako se bilježi i značajniji pad evidentiranih materijalnim šteta u kaznenim djelima teških krađa i krađa, kao i smanjenje evidentiranih krađa bicikla i šumskih krađa.

Kada je u pitanju uspješnost rada međimurske policije u otkrivanju počinitelja krađa i teških krađa, bilježe se zadovoljavajući rezultati. Gotovo u 50 posto slučajeva, točnije u 48 posto slučajeva otkriveni su počinitelji krađa. Još bolji rezultati bilježe se u otkrivanju počinitelja teških krađa, te je razriješenost veća od 51 posto, što PU međimursku svrstava na visoko četrvto mjesto po uspješnosti među policijskim uprava u Republici Hrvatskoj.

Na stanje sigurnosti na nekom području u značajnoj mjeri utječu i prekršaji protiv javnog reda i mira. I u to segmentu tijekom prva tri mjeseca ove godine bilježi se pad evidentiranih prekršaja za više od  27 posto (2016. – 101, 2017 – 73). Svakako, bitno je istaknuti kako se već duže vrijeme ne bilježe narušavanja javnog reda u većem obimu (narušavanje javnog reda i mira od više sudionika/počinitelja), a koja bi u značajnijoj mjeri uznemirila međimursku javnost.

Glede stanja sigurnosti u cestovnom prometu u prva tri mjeseca ove godine na međimurskim prometnicama evidentiran je gotovo jednak broj prometnih nesreća, kao i protekle godine (2016. – 180 prometnih nesreća, 2017 – 179).

U prvom tromjesečju ove, kao i prošle godine smrtno su stradale tri osobe. Analizirajući prometne nesreće primjetan je pad broja nesreća s ozlijeđenim osobama, i to za gotovo 30 posto, dok su nesreće s nastalom materijalnom štetom u porastu za nešto više od 10 posto. Najčešći uzroci nesreća su brzina neprimjerena uvjetima i nepoštivanje prednosti prolaza, dok su gotovo svaku petu nesreću prouzrokovali vozači pod utjecajem alkohola.

Ostavi komentar

Povezani članci

Ostanimo povezani

49,208FanoviLajkaj
608SljedbeniciSlijedi
0PretplatniciPretplatiti

NAJNOVIJE