Čakovec domaćin 7. hrvatskom geografskom kongresu

U organizaciji Hrvatskog geografskog društva, u suorganizaciji s Geografskim odsjekom Prirodoslovno-matematičkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i Geografskim odjelom Sveučilišta u Zadru, u Čakovcu se u srijedu i četvrtak, 9. i 10. listopada održava dvodnevni 7. nacionalni geografski kongres, pod visokim pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske, Hrvatskog Sabora i Ministarstva znanosti i obrazovanja te Sveučilišta u Zagrebu, Sveučilišta u Zadru, Prirodoslovno-matematičkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, Međimurske županije i Grada Čakovca. Hrvatsko geografsko društvo (HGD) osnovano je još daleke 1897. godine i po tome je jedno od najstarijih u svijetu, a svakako najstarije u ovom dijelu Europe.

Osnovni cilj Društva je popularizacija, promocija i unaprjeđivanje geografskih znanja i istraživanja, kao i suradnja sa sličnim i srodnim društvima u zemlji i inozemstvu. U skladu s tim Hrvatsko geografsko društvo organizira razne djelatnosti, a posebno mjesto ima organizacija znanstvenih i stručnih skupova.

Hrvatski geografski kongres održava se svake četiri godine, a ove godine po prvi puta u Čakovcu. U ispunjenoj satnici kongresa, predstavlja se čak 63 izlagača iz Hrvatske, Slovenije, Bosne i Hercegovine i Srbije, a pokrivene su teme iz svih grana geografije. Međimurje se može pohvaliti s tri doktora znanosti s područja geografije, Mihaelom Mesarić, Silvijom Šiljeg i Hrvojem Šlezakom, a svi su oni ujedno i izlagači na ovom kongresu.

Skup je otvorio predsjednik Hrvatskog geografskog društva i Organizacijskog odbora 7. nacionalnog geografskog kongresa Danijel Orešić, a otvaranju su nazočili i zamjenik gradonačelnika Grada Čakovca Zoran Vidović, međimurski župan Matija Posavec te saborska zastupnica i izaslanica predsjednika Hrvatskog sabora, Sunčana Glavak.

Pozdravljajući sudionike kongresa, zamjenik gradonačelnika Grada Čakovca Zoran Vidović im je poželio ugodan boravak u gradu te rekao kako Grad Čakovec aktivno surađuje sa svojim geografima, pa je u procesu i objava knjige „Demografska obilježja Grada Čakovca“, autora Silvije Šiljeg, Hrvoja Šlezaka i Snježane Mrđen, za koju su osigurana financijska sredstva te će ujedno biti veliki geografski doprinos za Grad Čakovec. Teme izlaganja na skupu koje se tiču Čakovca i Međimurja su naselja, nacionalna struktura te krajobraz. U odluci da 7. kongres organiziraju upravo u Čakovcu, geografi su se vodili i željom da se priključe obilježavanju 100. obljetnice pripojenja Međimurja matici zemlji.

Izvor: Grad Čakovec

Ostavi komentar