ANKETA pod vurom: Boje li se građani virusa Zapadnog Nila?

Groznica Zapadnog Nila je virusna bolest koja se sezonski pojavljuje, a pojavila se i u Hrvatskoj, te na području Međimurja gdje je u teškom stanju ženska osoba s područja Domašinca. Bolest se prenosi ubodom zaraženog komarca, a vrsta komarca koja najčešće prenosi virus je Culex pipiens, razvija se posvuda u okolišu, u prirodnim leglima te u raznolikim posudama s vodom. Pitali smo građane boje li se zaraze, te koje preventivne mjere poduzimaju kako bi spriječili bolest. Većina njih se boji iako dosta znaju o virusu. Ima i onih koji kažu da se ne boje jednog komarca.

Srećko Pospišil, Šenkovec – Ne bojim se zaraze jer bi se po tome trebao bojati svakog komarca. U noći su pikali, ali u mojoj blizini nema nekakve veće vode, tako da se ne bojim.

Ivan Grahovec, Mačkovec – Bojim se zaraze iako ne živim u području velike vode, jedino imamo manji ribnjak u Mačkovcu. Špricali su ove godine već, i vidi se da ih manje nego proteklih godina.

Robert Međurečan, Zagreb – Ne bojim se zaraze zbog toga što je to bolest koja u većini slučajeva napada osobe slabijeg imuniteta. Osobno poznajem dvije osobe koje su sa simptomima završile u bolnici, ali one primarno imaju neku drugu bolest. Bojim se da je ovo samo još jedna od izmišljotina da se napravi skupi lijek.

Nada Mance, Čakovec – Naravno da se bojimo zaraze, ali mislim da naše epidemiološke službe rade sve kako treba. Upoznati smo sa svime i reagirali bismo na prve simptome bolesti. Dok idemo u šumu ili livadu, posprejamo se sredstvom protiv komaraca, ali i krpelja kojih ima puno na našem području.

Josip Mezga, Domašinec – Neću se bojati jednog običnog komarca, nekad se nismo bojali na ratištu, a kamoli ovo. Znamo da postoje preventivne mjere, od izlijevanja vode po dvorištu, ujutro treba natočiti novu koja je stajala po noći. Sve u svemu, ja se ne bojim.

Foto: Dora Vadlja

 

Ostavi komentar