FOTO: Laboratorij arhitekture mostovima preko Trnave dao atraktivan izgled

Žitelji čakovečkog Juga te žitelji u blizini prijelaza kod željezničkog kolodvora i Jelena zasigurno su već uočili živopisne banere na pješačkim i kolnim prijelazima. Rezultat su projekta prepoznatljivog pod nazivom Laboratorij arhitekture. Pod kapom prijavitelja projekta Grada Čakovca provode ga Udruženje arhitekata Međimurja, Graditeljska škola Čakovec, Gimnazija Josipa Slavenskog Čakove cteod ove školske godine i Tehnička škola Čakovec.

U listopadu Festival arhitekture za mlade

Projekt vode Silvija Pranjić, d.i.a., Ana Martinović, d.i.a. i Blanka Levačić, d.i.a. koja nam je kazala kako se projekt provodi u tri faze kroz edukativno-teorijski dio, radionice i Festival arhitekture:

– Unutar projekta Laboratorij arhitekture učenici promišljaju o javnim prostorima. Fokus je bio na prostorima koji se nalaze uz Trnavu. Učenici su dali svoje prijedloge za intervencije u tom prostoru s ciljem da se on oživi te da se uljepša sam izgled tih dijelova grada. Naime, učenici su se usuglasili kako su upravo ti prostori frekventni jer povezuju sjever i jug Čakovca odnosno istok i zapad a nisu dovoljno uređeni. Tako su ovog tjedna postavljeni baneri kod Buzovca na kolnom i pješačkom prijelazu preko Trnave, zatim prijelaza kod Elektre, Vajde, Jelena i željezničkog kolodvora. Osim toga su kod Elektre prigodnim motivima oslikane i pješačko-biciklističke staze. Motive za oslikavanje banera i staza osmislili su sami učenici. U planu je i sadnja stabala kod tenis igrališta na čakovečkom Jugu. Na radionicama su izrađene i ležaljke koje će tek biti postavljene. Sve će na kraju rezultirati Festivalom arhitekture koji će se organizirati ove jeseni, u listopadu u dvorani Scheier.

Laboratorij arhitekture financira se iz europskog socijalnog fonda Umjetnost i kultura za mlade.

foto: rr, arhiva Laboratorij arhitekture

 

 

 

 

Ostavi komentar