Dječjem vrtiću Šandorovec poklonjene tradicijske igračke

Dajmo djeci korijene i krila vrtić Šandorovec

U sklopu akcije „Dajmo djeci korijene i krila“, Dječji vrtić „Zvjezdice“ u Šandorovcu, dobio je veliku kutiju tradicionalnih igračaka.

Riječ je o projektu u kojem sudjeluju Etnografski muzej u Zagrebu i Radio Kaj, a čiji je cilj današnjoj djeci približiti igračke s kakvima su se igrali njihovi djedovi i bake.

Djeca koja pohađaju ovaj vrtić hrvatskim tradicijskim igračkama moći će se igrati iste igre kao i neke davne generacije. Hrvatske tradicijske igračke uvrštene su na UNESCO-ovu listu reprezentativnu listu zaštićene kulturne baštine, a preko ovog projekta koji je osmislili Etnografski muzej iz Zagreba, nastoje se sačuvati od zaborava.

Pored organizatora Radija Kaj i Etnografskog muzeja u Zagrebu, na dodjeli su bili i gradonačelnik Grada Čakovca Stjepan Kovač, predsjednik Vijeća Mjesnog odbora Šandorovec Dejan Tomašić i ravnateljica Dječjeg vrtića „Cipelica“ u čijem su sastavu šandorovečke „Zvjezdice“, Gordana Šoltić Siladi.

Gradonačelnik Kovač tom je prilikom istaknuo da svaka akcija koja za cilj ima opremanje vrtića novim igračkama ima podršku grada, pogotovo kad su te igračke nešto što današnja djeca još nisu vidjela. Ovime čuvamo nacionalnu baštinu, a djeci omogućujemo nove načine igranja, kako su se igrali naši roditelji i bake i djedovi.

Zajedno sa ravnateljicom Dječjeg vrtića „Cipelica“ i autoricom ovog projekta, Mirjanom Drobinom, malim Šandrovčanima uručen je veliki paket pun igračaka.

U sklopu projekta održana je i kazališna predstava „Vilko i dlakavi čovjek“, družine Laboratorij zabave.

Izvor i foto: Grad Čakovec

 

Ostavi komentar