Čakovec: Raste broj slučajeva nasilja u obitelji, ali pada broj krađa

Vijeće za prevenciju Grada Čakovca

Prošle srijede u čakovečkoj Gradskoj vijećnici održana je sjednica Vijeća za prevenciju Grada Čakovca.

Među ostalim, prezentiran je projekt „Budi neovisan i slobodan“, koji će provoditi Društvo „Naša djeca“ Čakovec, dane informacije o predstojećim događanjima u Čakovcu vezanim uz Advent, te o policijskim akcijama „Mir i dobro“ i „Manje oružja -manje tragedije“, koje se tradicionalno provode krajem godine.

Sjednicom je predsjedao predsjednik Vijeća za prevenciju Grada Čakovca Mario Medved, a pored njega sjednici su nazočili i predstavnici Policijske uprave Međimurske, Centra za socijalnu skrb Čakovec, Turističke zajednice Grada Čakovca, predstavnici Savjeta mladih Grada Čakovca, Međimurske županije, CEZAM-a, tvrtke „Alzas“ te građana.

Na samom početku načelnik Policijske postaje Čakovec Krešimir Jurčević članovima Vijeća prezentirao je pokazatelje stanja sigurnosti na čakovečkom području u ovoj godini.

Kako je rekao, u 2017. godini nisu zabilježena najteža kaznena djela. Broj teških krađa u prvih ovogodišnjih devet mjeseci veći je od broja teških krađa u cijeloj prošloj godini, a u odnosu na prethodnu godinu, povećan je i broj slučajeva nasilja u obitelji. Zanimljivo je da je 36 slučajeva obiteljskog nasilja evidentirano u naselju Kuršanec, do ih je u svih ostalih 13 naselja u sastavu grada bilo 21.

No, ostali pokazatelji su u plusu. Tako je broj krađa iznosi 67 naprema 113 prošlogodišnjih, dosad je evidentirano 23 slučaja drskog ponašanja, dok ih je lani bilo 28. Remećenja javnog reda i mira ove godine bilo je 44, a lani 55. Prema Jurčevićevim riječima, naša policijska uprava u 68 posto slučajeva otkrije počinitelje, te je po tim rezultatima među najboljima u Hrvatskoj.

Raspravljalo se o potrebi jačeg provođenja preventivnih akcija, posebno usmjerenih prema suzbijanju svih oblika ovisnosti od alkohola, preko droge do kocke, posebice kod mladih.

Postavljeno je i pitanje vršnjačkog i „cyber“ nasilja. Razmijenjena su i iskustva o susretanju s tim problemom koji imaju različite institucije, te je zasječeno da taj problem postaje sve izraženiji. Dogovoreno je da se na prvoj sljedećoj sjednici Vijeća za prevenciju dogovori zajednički nastup svih službi koje dolaze u doticaj s ovim i slični oblicima nasilja.

Izvor i foto: Grad Čakovec

Ostavi komentar