Međunarodne snage u Murskom Središću zbog velike vježbe borbe protiv poplava

IPA FLOODS vježba Mursko Središće

Konzorcij kojeg čine talijanski Odjel za civilnu zaštitu kao voditelj konzorcija, talijanski Međunarodni centar za praćenje okoliša, njemačka Savezna agencija za tehničku pomoć, Uprava Republike Slovenije za zaštitu i spašavanje, švedska agencija za krizne situacije i talijanska agencija Studare Sviluppo pod pokroviteljstvom Državne uprave za zaštitu i spašavanje od 9. do 13. listopada na području Varaždinske županije provode projekt pod nazivom IPA FLOODS: „Prevencija, pripravnost i odgovor u slučaju poplava u državama zapadnog Balkana i Turskoj“, a ova vježba je nastavak vježbe „MURA 2015“.

Na vježbi je sudjelovalo šest modula civilne zaštite od čega četiri namjenska modula za prepumpavanje vode pumpama visokog kapaciteta i dva modula s barijerama za obranu od poplava, ukupno 190 sudionika. Moduli dolaze iz država korisnica projekta: Albanije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Kosova, Makedonije, Srbije, Turske te države Konzorcija, Italije i Njemačke.

U četvrtak, 12. listopada i grad Mursko Središće sa svojim užim sastavom Stožera civilne zaštite, kojeg su činili gradonačelnik Dražen Srpak, zamjenik načelnika Stožera civilne zaštite Miljenko Palnec, Ladislav Söke pročelnik Područnog ureda za zaštitu i spašavanje, Trupković Tihomir predstavnik policijske postaje Mursko Središće, Govedić Saša i Trstenjak Franjo članovi DVD-a Peklenica, sudjelovao je u vježbi „IPA FLOODS – VARAŽDIN 2017“.

U sklopu vježbe planirana je aktivnost procjene stanje u Međimurskoj županiji zbog očekivanih poplava u slivu rijeke Mure koja bi ugrozila i grad Mursko Središće, stoga su ovaj grad posjetili Moduli Albanije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Kosova, Makedonije, Srbije, Turske te države Konzorcija, Italije i Njemačke, ukupno 20-ak članova, zapovjednika i časnika za vezu.

Zapovjednici modula stavili su Stožeru civilne zaštite Grada Mursko Središće na raspolaganje pumpe, barijere, vozila i ljudstvo.

Ova vježba iznimno je važna za Mursko Središće kao i za cijelu županiju i sve zemlje u regiji jer smo svjedoci sve većeg broja visokih vodostaja i poplava na ovim područjima. Sjetimo se samo 2005. godine kada je Mura preko noći narasla za čak tri metra i dosegla vodostaj od 5,05 m te poplavila kuće i dvorišta uz obalu kao i samo središte grada. Godine 2014. brzom reakcijom gradonačelnika Dražena Srpaka te Stožera civilne zaštite, predstavnika dobrovoljnih vatrogasnih društava, komunalnog redarstva Grada i Policijske postaje Mursko Središće i uz veliku pomoć građana grada Mursko Središće, grad je uspješno obranjen od visokog vodostaja rijeke Mure.

Grad Mursko Središće zahvaljuje Državnoj upravi za zaštitu i spašavanje što su ih uključili u vježbu, te predstavnicima Albanije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Kosova, Makedonije, Srbije, Turske i državama Konzorcija, Italije i Njemačke na ponuđenoj pomoći. – U kriznim situacijama ne postoje nacionalne i rasne razjedinjenosti, u kriznim situacijama svi postajemo malo više ljudi – gradonačelnik Dražen Srpak.

Ostavi komentar