Eko bomba u susjedstvu: Sada je jasno otkud nesnosan smrad u Murskom Središću

smrad dim
Iiustracija

U blizini Murskog Središća nalazi se prava ekološka bomba, s čime su suočeni stanovnici ovog dijela Međimurja.

Naime, poznato je odakle dolazi nesnosan smrad koji se osijeti kod Murskog Središća. Problem je u bioplinari ECOS koja se nalazi u slovenskoj Lendavi.

Prema pisanju lendavainfo.com ova bioplinara već neko vrijeme zadaje glavobolje mještanima Lendave i okolnog kraja.

Ova bioplinara skladišti biootpad na otvorenom, te je primila više nelegalnih pošiljki otpada iz inozemstva, uglavnom hrane kojoj je prošao rok trajanja, čak i iz Hrvatske. Osim zbog ovakvog skladištenja problem smrada je i zbog svega što se ispušta u zrak. Naime, u bioplinari je bilo osam inspekcijskih nadzora koji su utvrdili niz nepravilnosti te naredile njihovo ispravljanje, ali vodstvo bioplinare to nije poštovalo.

Lendavčani su zabrinuti zbog svega što se događa i za svoje zdravlje i turizam.

Zbog svega je zabrinut i gradonačelnik Murskog Središća, a bioplinara će biti i problem spomenut na današnjoj sjednici gradskog vijeća ovog grada.

Grad Mursko Središće traži zbog širenja nesnosnog smrada i opasnosti za zdravlje ljudi momentalni prestanak rada bio plinskog postrojenja u Lendavi. Isto tako tražimo očitovanje ministarstva zaštite okoliša Republike Hrvatske o sirovinama koje su prema navodima slovenske inspekcijske službe dopremljene iz Hrvatske u spomenuto bio plinsko postrojenje. Uz to podupiremo općinu Lendava u njihovim nastojanjima za rješenjem problema za stanovništvo obiju država, te zahvaljujemo na pravodobnim informacijama i suradnji – napisao je Srpak, da će predložiti na gradskom vijeću donošenje sljedećeg zaključka.

Ostavi komentar