Civilni članovi Zrinske garde: Velemožnji ljubavni par Nikola Grabar i Petra Mesarić

Novi civilni članovi Petra Mesarić i Nikola Grabar
Novi civilni članovi Petra Mesarić i Nikola Grabar

Udruga Zrinski predstavlja Čakovec kao grad i Međimurje kao područje obitelji Zrinski, štiti i promovira povijesnu, kulturnu i vojničku baštinu slavne plemićke hrvatske obitelji Zrinski, povezuje gradove Zrinskih u Hrvatskoj i Europi te čuva i njeguje tradicijske kršćanske vrijednosti dom, obitelj, vjeru, domovinu, solidarnost i prijateljstvo.

Povijesne postrojbe postoje gotovo u svakom većem gradu na području Hrvatske, kao i u svijetu, a Čakovec se diči Zrinskom gardom. Udruga svake godine svečano prima nove civilne članove koji su tako uključeni u rad garde i prisustvovanju na mnogim povijesnim manifestacijama i izvan države.

Nikola Grabar na svečanoj prisegi
Nikola Grabar na svečanoj prisegi

Postati gardista ipak zahtjeva drugačije kriterije koji podrazumijevaju jednogodišnju obuku koju nakon toga glavni zapovjednik potvrđuje, kao i određene fizičke karakteristike rada poput odgovornosti, ponašanja, vojničkog izgleda, čuvanja odore i svjesnosti. U odorama je trenutno 30 gardista, 18 ih je aktivnih koji se mijenjaju.

-Svi mi smo volonteri koji sve radimo od srca kako bi predstavili Zrinsku gardu, grad Čakovec i Međimursku županiju u Hrvatskoj i svijetu. Svake godine idemo na vojno hodočašće u Lourdes gdje dolaze vojske iz raznih zemalja gdje smo s godinama postali vrlo prepoznatljivi, poručio je Davor Bratković glavni zapovjednik Zrinske garde.

Zapovjednik garde Davor Bratković
Zapovjednik garde Davor Bratković

Među civilnim članovima podupirateljima Zrinske garde je predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović, general pukovnik Mirko Šundov načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH, Klapa Sveti Juraj, general Slaven Zdilar glavni inspektor obrane, Jadranka Kosor, a Vladimir Šeks je potpisao pristupnicu.

Ove godine udruga je primila desetero novih civilnih članova, postati može svaka punoljetna osoba koja živi u Hrvatskoj, a među njima je i najmlađi član glazbenik Nikola Grabar sa svojom djevojkom Petrom Mesarić.

Petra i Nikola novi članovi
Petra i Nikola novi članovi

-Uvijek mi je bila želja da postanem član Zrinske garde koja je najatraktivnija povijesna postrojba u Hrvatskoj, a još je iz mog rodnom grada. Nakon što sam se vratio iz Dubaija u kojem sam živio dvije godine uvidio sam kakvu bogatu povijest mi imamo, jer je to mladi i moderan grad, rekao je novi član i glazbenik Nikola Grabar.

Zbog visine, koja mora biti više od 1,80 metara Nikola nije mogao ispuniti želju da postane gardista, ali je pomoću ispunjene pristupnice postao civilni član udruge. Jedan od uvjeta da se postane član je poznavanja povijesnih činjenica o obitelji Zrinskih, kao i saznanje o časti koju donosi ovakva titula.

-Sam čin svečane prisege na početku je malo zastrašujuć je moraš proći između dva gardista koji drže sablje. Kod stola se nalazi posuda s vodom iz rijeke Drave i Mure, sol iz Jadranskog mora, vino i kora od hrasta koja simbolizira Bečko Novo Mjesto u kojoj su Zrinski i Frankopani pogubljeni. Nakon brisanja ruke se na desetak sekundi drže iznad svijeća, kaže Nikola.

No, nisu samo muškarci članovi Zrinske garde. Uz predsjednicu Kolindu Grabar-Kitarović nova članica postala je i Petra Mesarić koja je objeručke prihvatila ideju da ispuni pristupnicu. Kao par zajedno su pristupili svečanoj prisezi i time postali prenositelji kulturne baštine Zrinskih.

Zrinska garda
Zrinska garda

-Znamo da je obitelj Zrinski najslavnija hrvatska obitelj koja je svojim djelovanjem trajno obilježila hrvatsku povijest, a postati civilnom članicom ovakve povijesne postrojbe iznimna je čast. Osjećam ponos jer sam jedna od malobrojnim žena članica koje su svečanom prisegom postale velemožne gospođe, rekla je mlada članica Petra.

Cijeli svečani obred simbol je povezanost Zrinskih s ostatkom Hrvatske što dokazuju elementi pranja ruku i svijeća. Nakon pojedinačnog obreda, svi novi članovi zajedno prisežu da će nositi čast Zrinskih i dobivaju titulu velemožnji. Kao civilni član udruge zadaća je biti ponosan član, aktivirati se na brojnim događanjima i manifestacijama koje uključuju povijesne postrojbe.

FOTO: Zlatko Vrzan

 

Ostavi komentar