17.8 C
Čakovec
Nedjelja, 3 ožujka, 2024

FOTO: Dekanovski Stjepan Krnjak dokaz je da umjetnost ne poznaje godine!

U trećoj životnoj dobi počeo se baviti i pjesništvom. Tako je do sada napisao preko 20 pjesama koje je sam i ispjevao, a čak četiri puta je nastupio na tradicionalnom festivalu “Kre Mure i Drove”!

77-godišnjak Stjepan Krnjak iz Dekanovca nakon cijelog životnog radnog vijeka provedenog izvan domovine u mirovinu se vratio u svoj rodni kraj gdje se pod starije dane počeo baviti stvarima koje su ga oduvijek zanimale.

Svoj umjetnički talent pokazao je izradom satiričnih maski po čemu je prepoznatljiv u cijelom Međimurju, kao i izradom kipa najpoznatijeg dekanovskog kantora i zaštitnika sela Florijana Andrašeca. Kip danas živi u centru Dekanovca, ispred Općine usred prekrasno uređenog parka.

Osim što je samouki kipar te je zaslužan za izradu kipa kantora i skladatelja Florijana Andrašeca, Stjepan Krnjak iz Dekanovca u trećoj životnoj dobi počeo se baviti i pjesništvom. Tako je do sada napisao preko 20 pjesama koje je sam i ispjevao, a čak četiri puta je nastupio na tradicionalnom festivalu “Kre Mure i Drove” koji se održava svake godine, na kojem se mogu čuti razne autorske pjesme kajkavskog govornog područja. Na festival se prijavio iz puke radoznalosti pred sedam godina, a nakon toga su ga zvali još tri puta.

– Pod starije dana sam počeo pisati pjesme koje su ljubavnog ili satiričnog karaktera, a pisane su na međimurskom “domačem” dijalektu. Teško mi je izdvojiti pjesmu koja mi je najdraža, ali neke od njih su “Zapopevajmo pajdaši”, “Oženil se stari dečko”, “Tu bom ostavil ja svoje koreje”, “Dekanovska zvona veselo zvoniju”, “Šteli su me s drugom oženiti”, “Verna ljubav”, “Tam pod rehom”, a tematika se može iščitati iz samih naslova – poručio je Stjepan Krnjak koji ističe kako mu se u pjesmama često pronalazi i lik kantora Andrašeca.

Neke od pjesama poput “Moral sam oditi” podsjećaju ovog dekanovskog pjesnika na dane kad je morao otići trbuhom za kruhom u bijeli svijet kako bi zaradio dovoljno za svoju obitelj. Radio je u Njemačkoj, Austriji i Sloveniji, ali kaže kako je jedva čekao da se vrati u svoj Dekanovec. Velika potpora u životu mu je supruga Ana, koja ga bodri u njegovim umjetničkim izražajima, kao i kćerka Sanja Nedeljko koja je povukla umjetničke korijene, a upravo je ona zaslužna za razne crteže u radionici.

Ipak, Stjepan je u svojem kraju poznat i po izradi satiričnih maski za fašnik koji predstavljaju sve političke i glazbene figure iz javnog života, poput Bin Ladena, Baracka Obame, Jadranke Kosor, Đure z Međimurja te mnogih drugih.

– Većinu maski i figurica izrađujem od gline, gipsa ili betona, a sve su nastale u mom dvorištu i maloj radionici koju imam u sklopu kuće. Za masku mi je potrebno dosta vremena jer se radi o portretima, pa je to vremenski slično kao da se izrađuje kip. Trenutno ih doma imam oko 70, ali ukupno sam ih izradio sigurno preko sto komada – kaže slobodni umjetnik Stjepan.

Prva maska nastala je prije 17 godina, a maštovito se dosjetio da će za kalupe koristiti plastične vrećice nabijene sitnim suhim sijenom koje se nakon sušenja emulzije mogu trgati u komadima. Stjepan je vrlo aktivan u svom umirovljeničkom životu, pronalazi vremena za svoj hodi, kao i druženje s obitelji. Radi dan i noć, ovisno o tome kakvu inspiraciju pronađe.

FOTO: Zlatko Vrzan

Ostavi komentar

Povezani članci

Ostanimo povezani

43,705FanoviLajkaj
608SljedbeniciSlijedi
0PretplatniciPretplatiti

NAJNOVIJE