Davor Borković o Pohodu na Mohokos: – Planinarski klub Extrem slavi planinarstvo i na domaćim brežuljcima

Davor Borković
Predsjednik kluba Davor Borković, želi dobrodošlicu svim nedjeljnim hodačima. Ima odličnu "ispričnicu" za nedjelju. Supruga Jelena i on ovog su tjedna dobili kćer Lauru. Čestitamo!

Uvertira u obilježavanje 25 godina djelovanja Planinarskog kluba Extrem Čakovec projekt je “Slavimo planinarstvo”. Osmišljen je s namjerom promicanja zdravog načina življena završnica obilježavanja Europskog tjedna mobilnosti, ali i senzibiliziranje javnosti da biti članom ovog kluba nije uvjetovano samo “extremnim” sportskih i rekreativnih dosega.

Planinarski klub Extrem osnovali su na inicijativu Zvonimira Jembriha i Velimira Mačkovića međimurski poklonici planinarenja, većinom Čakovčana, a u svrhu okupljaja istomišljenika koji osim u planinarstvu svoje slobodno vrijeme provode na orijentacijskom trčanju, splavarenju, turno skijanju, bungee jumpingu, kajakarenju, jedrenju, canyoningu, alpinizmu, sportskom penjanju i drugih sličnim sportskim aktivnostima.  

Extremni duh Međimuraca već je tog osnivačkog ljeta “dao petama vjetra” i krenuo u visine. Uspješno je organizirana Prva međimurska planinarska ekspedicija “VISOKI ATLAS ’94 MAROKO”. Podsjetimo također, kako je jedan od najvećih dosega međimurskog alpinizma ostvaren u organizaciji ovog kluba povodom Međunarodne godine planina, 2002. godine kada su Zvonimir Jembrih i Anđelko Hrženjak osvojili vrh najviši vrh Južne Amerike Aconcague 6962 metara. Tim je usponom ostvaren sportski uspjeh, koji spada u sam vrh svjetskih alpinističkih dometa.

Pohod na Mohokos - planinarski klub Extrem

Ali, biti članom Extrema isto tako znači biti i planinar koji gušta vikendom otići na Ivanščicu, Ravnu goru, Kalnik ili Mohokos. kazao nam je predsjednik planinarskog kluba Extem Davor Borković najavljujući ovonedjeljnu rekreacijsku hodnju te nastavio:

– Pohod organiziramo u partnerstvu s Općinom Nedelišće i Međimurskom županijom u nedjelju 23. rujna.Osim rekreacije sudionika i poticanja na kretanja ujedno želimo popularizirati ljepote našeg gornjeg međimurskog kraja i planinarstva općenito. Podsjećam kako je Mohokos službeno najviši planinarski vrh Međimurske županije i nalazi se na području međimurskih gorica u mjestu Vučetinec, Općine Sveti Juraj na Bregu. Sama najviša točka Mohokos je jedna od kontrolnih točki međimurskog planinarskog puta, a označena je na kamenom obilježju i u neposrednoj je blizini odašiljača. Na planinarskoj ruti od Nedelišća do Mohokosa nalaze se živopisne livade, vinogradi, voćnjaci i šumarci pa je moguće hodajući putem upoznati bogatu međimursku floru i sresti razne životinjske vrste.

Aktivni nedelišćanski Extremi

Pohod je organiziran kako je već navedeno u suradnji s Općinom Nedelišće. Borković sa zadovoljstvom ističe kako je upravo iz tog mjesta značajan dio članova Extrema koji svojim radom i agilnošću pridonose vedroj klupskoj atmosferi, potiču kolege na planinarenje, biciklizam i trčanje te daju inicijativu za nove aktivnosti kluba:

– Osim Općini Nedelišće, koja nam je partner u ovom projektu, zahvaljujem i Međimurskoj županiji koja je također partner u provođenju projekta “Slavimo planinarstvo” kao i tvrtki Vizija iz Nedelišća koja nam je pomogla u izradi plakata. Projekt je uvertira u obilježavanje 25 godina postojanja našeg kluba. Naime, nakon gašenja djelovanja planinarskog društva “Železna gora”, planinarski klub Extrem najstarije je planinarsko društvo u Međimurju osnovano 6. veljače 1994. godine. Osim planinarenja i alpinizma, klub promiče i druge sportove kao što su sportsko penjanje, biciklizam, trčanje (brdsko, orijentacijsko, maraton), sportovi na vodi i dr.

 

Plan pohoda

Gdje: okupljanje i prijave sudionika kod terena TK Nedelišće, sportski park „TRATE“

Startnina: 20 kuna (dobiva se prigodna majica)

Kada: nedjelja, 23. rujna, okupljanje i okrepa u 7:30, a polazak u 8:00 sati, Ruta: Nedelišće – Ksajpa – Brezje – jezero Jegerseg – Lopatinec – Sveti Juraj na Bregu – Vučetinec (stajanka, okrepa) – MOHOKOS

Trajanje: 4-5 sati hodnje

Zahtjevnost: tehnički nezahtjevno

Oprema: za ljetno planinarenje (gojzerice ili druge primjerene sportske cipele, sportska odjeća i štapovi te 1-2 litre vode i hrana iz ruksaka)

Vodiči: Silvija Špicar, Vlado Janković i Liljana Leona Trbuhović

Planirani povratak i prijevoz: u 13:00 sati osobnim automobilima

 

foto: rr

 

Ostavi komentar