DOBRA PRIČA: Jezuš Kristuš kak je ljuto!

OPG Preložnjak
Trend potražnje za ljutim papričicama sve više raste. ističe Saša Preložnjak

– Ostala sam 2003. godine bez posla. Ali, “radi delamo, Međimurci smo, pa sam tak započela svoj posel.” – započinje svoju motivirajuću priču Saša Preložnjak iz Nedelišća. Imali smo doma zemlju, pa je najjednostavnije bilo krenuti od onog što imaš. Kasnije mi se u poslu pridružio i suprug Kristijan, tako da danas imamo OPG Preložnjak.

– Bavili smo se dvanaest godina uzgojem rajčice, paprike i salate. Malo smo istraživali tržište i potražnju i uvidjeli smo da sva više ima ljubitelja meksičke i indijske hrane. Tako smo se u posljednje dvije godine specijalizirali za uzgoj čili papričica. Vrlo brzo se pokazalo da je mnogo isplativije raditi s čili papričicama jer ih je lakše i jednostavnije prodati i plasirati nego klasično povrće. ” kazala nam je simpatična Saša s kojom smo razgovarali na nedavnom sajmu “Jesen u gradu Zrinskih” u Čakovcu.

Saša Preložnjak

Osim interesa za svježim ljutim papričicama, tržište, kako ističe Saša, traže se i sadnice, zatim biljke u teglama koje su višegodišnje ako se dobro čuvaju i tretiraju, te sjeme za sadnice. OPG Preložnjak u svom asortimanu ima i raznolike proizvode na bazi čili papričica:

– Tabasco, umak, namazi, džemovi od ljutih papričica i drugi proizvodi objedinjeni su pod sada već prepoznatljivim imenom “Kristoš”. Do naziva smo došli jednostavno. Suprug je Christian. U djetinjstvu je imao nadimak Kristoš. Osim toga kod nas se u Međimurju često kad je nešto ljuto kaže: Jezuš Kristuš kak je ljuto! I tako je nastao “Kristoš”, naziv koji ima naš domaći međimurski štih, a opet ima malo asocijacije na Meksiko i Ameriku.

Ljutina čili papričica ovisi od količine kapsaicina koja se nalazi u kori paprike i određuje se po Scovillovoj skali. Ljutina se mjeri po toj skali gdje je najblaža ljutost od 0 do 100 scovila, pa sve do ljutine od nevjerojatnih 15 i 16 milijuna sckovila. Supružnici Preložnjak u svojoj ponudi imaju papričice manje ljutine kao što je Bishops crown (biskupova kruna) koja ima malo manje od tisuću skovila, te najljuće Karolina riper papričice koje imaju 2 do 2 i pol milijuna scovila. Između toga je čitava lepeza srednje ljutih papričica.

Vikend je. Ako volite ljuto, upustite se u avanturu pripreme jela s čili papričicama, a ako pak ne, uživajte u njihovim dekorativnim bojama.

foto: Zlatko Vrzan

OPG Preložnjak

Ostavi komentar